Η τεχνητή νοημοσύνη στην μάχη κατά του κοροναϊού

Η τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence) καθιστά τις μηχανές ικανές να μαθαίνουν από την εμπειρία, να προσαρμόζονται σε νέα εισαγόμενα δεδομένα και να εκτελούν ανθρωπομορφικά έργα. Έχει αποδειχθεί ικανή να κερδίζει μερικές παρτίδες σκάκι ή άλλα παιχνίδια και να αναγνωρίζει φωνές και πρόσωπα μέσα σε ένα χάος πληροφοριών, αξιοποιώντας στο έπακρο τα διαθέσιμα δεδομένα.

Μπορεί όμως να αποτελέσει σύμμαχο στην μάχη κατά του κοροναϊού;

Αυτό τουλάχιστον ελπίζει μια νέα συμμαχία κορυφαίων επιστημόνων και ερευνητών, έπειτα από πρωτοβουλία ενός δισεκατομμυριούχου, που έχει ως στόχο να χρησιμοποιηθούν μερικοί από τους ισχυρότερους υπολογιστές του κόσμου, προκειμένου να αναζητηθούν θεραπείες για την πανδημική νόσο Covid-19.

Ο Τόμας Σίμπελ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της C3.ai, μιας εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης στην Καλιφόρνια, οργάνωσε μια ερευνητική κοινοπραξία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η οποία θα δαπανήσει 367 εκατομμύρια δολάρια μέσα στην επόμενη πενταετία, προκειμένου να βρει τρόπους να μπει ένα οριστικό «φρένο» στον νέο ιό.

«Δεν μπορώ να φανταστώ πιο σημαντική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Η πιθανότητα να μην προκύψει κάτι καλό από όλο αυτό, είναι μηδενική», δήλωσε ο Σίμπελ, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

Πηγή : ΑΠΕ ΜΠΕ με στοιχεία από https://www.sas.com 

 

τεχνητή νοημοσύνηΚοροναϊόςartificial intelligenceτομας σιμπελ