Η ρεσβερατρόλη: Το ισχυρό αντιοξειδωτικό με οφέλη για την υγεία. Που θα την βρείτε και σε τι ωφελεί.

Η ρεσβερατρόλη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που παρέχει προστατευτικά οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο και το σώμα σας  

Έχετε ακούσει ότι ένα μήλο την ημέρα κρατά τον γιατρό μακριά, αλλά ένα ποτήρι κρασί – ή ακόμα και ένα ποτήρι χυμός σταφυλιού – θα μπορούσε να σας κρατήσει υγιείς με διάφορους τρόπους, χάρη σε ένα βασικό συστατικό γνωστό ως ρεσβερατρόλη.

Τι είναι η ρεσβερατρόλη;

Η ρεσβερατρόλη είναι μια πολυφαινόλη, ένα φυσικά πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό. Αν και μπορείτε να το βρείτε στα φιστίκια, τα βατόμουρα και τα βακκίνια, είναι πιο εμφανές στη φλούδα των σταφυλιών και λάμπει στον φυσικό χυμό σταφυλιών και στο κόκκινο κρασί.  Το κόκκινο κρασί ζυμώνεται με φλούδες σταφυλιού, επομένως περιέχει ρεσβερατρόλη. Υπάρχει κάποια ρεσβερατρόλη στο λευκό κρασί, αλλά το κόκκινο κρασί περιέχει τρεις έως 10 φορές περισσότερη ρεσβερατρόλη σε σύγκριση με το λευκό κρασί.

Τα οφέλη της ρεσβερατρόλης

Όπως και άλλα αντιοξειδωτικά, η ρεσβερατρόλη περιέχει διάφορες προστατευτικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να πραγματοποιήσει μια σειρά από καθημερινές διαδικασίες και να καταπολεμήσει τις ασθένειες. Και ενώ έχουν υπάρξει πολυάριθμες μελέτες που τεκμηριώνουν ένα ευρύ φάσμα πιθανών πλεονεκτημάτων των αντιοξειδωτικών που περιλαμβάνουν αντιγηραντικές επιδράσεις, αντικαρκινικές επιδράσεις και πολλά άλλα, πρέπει να γίνουν πολλές περισσότερες μελέτες μόνο για τη ρεσβερατρόλη. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές ιδιότητες της ρεσβερατρόλης που μπορεί να καταστήσουν δυνατά αυτά τα οφέλη.

Επηρεάζει θετικά την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς

Γνωρίζουμε ότι η ρεσβερατρόλη είναι αντιφλεγμονώδες επειδή είναι αντιοξειδωτικό, επομένως επηρεάζει τα κύτταρα στο σώμα σας προστατεύοντάς τα από βλάβες. Πιο συγκεκριμένα, βοηθά στη φλεγμονή του εγκεφάλου και της καρδιάς παρέχοντας μια προστατευτική επένδυση για τα αιμοφόρα αγγεία σας και αποτρέποντας την προσβολή ή τον τραυματισμό. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να έχει νευροπροστατευτικές ιδιότητες και να βοηθήσει στη διατήρηση της μνήμης και της εγκεφαλικής λειτουργίας , καθώς και στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών .

Βοηθά στην αύξηση της HDL και στη μείωση της LDL χοληστερόλης

Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν σε πολλαπλά συστήματα στο σώμα σας. Μια διατροφή πλούσια σε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά προάγει υψηλά επίπεδα HDL (καλή χοληστερόλη) και χαμηλά επίπεδα LDL (κακή χοληστερόλη). Τα τρόφιμα που τρώτε επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα σας – τα κύτταρα, τα οστά, το αίμα και τα όργανά σας. Όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, τόσο περισσότερο προστατεύεται ολόκληρο το σώμα από ασθένειες και καταστέλλει τη φλεγμονή.   

Βοηθά στη μείωση της πήξης του αίματος

Οι πολυφαινόλες φαίνεται επίσης να βελτιώνουν τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και μπορεί να βοηθήσουν στην επιβράδυνση του σχηματισμού θρόμβων αίματος. Το αλκοόλ μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως αραιωτικό του αίματος, επομένως το κόκκινο κρασί, όταν καταναλώνεται υπεύθυνα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σχηματισμού θρόμβων . Επομένως, εάν συνδυάσετε πολυφαινόλες και αλκοόλ, έχετε ακόμα μεγαλύτερη αραίωση του αίματος.

Πιθανές παρενέργειες της ρεσβερατρόλης

Η ρεσβερατρόλη έχει αρκετά χαμηλό επίπεδο τοξικότητας. Είναι αρκετά καλά ανεκτό έως και 5 γραμμάρια την ημέρα. Μελέτες έχουν δείξει ναυτία, διάρροια , έμετος και άλλα γαστρεντερικά προβλήματα όταν καταναλώνονται υψηλότερες δόσεις. Αλλά αυτές οι υψηλότερες δόσεις δεν μπορούν να επιτευχθούν μόνο με τη διατροφή και συνήθως επιτυγχάνονται όταν καταναλώνετε συμπληρώματα.  Τα συμπληρώματα ρεσβερατρόλης μπορεί να μην είναι ο ιδανικός δρόμος για την πρόσληψη ρεσβερατρόλης, καθώς η υπερβολική ποσότητα  μπορεί μερικές φορές να έχει αρνητικά αποτελέσματα. Τα συμπληρώματα δεν ελέγχονται από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), επομένως δεν μπορείτε ποτέ να είστε σίγουροι ότι λαμβάνετε την ποσότητα ρεσβερατρόλης που ένα προϊόν ισχυρίζεται ότι παρέχει. Επιπλέον, όποτε μπορείτε να αξιοποιήσετε μια φυσική πηγή, σίγουρα θα επωφεληθείτε από αυτήν.  Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί συστήνουν να συμβουλεύεστε τον ιατρό σας.

Πώς μπορείτε να πάρετε ρεσβερατρόλη;

Για να επωφεληθείτε από τη ρεσβερατρόλη, μπορείτε να χρησιμοποιείτε 1 γραμμάριο ρεσβερατρόλης στη διατροφή σας κάθε μέρα. Είναι δε σημαντικό να προέρχεται από φυσικές πηγές. Ένα ποτήρι κρασί ή χυμός σταφυλιού είναι ιδανική πηγή.

 

 

 

 

 

 

 

Από το Press Room με πληροφορίες από την Cleveland Clinic

αντιοξειδωτικάρεσβερατρόλη