Η βελτίωση της υγείας της καρδιάς στη μέση ηλικία και μετά, θα μπορούσε να μειώσει τον μελλοντικό κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, άνοιας

Η καλή υγεία της καρδιάς προάγει την καλύτερη υγεία του εγκεφάλου και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό και άνοια. Είναι όμως ποτέ αργά για να κάνεις τη διαφορά; Νέα έρευνα δείχνει ότι η απάντηση είναι «όχι».

Mελέτη η οποία παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο Εγκεφαλικού Επεισοδίου της Αμερικανικής Ένωσης Εγκεφαλικών Επεισοδίων στο Ντάλας, διαπίστωσε ότι η βελτίωση της υγείας της καρδιάς στη μέση ηλικία και μετά συσχετίστηκε με χαμηλότερο επιπολασμό παραγόντων κινδύνου εγκεφαλικού και άνοιας περίπου δύο δεκαετίες αργότερα. Τα ευρήματα θεωρούνται προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευτούν τα πλήρη αποτελέσματα σε περιοδικό με κριτές.

«Ακόμη και μικρές βελτιώσεις μπορούν πραγματικά να έχουν αποτέλεσμα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Sanaz Sedaghat, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα επιδημιολογίας και κοινοτικής υγείας στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα στη Μινεάπολη.

Ένας μεγάλος όγκος ερευνών δείχνει ότι οι ίδιοι παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν στις καρδιακές παθήσεις – όπως το να κουβαλάτε πολύ βάρος, να μην είστε σωματικά δραστήριοι ή να έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση – συμβάλλουν επίσης σε εγκεφαλοαγγειακές παθήσεις όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο και η άνοια. Ωστόσο, υπάρχουν λιγότερα δεδομένα σχετικά με το πώς οι αλλαγές στην καρδιαγγειακή υγεία στη μέση ηλικία και μετά μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου για εγκεφαλοαγγειακή νόσο καθώς μεγαλώνει.

Η μελέτη εξέτασε όμως πώς οι αλλαγές στη συνολική καρδιαγγειακή υγεία επηρέασαν ορισμένα από τα επιμέρους στοιχεία της εγκεφαλοαγγειακής υγείας.

Για παράδειγμα, από τη μέση ηλικία έως την όψιμη ζωή, όσοι διατηρούσαν την ιδανική καρδιαγγειακή υγεία –που είχαν τις υψηλότερες βαθμολογίες– «είχαν 33% χαμηλότερες πιθανότητες για μικροαιμορραγίες του εγκεφάλου και 37% χαμηλότερες πιθανότητες να έχουν έμφραγμα», σε σύγκριση με άτομα των οποίων οι βαθμολογίες μειώθηκαν, είπε ο Sedaghat. .

«Μπορείτε να αποτρέψετε πολλές εγκεφαλικές βλάβες ακολουθώντας» αυτά τα μέτρα για καλή καρδιαγγειακή υγεία, είπε ο Δρ Vladimir Hachinski, διακεκριμένος πανεπιστημιακός καθηγητής κλινικών νευρολογικών επιστημών στο Western University στο Λονδίνο, στο Οντάριο, Καναδάς. “Και μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα εδώ.”

Ο Hachinski, πρωτοπόρος στον τομέα της έρευνας για τα εγκεφαλικά επεισόδια και την αγγειακή άνοια που δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη, είπε ότι δεν εξεπλάγη όταν είδε ότι η βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας συνολικά θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο για συγκεκριμένους τύπους εγκεφαλικής βλάβης και θα ήθελε πολύ να δει μελέτες παρακολούθησης που διερευνούν βαθύτερα ποια στοιχεία της υγείας της καρδιάς έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην υγεία του εγκεφάλου.

«Το επόμενο σημαντικό βήμα είναι να δούμε ποια από αυτά έχουν τις πιο δυνατές σχέσεις», είπε.

Τα ευρήματα συμβάλλουν σε αυξανόμενα στοιχεία που υποδεικνύουν την ανάγκη για μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ ειδικών καρδιαγγειακών και εγκεφαλοαγγειακών παθήσεων, είπε ο Hachinski.

Εάν οι καρδιακές παθήσεις, το εγκεφαλικό επεισόδιο και η άνοια αναπτυχθούν λόγω των ίδιων παραγόντων κινδύνου, είπε, «είναι λογικό να πρέπει να τα προλάβουμε μαζί».

καλή υγεία