Καρκίνος του προστάτη – Μια νέα παράμετρος που προβληματίζει

Καρκίνο του προστάτη ακόμη και πριν από τα 55 χρόνια της ηλικίας, μπορεί να πάθουν οι άνδρες, που, λόγω υπογονιμότητας, επέλεξαν συγκεκριμένες μεθόδους για να γίνουν πατέρες

Έτσι, όσοι ακολούθησαν κάποια μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, αντιμετώπισαν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη, ιδίως σε νεότερη ηλικία (πριν από τα 55), σε σχέση με όσους απέκτησαν παιδί με φυσικό τρόπο.

Οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Λουντ στη Σουηδία και Στάνφορντ στις ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό British Medical Journal (BMJ), ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 1,2 εκατομμύρια άνδρες, που είχαν γίνει πατέρες, από τους οποίους το 1,7% με τη βοήθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης και το 1,3% μέσω μικρογονιμοποίησης (ενδοκυτταροπλασματικής σπερματέγχυσης). Η μέση ηλικία, που είχαν αποκτήσει παιδί μέσω υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ήταν στα 37 τους, ενώ με φυσικό τρόπο στα 32.

Διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες, που είχαν καταφύγει με τη σύντροφό τους σε εξωσωματική ή μικρογονιμοποίηση, είχαν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη – 0,37% μεταξύ όσων είχαν χρησιμοποιήσει εξωσωματική και 0,42% μικρογονιμοποίηση.

Τη νόσο αυτή εμφάνισε μόνο το 0,28% των ανδρών, που είχε γίνει πατέρας με φυσικό τρόπο.

Αυξημένος για πρόωρη εμφάνιση καρκίνου προστάτη πριν από την ηλικία των 55 ετών ήταν ο κίνδυνος για όσους είχαν κάνει ειδικά χρήση μικρογονιμοποίησης, μιας τεχνικής που χρησιμοποιείται στις πιο σοβαρές περιπτώσεις υπογονιμότητας.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι δεν είναι ακόμη σαφής ο βιολογικός μηχανισμός, που συνδέει την υπογονιμότητα με τον καρκίνο του προστάτη, αλλά πιθανώς οφείλεται σε ανωμαλίες στο χρωμόσωμα Υ.

Από το newsroom του Healthmag.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
καρκίνος προστάτημικρογονιμοποίηση