Ιός του Δυτικού Νείλου: Άλλοι 2 θάνατοι

Ανησυχητικός ο μέχρι τώρα απολογισμός για τον ιό του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, 15 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους και έχουν διαγνωσθεί 158 κρούσματα.

Ειδικότερα, την περασμένη εβδομάδα αναφέρθηκαν 27 νέα κρούσματα λοίμωξης και δύο θάνατοι ασθενών, με μηνιγγίτιδα και με εγκεφαλίτιδα. Επίσης 17 ασθενείς παραμένουν νοσηλευόμενοι με επιπλοκές της λοίμωξης, οκτώ από τους οποίους σε ΜΕΘ.

Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ θεωρούν πιθανή μια περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων το προσεχές διάστημα στις περιοχές, που κυκλοφορεί ο ιός του Δυτικού Νείλου.

Από τα 158 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, τα 97 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ), δηλαδή εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση και τα 61 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ. Οι ασθενείς έχουν ηλικία από 8 ως 91 έτη.

Αυτό που διαπιστώνουν και φέτος οι ειδικοί είναι πως ο ιός πλήττει περισσότερο τους ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα. Έχουν καταγραφεί 15 θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 60 ετών.

Δεδομένου ότι για κάθε σοβαρό κρούσμα λοίμωξης υπάρχουν 140 περιστατικά μόλυνσης στην κοινότητα, εκτιμάται ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει μολύνει περίπου 22.000 ανθρώπους στη χώρα μας.

 

ΕΟΔΥιός του Δυτικού Νείλου