Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται με σειρά μη φυσιολογικών λειτουργιών του εγκεφάλου

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης έχει συνδεθεί βέβαια με την αύξηση του βάρους, αλλά σημαντικότερη είναι η σύνδεσή της από μια σειρά μη φυσιολογικών λειτουργιών του εγκεφάλου.

Ο οργανισμός μας μετατρέπει τις περισσότερες τροφές σε σάκχαρα προκειμένου να τον τροφοδοτήσει με ενέργεια.

Η γλυκόζη προέρχεται από υδατάνθρακες, όπως το ψωμί και τα ζυμαρικά και τροφοδοτεί τα κύτταρα του σώματος και του εγκεφάλου.

Όταν προέρχεται από τροφές όπως τα φρούτα και λαχανικά, είναι ακίνδυνη, όταν όμως προέρχεται από αναψυκτικά και επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως το φαστ φουντ, οι έτοιμες σάλτσες για σαλάτες, τα μπισκότα κλπ. μπορεί να αποβεί επιζήμια για την υγεία.

Διαβάστε τις επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης ζάχαρης στον οργανισμό μας:

Η ζάχαρη είναι εθιστική

Αρκεί μια μπουκιά κάποιας τροφής με ζάχαρη, για να προκληθεί διέγερση του εγκεφάλου και απελευθέρωση ντοπαμίνης, μιας ουσίας που ευθύνεται για την επιθυμία για φαγητό και τις λιγούρες που νιώθουμε.

Η ντοπαμίνη είναι επίσης η ουσία που προκαλεί στους αλκοολικούς και τους τοξικομανείς την επιθυμία για όλο και μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ και ουσιών.

Εχθρός του δέρματος

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης καταστρέφει το κολλαγόνο και την ελαστίνη, ουσίες απαραίτητες για την διατήρηση της υγείας των κυττάρων της επιδερμίδας. Το χειρότερα είναι ότι άπαξ και δημιουργηθούν οι ρυτίδες, η ζημιά δεν διορθώνεται. Η λύση βρίσκεται στην πρόληψη, δηλαδή τη μείωση της πρόσληψης ζάχαρης ή την εξάλειψή της από τη διατροφή σας.

Η ζάχαρη καταστρέφει τη μνήμη

Η ζάχαρη παρεμβαίνει στη λειτουργία του εγκεφάλου προκαλώντας απώλεια μνήμης και μείωση των γνωστικών ικανοτήτων. Έρευνες έχουν καταλήξει στη σύνδεση της υπερβολικής κατανάλωσης ζάχαρης και του Αλτσχάιμερ, της άνοιας και της κατάθλιψης.

Από το newsroom του Healthmag.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

 

 

ΕγκέφαλοςΟργανισμόςζάχαρη