Η θεραπεία του lifestyle: η αλλαγή στη ζωή μας είναι το φάρμακο

Το lifestyle medicine δεν είναι ένας όρος της μόδας. Είναι μια μέθοδος ιατρικής που βασίζεται στην αρχή πως μπορούμε να εφαρμόσουμε στην καθημερινότητά μας έναν υγιεινό τρόπο ζωής, ώστε να προλάβουμε, να θεραπεύσουμε και να ανατρέψουμε την πορεία των ασθενειών.

Πυλώνες του είναι έξι σημαντικές καθημερινές συνήθειες:

-Υγιεινός τρόπος διατροφής

Οι δίαιτες υψηλές σε φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης, με ταυτόχρονη μείωση ζωικών και επεξεργασμένων τροφών, έχουν ήδη συνδεθεί με την πρόληψη πολλών ασθενειών.

Η λίστα του Harvard Medical School για έναν σωστό «πιάτο» αναφέρει το ελαιόλαδο, τα πράσινα λαχανικά, φρούτα κάθε χρώματος, νερό και ροφήματα χωρίς ζάχαρη, πολύσπορα προϊόντα, ψάρια, πουλερικά, ξηρούς καρπούς και όσπρια.

Ζητά, αντίθετα, να περιορίσετε το βούτυρο, τα τηγανητά, το γάλα (ένα ποτήρι την ημέρα max), τους χυμούς και τα αναψυκτικά με ζάχαρη, το λευκό ψωμί και ρύζι, το κόκκινο κρέας, τα αλλαντικά και το τυρί.

-Τακτική άσκηση

Αυτό που ήταν κοινή γνώση, πως η τακτική (μέτρια έως έντονη) σωματική δραστηριότητα ωφελεί την υγεία άμεσα και μακροπρόθεσμα, είναι πια επιβεβαιωμένο επιστημονικά.

Οι γιατροί κατανοούν πλέον πως οι ασκούμενοι μπορούν να ενισχύσουν τον οργανισμό τους να καταπολεμήσει ασθένειες και συνιστούν διάφορους τρόπους, είδη και εντάσεις δραστηριότητας, σε συνδυασμό με θεραπείες.

-Σωστός ύπνος

Σημαντικός πυλώνας της καλής υγείας είναι ο ύπνος χωρίς διακοπή: επτάωρος για τους ενήλικες, οκτάωρος ως δεκάωρος για τους εφήβους και ακόμη μακρύτερος για τα παιδιά.

Υπάρχουν στοιχεία πως ο «ύπνος υψηλής ποιότητας» μπορεί να μειώσει διάφορες αιτίες χρόνιων ασθενειών. Πλέον οι επιστήμονες ασχολούνται με τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, σε σχέση με τις απαιτήσεις της σύγχρονης καθημερινής ζωής.

-Διαχείριση του άγχους

Λίγο στρες στην καθημερινότητα κάνει καλό. Αλλά το παρατεταμένο ή έντονο άγχος μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο μυαλό και στο σώμα. Μπορεί να είναι η αιτία για μία σειρά σοβαρών ασθενειών: καρδιακές διαταραχές, αυτοάνοσα, καρκίνοι, διαβήτης, άσθμα, αρθρίτιδα και πολλά ακόμη.

Η επιστήμη συστήνει διάφορες μεθόδους χαλάρωσης για την αποτελεσματική διαχείριση του σώματος, με στόχο την αποβολή του στρες.

-Απεξάρτηση από ουσίες

Πολλοί παράγοντες της σύγχρονης ζωής μπορεί να οδηγήσουν στην υπερκατανάλωση ουσιών και, ενδεχομένως, στην εξάρτηση.

Οι επιστήμονες εξερευνούν μεθόδους για να προβλέψουν ποιοι μπορεί να είναι επιρρεπείς σε εξαρτήσεις και να βρουν τρόπους να τους βοηθήσουν σε αρχικό στάδιο.

-Θετική ψυχολογική κατάσταση και κοινωνική ζωή

Κάθε θετική αλλαγή στην κοινωνική ζωή, στις προσωπικές και κοινωνικές μας σχέσεις, έχει σημαντική επιρροή στην καλή υγεία. Η θετική στάση ζωής, η δύναμη της συγχώρεσης και η γενναιοδωρία συνδέονται με οφέλη στην υγεία.

Αντίθετα, η κοινωνική απομόνωση (άνθρωποι που ζουν μόνοι, με μικρή συμμετοχή στα κοινά και αίσθηση μοναξιάς) συνδέεται με μεγαλύτερη θνησιμότητα, χαμηλότερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, κατάθλιψη και ελάττωση στις γνωστικές ικανότητες.

lifestyle medicine