Καλπάζουν οι διασωληνώσεις. Πλησιάζουν τα επίπεδα του Νοεμβρίου

Σε κατάσταση δραματικής πίεσης βρίσκονται τα ελληνικά νοσοκομεία λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού. Ήδη το 72% των ΜΕΘ covid στην Επικράτεια είναι κατειλημμένο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Αττική το αντίστοιχο ποσοστό είναι 94%. Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι η εικόνα αυτή παραπέμπει στην κατάσταση που επικρατούσε στο ΕΣΥ τον προηγούμενο Νοεμβρίου, όταν σημειώθηκε κορύφωση του δεύτερου κύματος.

Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 1626 νέα κρούσματα αριθμό αρκετά μειωμένο λόγω της διενέργειας χαμηλού αριθμού τεστ, μόλις 18.823. Την ίδια ώρα οι σκληροί επιδημιολογικοί δείκτες ήταν ιδιαίτερα υψηλοί και συγκεκριμένα είχαμε 53 θανάτους και 564 διασωληνώσεις. Δυστυχώς η κατάσταση δεν φαίνεται να αποκλιμακώνεται άμεσα και την ερχόμενη εβδομάδα ίσως δούμε ρεκόρ διασωληνώσεων. Μάλιστα, ο μέσος όρος εισαγωγών του προηγούμενου επταημέρου ήταν 429 ασθενείς, όταν πριν μία εβδομάδα ο αντίστοιχος μέσος όρος ήταν 356.

Ο δείκτης ο οποίος είναι επίσης ιδιαίτερα κρίσιμος, είναι το ποσοστό θετικότητας. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που αποτυπώνουν τον μέσο όρο των κρουσμάτων και των τεστ σε επίπεδο εβδομάδας, η μέση θετικότητα έχει φτάσει πλέον στο 5,4%! Δηλαδή αρκετά μακριά από το επιθυμητό ποσοστό 4% που είναι ορόσημο για να ξεκινήσει κάποια χαλάρωση μέτρων.

Όπως ανέφερε την Παρασκευή ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων Γκίκας Μαγιορκίνης, την προηγούμενη εβδομάδα συνέχισε να αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια, πλησιάζοντας τα επίπεδα του Νοεμβρίου, ενώ συγχρόνως αυξήθηκε και η πίεση στο σύστημα Υγείας.

Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας επιβαρύνθηκαν εντός της τελευταίας εβδομάδας σε ποσοστό περίπου 15% και ο αριθμός των νέων εισαγωγών με νόσο COVID-19, αυξήθηκε σημαντικά στο επίπεδο των 400 ανά ημέρα. Οι αυξημένες εισαγωγές δυστυχώς θα οδηγήσουν σε αύξηση των θανάτων εντός των επόμενων εβδομάδων.

Στην Αττική η επιδημία συνέχισε να αυξάνεται, αν και με βραδύτερο ρυθμό από την προηγούμενη εβδομάδα. Έτσι, οι νέες διαγνώσεις έδειξαν αύξηση σε ποσοστό περίπου 20%-25%, ενώ ο αντίστοιχος ρυθμός διαγνώσεων την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν ενισχυμένος 35%-40% σε σχέση με την πιο προηγούμενη εβδομάδα. Συγχρόνως, παρατηρήσαμε σημαντική αύξηση της πίεσης στο σύστημα Υγείας της Αττικής με αριθμό εισαγωγών που αγγίζει και τις 200 ανά ημέρα.

Στη Θεσσαλονίκη ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων έχει πλησιάσει τον αριθμό που παρατηρήθηκε στα τέλη Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν σε ποσοστό μικρότερο από 20%, ενώ η αντίστοιχη αύξηση που παρατηρήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα άγγιζε το 40%. Η πίεση στις νοσηλευτικές μονάδες της Θεσσαλονίκης αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς εντός της επόμενης εβδομάδας. Ωστόσο η πρόβλεψη για τη Θεσσαλονίκη παραμένει σε αυτή τη φάση καλύτερη από την πρόβλεψη εξέλιξης στην Αττική.

Τόσο σε Αττική όσο και σε Θεσσαλονίκη, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις πιθανής σταθεροποίησης και πιθανής μείωσης του Rt. Ωστόσο, η εικόνα είναι εξαιρετικά εύθραυστη και θα δούμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων που ελήφθησαν και θα έχει μεγαλύτερη εγκυρότητα η εκτίμησή μας από την ερχόμενη Τετάρτη με Πέμπτη.

διασωληνωμένοιΕΣΥΜΕΘκρούσματακορονοϊόςέκβαση επιδημίας