Καλοκαίρι και μαύρισμα: Ποιοι κίνδυνοι ελοχεύουν και πώς θα προστατευθούμε

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανώς γνωρίζουν ότι δεν είναι ασφαλές να καίγονται από τον ήλιο, πολλοί μπορεί να μην συνειδητοποιούν ότι το μαύρισμα αυξάνει επίσης τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος και πρόωρης γήρανσης του δέρματος.

Μια νέα έρευνα της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας (AAD) σε περισσότερους από 1.000 ενήλικες στις ΗΠΑ διαπίστωσε μια απότομη αύξηση τόσο του μαυρίσματος όσο και του αριθμού των ηλιακών εγκαυμάτων πέρυσι, σε σύγκριση με το 2020. Και καθώς αρχίζει η καλοκαιρινή περίοδος, η AAD ενθαρρύνει τους ανθρώπους να προστατευτούν.

“Το μαύρισμα είναι η αντίδραση του σώματός σας στον τραυματισμό”, δήλωσε η Δρ Elizabeth Bahar Houshmand, δερματολόγος με έδρα το Ντάλας.

“Όταν μαυρίζετε, θέτετε σκόπιμα την υγεία σας σε κίνδυνο”, δήλωσε σε δελτίο τύπου της Ακαδημίας. “Αν θέλετε να δείχνετε μαυρισμένοι, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ένα προϊόν αυτομαυρίσματος, αλλά συνεχίστε να χρησιμοποιείτε μαζί του αντηλιακό”.

Η AAD συνιστά να αναζητάτε σκιά, ειδικά μεταξύ 10 π.μ. και 2 μ.μ., όταν οι ακτίνες του ήλιου είναι πιο ισχυρές. Αναζητήστε σκιά αν η σκιά σας φαίνεται πιο κοντή από ό,τι είστε, συμβουλεύει ο Houshmand.

Φορέστε αντηλιακή ενδυμασία, όπως ένα ελαφρύ μακρυμάνικο πουκάμισο και παντελόνι, ένα καπέλο με φαρδύ γείσο και γυαλιά ηλίου με προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Τα ρούχα με συντελεστή προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία (UPF) στην ετικέτα παρέχουν μεγαλύτερη προστασία.

Εφαρμόστε ένα ευρέος φάσματος, αδιάβροχο αντηλιακό με δείκτη προστασίας 30 ή υψηλότερο σε όλο το εκτεθειμένο δέρμα. Το αντηλιακό ευρέος φάσματος παρέχει προστασία τόσο από τις ακτίνες UVA όσο και από τις ακτίνες UVB.

Περίπου 1 στους 5 Αμερικανούς θα αναπτύξει καρκίνο του δέρματος κατά τη διάρκεια της ζωής του και 197.700 νέες περιπτώσεις μελανώματος, της πιο θανατηφόρας μορφής καρκίνου του δέρματος, αναμένεται να διαγνωστούν στις Ηνωμένες Πολιτείες φέτος, σύμφωνα με την AAD.

Σε αυτή την πρόσφατη έρευνα, το 63% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι έκανε ηλιοθεραπεία πέρυσι, από 54% το 2020. Περίπου 33% υπέστησαν ηλιακό έγκαυμα το 2021, έναντι 25% το 2020. Ένα ηλιακό έγκαυμα με φουσκάλες κατά την παιδική ή εφηβική ηλικία μπορεί να διπλασιάσει σχεδόν τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει μελάνωμα.

Περίπου το 28% των ερωτηθέντων που υπέστησαν ηλιακό έγκαυμα δήλωσαν ότι το έγκαυμα τους ήταν αρκετά σοβαρό ώστε τα ρούχα τους να αισθάνονται άβολα. Τα κυριότερα σημεία για εγκαύματα ήταν το πρόσωπο, τα χέρια, οι ώμοι και ο λαιμός.

Και σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες πίστευαν έναν ή περισσότερους μύθους για το μαύρισμα, σύμφωνα με την έρευνα. Περίπου το 22% είπε λανθασμένα ότι ένα βασικό μαύρισμα θα αποτρέψει ένα ηλιακό έγκαυμα και το 18% είπε ότι θα μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Ένας στους 5 δήλωσε ότι πίστευε ότι το μαύρισμα είναι ασφαλές εφόσον δεν καίγεται και το 13% πίστευε ότι το μαύρισμα είναι υγιεινό.

  • Περίπου το 53% είπε ότι οι άνθρωποι με μαυρισμένο δέρμα φαίνονται πιο υγιείς.
  • Περίπου το 39% των ερωτηθέντων δεν γνώριζε έναν ή περισσότερους κινδύνους ηλιακού εγκαύματος. Μεταξύ αυτών: ότι είναι δυνατόν να πάθει κανείς ηλιακό έγκαυμα σε μια συννεφιασμένη μέρα ή μέσα από ένα παράθυρο αυτοκινήτου- ότι τα άτομα με σκούρο δέρμα μπορούν να καούν και ότι τα ηλιακά εγκαύματα αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.

“Αυτή η αύξηση των ηλιακών εγκαυμάτων είναι πολύ ανησυχητική”, δήλωσε ο Houshmand. “Τόσο το μαύρισμα όσο και το ηλιακό έγκαυμα βλάπτουν το δέρμα σας. Όσο περισσότερο μαυρίζετε και καίγεστε από τον ήλιο, τόσο περισσότερο συσσωρεύεται αυτή η βλάβη με την πάροδο του χρόνου, αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόωρης γήρανσης του δέρματος, συμπεριλαμβανομένων των κηλίδων, της χαλάρωσης και της ρυτίδωσης, καθώς και του καρκίνου του δέρματος”.

αντιηλιακή προστασίααντιηλιακόήλιος προστασίααντιηλιακή κρέμαμαύρισμα