Καούρες: Γιατί είναι τόσο συχνές στην εγκυμοσύνη

Πάρα πολλές γυναίκες υποφέρουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης από καούρες. Το πρόβλημα είναι ακόμα πιο έντονο κατά το τρίτο τρίμηνο της κύησης.

Όπως εξηγεί ο Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG, μαιευτήρας – γυναικολόγος, ειδικός γυναικολόγος παίδων & εφήβων, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, συντονιστής παιδογυναικολόγων Ευρώπης, η καούρα είναι η αίσθηση «καψίματος», που εκτείνεται από το κάτω μέρος του στήθους έως το κάτω μέρος του λαιμού.

Πρόκειται για αρκετά δυσάρεστο και επίπονο σύμπτωμα για τις μελλοντικές μητέρες. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι καούρες θα πάψουν να αποτελούν πρόβλημα μετά τη γέννα.

Τι προκαλεί, όμως, τις καούρες; Υπάρχουν δύο βασικά αίτια: Οι ορμονικές αλλαγές και η ανάπτυξη του μωρού.

Ορμονικές αλλαγές

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνονται τα επίπεδα της προγεστερόνης, μίας ορμόνης που προκαλεί χαλάρωση των μυών. Ένας από τους μυς που επηρεάζεται είναι ο μυς (σφιγκτήρας) στην είσοδο του στομάχου, που ανοίγει, ώστε να φθάνει η τροφή στο στομάχι και κλείνει αμέσως μετά, για να μένει το περιεχόμενο στο στομάχι. Χαλαρώνοντας ο σφιγκτήρας επιτρέπει μια ποσότητα από τα όξινα γαστρικά υγρά να επιστρέψουν προς τα πάνω, δημιουργώντας το δυσάρεστο αίσθημα της καούρας.

Ανάπτυξη του μωρού

Το μωρό μεγαλώνοντας ασκεί πίεση στο στομάχι και στο έντερο. Η φυσική πίεση στο στομάχι μπορεί να οδηγήσει στην ώθηση του γαστρικών υγρών προς τον οισοφάγο. Το γεγονός αυτό μπορεί να προκαλέσει καούρα.

Πρόληψη, το καλύτερο μέτρο

Υπάρχουν τρόποι, λέει ο ειδικός, για να μειώσετε τα συμπτώματα στο ελάχιστο:

• Τρώτε μικρά γεύματα σε τακτά διαστήματα, ώστε να αποφύγετε να είναι πολύ γεμάτο το στομάχι σας.

• Μην ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό, αλλά αφήστε να περάσουν 2-3 ώρες. Αυτό δίνει στον οργανισμό τον χρόνο να χωνέψει, πριν ξαπλώσετε. Προσπαθήστε, επίσης, να μην κάνετε κάποια έντονη κίνηση αμέσως μετά το φαγητό, ειδικά εάν πρέπει να σκύψετε προς τα εμπρός.

• Κοιμηθείτε πάνω σε περισσότερα μαξιλάρια. Ανυψώστε το πάνω μέρος του σώματός σας για να κρατήσετε με τη βαρύτητα, τα οξέα του στομάχου σας εκεί όπου ανήκουν και να βοηθήσουν την πέψη.

• Αποφύγετε τα τρόφιμα και τα ποτά, που πυροδοτούν την καούρα, όπως τα πικάντικα ή και τα λιπαρά φαγητά, τα ανθρακούχα ποτά, την καφεΐνη, τη σοκολάτα, το αλκοόλ, τα εσπεριδοειδή και τους χυμούς τους, τις ντομάτες, τη μουστάρδα, το ξύδι, τα προϊόντα με μέντα και τα επεξεργασμένα κρέατα.

• Φορέστε άνετα ρούχα, για να αποφύγετε τυχόν επιπλέον πίεση γύρω από τη μέση και την κοιλιά σας.

Αν όλα τα παραπάνω δεν αποδώσουν, μια συζήτηση με τον γυναικολόγο για την εξεύρεση άλλων τρόπων αντιμετώπισης, επιβάλλεται.

 

καούρες