Η υγιεινή ζωή ενισχύει τη διάρκεια ζωής, ακόμη και για πρώην καπνιστές

Η καλή διατροφή και η άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, και αυτό ισχύει και για τους πρώην καπνιστές, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι από σχεδόν 160.000 πρώην καπνιστές, όσοι ασκούνταν, τρέφονταν υγιεινά και περιόριζαν το ποτό τους είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν τις επόμενες δύο δεκαετίες, σε σύγκριση με τους ομολόγους τους με λιγότερο υγιεινές συνήθειες.

Είναι γνωστό ότι όταν οι καπνιστές κόβουν τη συνήθεια, τα οφέλη για την υγεία είναι τεράστια — με μειωμένους κινδύνους για διάφορους καρκίνους, πνευμονικές παθήσεις, καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό. Ωστόσο, οι πρώην καπνιστές εξακολουθούν να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από εκείνους που δεν κάπνισαν ποτέ.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύτηκαν   στο περιοδικό JAMA Network Open . Προτείνουν ότι μπορούν να μειώσουν αυτό το χάσμα κάνοντας άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Δεδομένου ότι 52 εκατομμύρια Αμερικανοί είναι πρώην καπνιστές, αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα, είπαν οι ειδικοί.

Είναι σύνηθες το κάπνισμα να συμβαδίζει με άλλες ανθυγιεινές συνήθειες ζωής, είπε ο Δρ Παναγής Γαλιατσάτος, ειδικός πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας στο Johns Hopkins Medicine στη Βαλτιμόρη.

Έτσι, ιδανικά, είπε, όταν οι άνθρωποι αναζητούν βοήθεια για το κόψιμο του καπνίσματος, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται και αυτοί οι άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής.

Πολλοί καπνιστές, για παράδειγμα, ανάβουν όταν πίνουν αλκοόλ. Έτσι, η περικοπή της κατανάλωσης αλκοόλ θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξάλειψη αυτού του ερεθίσματος του καπνίσματος — καθώς και των συνεπειών στην υγεία από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Οι άνθρωποι συνήθως συνδυάζουν το κάπνισμα με ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές, είπε ο Γαλιατσάτος, ή το χρησιμοποιούν για να αντιμετωπίσουν το άγχος.

«Σας το υπόσχομαι, όλοι καπνίζουν με ένα μοτίβο», είπε ο Γαλιατσάτος, ο οποίος είναι επίσης εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ένωσης Πνευμόνων. «Ξεκινάω λοιπόν ρωτώντας τους ασθενείς, γιατί καπνίζετε;»

Στη νέα μελέτη , από ερευνητές στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ (NCI), συμμετείχαν σχεδόν 160.000 πρώην καπνιστές ηλικίας 50 έως 69 ετών. Συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με το ιατρικό τους ιστορικό και τους παράγοντες του τρόπου ζωής τους, όπως η διατροφή, η άσκηση και οι συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ.

Τα επόμενα 19 χρόνια, περισσότεροι από 86.000 συμμετέχοντες στη μελέτη πέθαναν. Όμως όσοι ανέφεραν πιο υγιεινές συνήθειες ζωής στην αρχή είχαν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν — ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη διαφορές όπως το επίπεδο εκπαίδευσης των ανθρώπων και αν είχαν παθήσεις όπως καρδιακές παθήσεις ή καρκίνο στην αρχή της μελέτης.

Κατά μέσο όρο, πρώην καπνιστές που είχαν υγιές σωματικό βάρος και ακολούθησαν τις συστάσεις των ειδικών σχετικά με τη διατροφή, την άσκηση και το ποτό είχαν 27% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν, έναντι πρώην καπνιστών που δεν εκπλήρωναν κανέναν από αυτούς τους στόχους.

Η ομάδα “προσκολλημένη” έκανε τουλάχιστον τέσσερις ώρες μέτριας έως έντονης άσκησης κάθε εβδομάδα. περιορισμός του αλκοόλ σε όχι περισσότερα από ένα ποτά την ημέρα για τις γυναίκες ή δύο την ημέρα για τους άνδρες· και να παίρνετε τις συνιστώμενες ποσότητες φρούτων και λαχανικών, «καλών» λιπαρών και άλλων τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, ενώ περιορίζετε τη ζάχαρη, το αλάτι και τα κορεσμένα λιπαρά.

Όσο περισσότερες από αυτές τις συστάσεις ακολούθησαν οι άνθρωποι, τόσο το καλύτερο, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Maki Inoue-Choi σε δελτίο τύπου του NCI. Όμως, πρόσθεσε, η διατήρηση έστω και μιας υγιεινής συνήθειας φαινόταν να φέρει οφέλη.

Οι πρώην καπνιστές που ακολουθούσαν τις συστάσεις άσκησης, για παράδειγμα, είχαν 17% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, σε σύγκριση με εκείνους που έκαναν περισσότερο καθιστική ζωή.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κάπνισμα είναι κακό και το κόψιμο είναι καλό, είπε ο Γαλιατσάτος. Αλλά τα νέα ευρήματα, πρόσθεσε, υπογραμμίζουν τη σημασία της εξέτασης του γενικού τρόπου ζωής.

Όταν οι άνθρωποι καταλάβουν γιατί καπνίζουν και πώς είναι αλληλένδετες διαφορετικές καθημερινές συνήθειες, είπε ο Γαλιατσάτος, μπορούν να είναι καλύτερα οπλισμένοι και να το κόψουν και να κάνουν άλλες υγιεινές επιλογές: Αν καπνίζουν για να αντιμετωπίσουν το άγχος, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να δοκιμάσουν να αντικαταστήσουν αυτήν την αντίδραση με βγαίνοντας μια βόλτα.

Η Inoue-Choi όντως επεσήμανε έναν περιορισμό της μελέτης: αφορούσε κυρίως λευκούς, σχετικά υψηλότερου εισοδήματος Αμερικανούς — μια ομάδα που μπορεί να έχει πιο εύκολο χρόνο να ασκείται ή να αγοράζει υγιεινά τρόφιμα, για παράδειγμα.

Οι μελλοντικές μελέτες, λένε οι ερευνητές, θα πρέπει να περιλαμβάνουν περισσότερους έγχρωμους και αυτούς με χαμηλότερα εισοδήματα.

υγιεινή διατροφήυγιεινη ζωηκαλή διατροφήδιακοπή καπνίσματος