Κόκκινο κρασί εναντίον μαύρης σοκολάτας: Ποιο είναι πιο υγιεινό;

Ποια είναι η πιο υγιεινή απόλαυση: Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί με το δείπνο ή ένα κομμάτι μαύρη σοκολάτα μετά από αυτό;

Το καλύτερο διατροφικό πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλά λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο. Αλλά υπάρχει χώρος για περιστασιακή απόλαυση.  

Ένα ποτήρι την ημέρα;

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 1979 έδειξε για πρώτη φορά μια σχέση μεταξύ χαμηλότερων ποσοστών καρδιακών παθήσεων σε χώρες όπου οι άνθρωποι έπιναν περισσότερο κρασί, παρόλο που αυτές οι χώρες συχνά είχαν επίσης δίαιτες υψηλότερες σε κορεσμένα λιπαρά. Αυτό το φαινόμενο έγινε αργότερα γνωστό ως The French Paradox και πυροδότησε πολύ περισσότερη έρευνα για τα πιθανά οφέλη του κρασιού για την υγεία.

Στην πρώτη γραμμή αυτής της συζήτησης βρίσκεται η Ρεσβερατρόλη, ένα αντιοξειδωτικό για την υγεία που βρίσκεται στη φλούδα των σταφυλιών (και στο κρασί), στα μήλα, στα φιστίκια, στη σόγια και σε άλλα τρόφιμα.

Μελέτες που έγιναν σε ζώα βρήκαν ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να προστατεύει από την υπέρταση, τη σκλήρυνση των αρτηριών, το εγκεφαλικό επεισόδιο, το έμφραγμα και την καρδιακή ανεπάρκεια. Αλλά οι μελέτες σε ανθρώπους δεν έχουν δείξει σταθερά αυτά τα ίδια αποτελέσματα. 

Ωστόσο, ορισμένες μακροχρόνιες μελέτες έχουν συνδέσει την ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ γενικά με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.

Αυτό το ελαφρύ έως μέτριο μέρος είναι σημαντικό, ωστόσο. Όταν είναι υπερβολικό, το αλκοόλ μπορεί να γίνει παράγοντας κινδύνου για μια σειρά από χρόνιες ασθένειες και μπορεί να προκαλέσει κολπική μαρμαρυγή.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; 

Εάν δεν πίνετε, δεν συνιστάται να ξεκινήσετε. Αλλά αν απολαμβάνετε λίγο αλκοόλ ως μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής, οι διατροφικές οδηγίες και η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστούν: 

  • το πολύ ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και
  • δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες

 

Μια μπουκιά μαύρη σοκολάτα

Μελέτες έχουν συνδέσει τη μέτρια πρόσληψη σοκολάτας με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και διαβήτη.   Θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι οι κόκκοι κακάο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλες, ένα είδος θρεπτικού συστατικού που βρίσκεται επίσης σε ορισμένα φρούτα, λαχανικά και τσάι. Έρευνες έχουν συνδέσει τις φλαβανόλες με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς.

Ωστόσο, η επεξεργασία μπορεί να μειώσει μέρος της περιεκτικότητας σε φλαβανόλη και η ποσότητα που καταλήγει στην εμπορική σοκολάτα σας ποικίλλει ανάλογα με τη μάρκα. Η μαύρη σοκολάτα θα έχει περισσότερα από τη σοκολάτα γάλακτος, αλλά δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε με βεβαιότητα πόσο.

Όπως και με το κρασί, υπάρχει επίσης ένα μειονέκτημα στη σοκολάτα. Είναι πλούσιο σε θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά και, μερικές φορές, ζάχαρη. Μια ουγγιά μαύρης σοκολάτας μπορεί να περιέχει έως και 170 θερμίδες και οι περισσότερες πλάκες σοκολάτας μεσαίου μεγέθους είναι μεταξύ 1,5 και 3,5 ουγκιές, επομένως μπορεί να είναι εύκολο να υπερβείτε την επιθυμητή ποσότητα.  

Το καλύτερο για την υγεία της καρδιάς είναι να τρώτε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες και υγιή λίπη και χαμηλή σε επεξεργασμένο κρέας, γαλακτοκομικά και γλυκά.  Και, αν τα απολαμβάνετε, μέτριες ποσότητες κόκκινου κρασιού και σοκολάτας μπορούν να είναι μέρος αυτού. Υπάρχουν πιθανά θετικά και αρνητικά και των δύο. 

 

 

 

Διαβάστε ακόμα: 

Η μαύρη σοκολάτα πολύτιμη “ασπίδα” για την υγεία μας

 

 

 

 

Από το Press Room με πληροφορίες από την Cleveland Clinic

μαύρη σοκολάτακρασί