Καρκίνος ωοθηκών: Η τεχνητή νοημοσύνη δείχνει πόσο επιθετικός είναι ο όγκος

Οι πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου των ωοθηκών ανιχνεύθηκαν με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, προσφέροντας ελπίδα για πιο ακριβείς και σωτήριες θεραπείες.

Οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα εργαλείο, που αναζητά συστοιχίες κυττάρων από τους καρκινικούς όγκους, με πυρήνες ασυνήθιστου σχήματος – τα κέντρα ελέγχου στην καρδιά κάθε κυττάρου.

Η επιβίωση μετά την 5ετία για τις ασθενείς είναι 53%, αλλά μειώνεται σε μόλις 15% για εκείνες που έχουν αυτά τα παραμορφωμένα κύτταρα. Οι περίεργοι πυρήνες φαίνεται να αποτελούν ένδειξη ότι το DNA του κυττάρου έχει γίνει ασταθές, αλλά οι συμβατικές μέθοδοι διάγνωσης μπορούν εύκολα να το παραβλέψουν αυτό.

Η Dr Yinyin Yuan και οι συνεργάτες της στο Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο στο Λονδίνο δημιούργησαν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης και ανέλυσαν τις εικόνες των δειγμάτων ιστού από 514 γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών – συνολικά το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης σκάναρε σχεδόν 150 εκατομμύρια κύτταρα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι πυρήνες με ασυνήθιστο σχήμα αντιστοιχούν σε μια πιο επιθετική μορφή της νόσου, με ποσοστό επιβίωσης 15% μετά την 5ετία.

“Οι ερευνητές είναι πολύ καλοί στην εξέταση των κυττάρων, αλλά είναι δύσκολο να προσδιορίσουν ποσοτικά τις διαφορές και η διαδικασία παίρνει πολύ χρόνο – εξ’ ού και η χρήση του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης”, είπε η Dr Yuan, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε άρθρο του το περιοδικό Nature Communications.

“Η χρήση αυτού του νέου τεστ μας δίνει έναν τρόπο ανίχνευσης όγκων με κρυφές αδυναμίες στην ικανότητά τους να επιδιορθώνουν το DNA, που δεν θα εντοπίζονταν μέσω γενετικών εξετάσεων. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με τη γονιδιακή εξέταση για τον εντοπισμό γυναικών, που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από εναλλακτικές επιλογές θεραπείας, που στοχεύουν στην επιδιόρθωση των ελαττωμάτων του DNA, όπως οι αναστολείς της PARP”.

Μέχρι στιγμής η εξέταση έχει περιορισμένη χρήση.

Σχολιάζοντας τη νέα μελέτη άλλοι επιστήμονες είπαν ότι: “Είναι άλλο πράγμα να λέμε ότι ένας ασθενής είναι πιθανό να έχει κακή έκβαση και άλλο να προτείνεται μια εναλλακτική θεραπεία. Αν αυτό δεν γίνεται, το εργαλείο δεν είναι τόσο χρήσιμο”.

Να σημειωθεί ότι ο καρκίνος των ωοθηκών έχει από τις χειρότερες προγνώσεις σε σύγκριση με όλες τις μορφές καρκίνου.