Καρκίνος μαστού: Οι απεικονιστικές εξετάσεις πιο αποτελεσματικές στους άνδρες

Μπορεί ο καρκίνος του μαστού να είναι σπάνιος στους άνδρες, όμως διαγιγνώσκεται πιο εύκολα από ό,τι στις γυναίκες με τις απεικονιστικές εξετάσεις.

Οι καρκίνοι στους άνδρες ανιχνεύθηκαν σε πρώιμο στάδιο, προτού εξαπλωθούν στους λεμφαδένες, βελτιώνοντας την πρόγνωση της επιβίωσης.

Σύμφωνα με στοιχεία στη Βρετανία, κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 1,5 περιπτώσεις για κάθε 100.000 άνδρες, που αντιστοιχούν σε 390 άνδρες, σε σύγκριση με 54.800 περιπτώσεις σε γυναίκες.

Ωστόσο, περίπου ένας στους 1000 άνδρες φέρει γονιδιακές μεταλλάξεις, που τον θέτουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η νέα μελέτη έδειξε ότι, όταν 1.869 άνδρες υψηλού κινδύνου εξετάστηκαν σε διάστημα 12 ετών, ανιχνεύθηκε καρκίνος σε 18 από κάθε 1.000 εξετάσεις, σε σύγκριση με 5 στις 1000, για γυναίκες υψηλού και μέσου κινδύνου.

Ο Dr Yiming Gao, από το Τμήμα Ακτινολογίας του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, είπε: “Ο μαστογραφικός έλεγχος βοήθησε στη βελτίωση της πρόγνωσης σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού. Αλλά για τους άνδρες δεν υπάρχουν κατευθυντήριες οδηγίες για τον έλεγχο, έτσι είναι πιο πιθανό να διαγνωσθούν σε πιο προχωρημένο στάδιο και συχνά δεν τα πάνε τόσο καλά όσο και οι γυναίκες.

Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι είναι δυνατό να εντοπιστεί έγκαιρα ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες. Εξάλλου έχουμε δείξει ότι ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες δεν χρειάζεται να διαγνωσθεί, παρά μόνον όταν είναι συμπτωματικός”.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Radiology.

καρκίνος του μαστού