Καρκίνος παχέος εντέρου: Νέα εξέταση αίματος αντί κολονοσκόπησης

Η κολονοσκόπηση αποτελεί σήμερα την  εξέταση που μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Οι γιατροί μάλιστα συνιστούν αυτή η εξέταση να περιλαμβάνεται στον ετήσιο έλεγχο υγείας ατόμων άνω των 45 ετών αλλά και ατόμων 40 ετών και πάνω με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου, δεδομένου ότι είναι μια από τις μορφές καρκίνου με την μεγαλύτερη κληρονομικότητα. Ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιείται η εν λόγω εξέταση κάνει πολλά άτομα να μην αποφασίζουν να την κάνουν… Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin, ανακάλυψε τέσσερις βιοδείκτες πρωτεϊνών που συνδέονται με προκαρκινικές αλλοιώσεις οι οποίες είναι πολύ πιθανό να εξελιχθούν σε καρκίνο του παχέος εντέρου και η εξέταση γίνεται με απλή αιμοληψία
«Αυτή η μελέτη προσεγγίζει την πιθανότητα εντοπισμού ορισμένων αιματολογικών δεικτών μέσω μίας ελάχιστα επεμβατικής διαδικασίας όπως είναι η εξέταση αίματος, η οποία θα μειώνει την υπερδιάγνωση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της έρευνας, Bill Dove. Στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες αναζητούν πρωτεϊνες (δείκτες) με αυξημένες τιμές στο αίμα ασθενών με αναπτυσσόμενους καρκίνους ή καρκινικούς πολύποδες. Για τους σκοπούς της έρευνας, εξετάστηκαν δείγματα 90 ασθενών που νωρίτερα είχαν υποβληθεί σε κολονοσκόπηση και τα ευρήματα των οποίων χωρίστηκαν σε χαμηλού κινδύνου και υψηλού κινδύνου ανάλογα με τις αλλοιώσεις και τους πολύποδες που είχαν. Στη συνέχεια οι ερευνητές επέλεξαν 19 πρωτεΐνες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζωικά μοντέλα καρκίνου του παχέος εντέρου ενώ εφάρμοσαν φασματομετρία μάζας προκειμένου να υπολογίσουν τη συγκέντρωση πρωτεϊνων στο αίμα των ασθενών. Μάλιστα, το γεγονός ότι ήδη γνώριζαν τα αποτελέσματα της κολονοσκόπησης κάθε ασθενούς, οι ερευνητές κατάφεραν να συσχετίσουν τα ευρήματα των αιματολογικών δεικτών των ασθενών με την διάγνωση των ασθενών, επιτρέποντάς τους να ανακαλύψουν ποιοι δείκτες – εφόσον υπάρχουν – συσχετίζονται με αναπτυσσόμενους καρκίνους ή καρκινικούς πολύποδες.
 
“Δεν περιμέναμε ότι θα μπορούσαμε να βρούμε προγνωστικούς βιοδείκτες για τόσο μικρούς και προ-καρκινικούς πολύποδες στους ανθρώπους, όμως το κάναμε. (…) Πιστεύουμε πως η επιτυχία στην πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου μπορεί να έλθει από συνδυασμό πολλαπλών διαγνωστικών στρατηγικών. (…)Η δική μας μελέτη αναφέρει δείκτες που αν και είναι μέτριας ισχύος, μπορούν να συνεισφέρουν στο σύνολο των διαγνωστικών προσεγγίσεων για την ανίχνευση των αναπτυσσόμενων προκαρκινικών αδενωμάτων του παχέος εντέρου.”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της έρευνας. 
κολονοσκόπησηΚαρκίνος παχέος εντέρουεξέταση αίματος