Καφεΐνη: Ποια είναι η ποσότητα που επηρεάζει την υγεία – ποιες είναι οι σημαντικότερες επιπτώσεις της

Αν βασίζεστε σε ένα φλιτζάνι καφέ για να ξυπνήσετε το πρωί ή για να ξεπεράσετε την απογευματινή σας κούραση, δεν είστε οι μόνοι. Τέσσερις στους πέντε ενήλικες καταναλώνουν καθημερινά καφεΐνη.

Η πρόσληψη καφεΐνης εξαρτάται από τα προϊόντα που περιέχουν καφεΐνη που καταναλώνει κανείς. Ένα φλιτζάνι τσάι περιέχει μόνο 14 έως 60 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης, ανάλογα με τον τύπο του τσαγιού, ενώ ο καφές έχει έως και 200. Προσλαμβάνετε επίσης καφεΐνη αν απολαμβάνετε ενεργειακά ποτά, ορισμένα αναψυκτικά ή προϊόντα σοκολάτας.

Ενώ η καφεΐνη με μέτρο συνήθως δεν είναι επικίνδυνη, η υπερβολική ποσότητα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία σας.

Ασφαλή vs μη ασφαλή επίπεδα κατανάλωσης καφεΐνης

Οι περισσότεροι ενήλικες μπορούν να καταναλώνουν με ασφάλεια περίπου 400 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης την ημέρα. Αυτό είναι περίπου όσο θα παίρνατε πίνοντας τέσσερα έως πέντε φλιτζάνια καφέ μέσου μεγέθους.

Αυτή είναι η τυπική ασφαλής ποσότητα, αλλά υπάρχει μεγάλη διακύμανση στο πόση καφεΐνη μπορούν να ανεχθούν οι άνθρωποι. Τα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε πιει πάρα πολύ περιλαμβάνουν:

  • Τρέμουλο
  • Ταραχή
  • Προβλήματα στον ύπνο
  • Πονοκέφαλοι
  • Ζάλη
  • Ταχυκαρδία
  • Αφυδάτωση

Όσο περισσότερη καφεΐνη περιέχει ένα τρόφιμο ή ποτό, τόσο πιο πιθανό είναι να εμφανίσετε παρενέργειες. Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται τη μέγιστη επίδραση της καφεΐνης περίπου μία ώρα μετά την κατανάλωση. Μετά από τέσσερις έως έξι ώρες, ο οργανισμός σας θα έχει κάψει περίπου το ήμισυ της ποσότητας που προσλάβατε.

Πώς η καφεΐνη επηρεάζει το νευρικό σας σύστημα

 Αυξημένη εγρήγορση

Η καφεΐνη λειτουργεί ως ένα διεγερτικό. Στον εγκέφαλο, μπλοκάρει τις επιδράσεις μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται αδενοσίνη, η οποία σας κάνει να αισθάνεστε υπνηλία. Στη συνέχεια αισθάνεστε πιο προσεκτικοί και ενεργητικοί, γι’ αυτό και πολλοί άνθρωποι πίνουν καφέ ή τσάι για να παραμείνουν ξύπνιοι ή συγκεντρωμένοι.

Η καφεΐνη μπορεί να σας κρατήσει ξύπνιους ακόμη και αν δεν το θέλετε. Τα επίπεδα της ορμόνης μελατονίνης, την οποία χρειάζεται το σώμα σας για να αποκοιμηθεί, μειώνονται παρουσία καφεΐνης. Εάν έχετε προβλήματα ύπνου λοιπόν, ίσως θα ήταν ωφέλιμο να περιορίσετε την κατανάλωση καφεΐνης το απόγευμα και το βράδυ.

Άγχος

Ένα αkόμη μειονέκτημα είναι ότι η καφεΐνη μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε νευρικότητα ή άγχος, ειδικά αν προσλαμβάνετε υπερβολική ποσότητα. Εάν έχετε ήδη υπάρχουσα διαταραχή άγχους ή πανικού, ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει να αποφύγετε την καφεΐνη.

Αυξημένα επίπεδα ντοπαμίνης

Σε άλλες περιπτώσεις ωστόσο, η καφεΐνη μπορεί να ενισχύσει την ψυχική ευεξία. Ενισχύει τη ροή της ντοπαμίνης, μιας χημικής ουσίας του εγκεφάλου που προκαλεί αισθήματα ευτυχίας και χαράς. Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο η κατανάλωση μέτριας ποσότητας καφέ μείωσε τον κίνδυνο κατάθλιψης και αυτοκτονίας ορισμένων συμμετεχόντων σε μελέτες.

Θετικός αντίκτυπος στη μνήμη και τη νόηση

Η καφεΐνη μπορεί ακόμη και να βοηθήσει να σκέφτεστε και να θυμάστε καλύτερα. Οι συμμετέχοντες σε μελέτες που πίνουν καφέ είχαν καλύτερες επιδόσεις σε διανοητικά τεστ. Επίσης, οι ηλικιωμένοι που καταναλώνουν καφεΐνη μπορεί να έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο Αλτσχάιμερ και άλλα προβλήματα μνήμης που σχετίζονται με την ηλικία.

Εθισμός και στέρηση

Υπάρχει πιθανότητα εθισμού στην καφεΐνη. Εάν έχετε πονοκεφάλους, αισθάνεστε κατάθλιψη ή προβλήματα συγκέντρωσης όταν παραλείπετε τη συνήθη πρόσληψη καφεΐνης ή εάν αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να σταματήσετε να καταναλώνετε καφεΐνη παρά τις παρενέργειες, μπορεί να βιώνετε στερητικό σύνδρομο.

Πώς η καφεΐνη επηρεάζει την καρδιά σας

Ασφαλής σε μέτριες ποσότητες

Ως επί το πλείστον, η καφεΐνη είναι ασφαλής για την καρδιά. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα αυξήσει την αρτηριακή πίεση ή θα προκαλέσει επικίνδυνες διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, γνωστές ως αρρυθμίες.

Η καφεΐνη στα ενεργειακά ποτά επηρεάζει διαφορετικά την καρδιά

Τα ενεργειακά ποτά μπορεί να αποτελούν εξαίρεση στην επίδραση της καφεϊνης στην καρδιά. Αν λαμβάνει κανείς καφεΐνη από ένα ενεργειακό ποτό, μπορεί να αντιμετωπίσει περισσότερες πιθανότητες μη φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού και ελαφρώς υψηλή αρτηριακή πίεση, έξι ώρες αργότερα.

Εγκυμοσύνη και καφεϊνη

Ο οργανισμός του εμβρύου διασπά την καφεΐνη πιο αργά, επειδή δεν διαθέτει μια συγκεκριμένη χημική ένωση. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγετε εντελώς την καφεΐνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά οι μαιευτήρες συνιστούν να περιορίσετε την πρόσληψη σε λιγότερο από 200 χιλιοστόγραμμα την ημέρα.

 

 

καφεΐνηντοπαμίνηfront-storiesκαρδιά και καφείνη