Κακός ύπνος: Μπορεί τελικά να έχει πιο σοβαρές επιπτώσεις από όσο πιστεύαμε – πώς επηρεάζει την υγεία της καρδιάς

Οι επιμέρους πτυχές του κακού ύπνου μπορεί να είναι επιζήμιες για την υγεία της καρδιάς. Αλλά αν τις συνδυάσετε, ο κίνδυνος καρδιακής νόσου μπορεί να αυξηθεί κατά 141%. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports.

Η μελέτη που διεξήχθη υπό την ηγεσία του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα εξέτασε τα δεδομένα ύπνου 6.820 ενηλίκων στις ΗΠΑ με μέση ηλικία 53 ετών, οι οποίοι ανέφεραν μόνοι τους τα χαρακτηριστικά του ύπνου τους και το ιστορικό καρδιακών παθήσεων. Μεταξύ των συμμετεχόντων, 633 φορούσαν επίσης μια ερευνητική συσκευή (actigraphy) γύρω από τον καρπό τους που κατέγραφε τη δραστηριότητα του ύπνου.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε πολλαπλές πτυχές της υγείας του ύπνου, όπως η κανονικότητα, η ικανοποίηση, η εγρήγορση κατά τις ώρες εγρήγορσης, ο χρόνος του ύπνου, η αποτελεσματικότητα του ύπνου και η διάρκεια του ύπνου και τις συνέδεσαν με τις διαγνωσμένες από ιατρό καρδιακές παθήσεις. Διαπίστωσαν ότι κάθε πρόσθετη αύξηση των αυτοαναφερόμενων προβλημάτων υγείας του ύπνου σχετιζόταν με 54% αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου. Ο εκτιμώμενος κίνδυνος καρδιακής νόσου που συνδέεται με την αύξηση των προβλημάτων υγείας του ύπνου ήταν πολύ υψηλότερος για όσους παρείχαν δεδομένα ύπνου τόσο με αυτοαναφορά όσο και με την ερευνητική συσκευή. Αυτοί είχαν αύξηση 141 τοις εκατό – ένας αριθμός που θα μπορούσε να θεωρηθεί πιο ακριβής.

“Τα ευρήματα αυτά δείχνουν τη σημασία της αξιολόγησης των “συνυπαρχόντων προβλημάτων υγείας του ύπνου” σε ένα άτομο για την καταγραφή του κινδύνου καρδιακής νόσου. Πρόκειται για μία από τις πρώτες μελέτες που δείχνουν ότι, μεταξύ των καλά λειτουργικών ενηλίκων στη μέση ηλικία, η ύπαρξη περισσότερων προβλημάτων υγείας στον ύπνο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου”, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Soomi Lee, επίκουρη καθηγήτρια μελετών γήρανσης και διευθύντρια του εργαστηρίου STEALTH στο USF. “Ο υψηλότερος εκτιμώμενος κίνδυνος σε εκείνους που παρείχαν τόσο δεδομένα ύπνου με αυτοαναφορά όσο και δεδομένα ύπνου με ακτιγραφική μέτρηση υποδηλώνει ότι η ακριβής και ολοκληρωμένη μέτρηση της υγείας του ύπνου είναι σημαντική για την αύξηση της πρόβλεψης της καρδιακής νόσου”.

Η ερευνητική ομάδα ρώτησε τους συμμετέχοντες σχετικά με την υγεία τους, συμπεριλαμβανομένου εάν ο γιατρός τους επιβεβαίωσε μια καρδιακή πάθηση όπως αρρυθμία, καρδιακό φύσημα ή διογκωμένη καρδιά. Η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν θεωρήθηκε διάγνωση, καθώς χαρακτηρίζεται παράγοντας κινδύνου για καρδιακή νόσο και όχι πάθηση της καρδιάς. Έλεγξαν επίσης το οικογενειακό ιστορικό καρδιακών παθήσεων και κοινωνικοδημογραφικούς παράγοντες, όπως η φυλή, το φύλο, το κάπνισμα, η κατάθλιψη και η σωματική δραστηριότητα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ενώ οι γυναίκες ανέφεραν ότι είχαν περισσότερα προβλήματα υγείας στον ύπνο, οι άνδρες ήταν πιο πιθανό να υποφέρουν από καρδιακές παθήσεις – ωστόσο το φύλο δεν επηρέασε τη συνολική συσχέτιση μεταξύ των δύο παραγόντων. Διαπίστωσαν επίσης ότι οι μαύροι συμμετέχοντες είχαν περισσότερα προβλήματα υγείας του ύπνου και μεγαλύτερη συχνότητα καρδιακών παθήσεων από τους λευκούς συμμετέχοντες, αλλά η ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της υγείας του ύπνου και των καρδιακών παθήσεων δεν διέφερε γενικά ανάλογα με τη φυλή.

Η Lee ανέφερε ότι, ενώ η ποιότητα του ύπνου είναι σημαντική για όλες τις ηλικίες, η ομάδα επικεντρώθηκε στη μέση ενήλικη ζωή, καθώς εκτείνεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και αποτελείται από ποικίλες και πιο στρεσογόνες εμπειρίες ζωής λόγω της εργασίας και των οικογενειακών ρόλων. Τότε είναι επίσης που αρχίζουν να εμφανίζονται πρόδρομες καταστάσεις για καρδιακές παθήσεις και προβλήματα ύπνου που σχετίζονται με την ηλικία.

καρδιακά προβλήματαfront-storiesκακός ύπνοςύπνος και προβλήματα υγείαςύπνος και καρδιά