Κολύμβηση ή τρέξιμο; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα; 6 ερωτήσεις για να δείτε ποιο σας ταιριάζει καλύτερα

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της κολύμβησης;

  • Είναι πιο εύκολο στις αρθρώσεις σας . Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα της κολύμβησης είναι ότι είναι πιο εύκολη στις αρθρώσεις σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν έχετε οστεοαρθρίτιδα , ρευματοειδή αρθρίτιδα ή άλλες καταστάσεις που προκαλούν πόνο στις αρθρώσεις . Μια μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι η κολύμβηση, ως παρέμβαση άσκησης, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της δυσκαμψίας και του πόνου στις αρθρώσεις.
  • Είναι ένας ασφαλής  τρόπος άσκησης εάν αναρρώνετε από τραυματισμό . Το κολύμπι είναι επίσης μια δημοφιλής επιλογή για άτομα που αναρρώνουν από τραυματισμούς, ειδικά τραυματισμοί στο κάτω μέρος του σώματος. Η άνωση του νερού παρέχει περισσότερη υποστήριξη στους μύες και τις αρθρώσεις σας σε σύγκριση με την άσκηση στη στεριά. Αυτό σας επιτρέπει να γυμνάζεστε πιο σκληρά και να ασκείτε λιγότερο αντίκτυπο στο σώμα σας από ό,τι στη στεριά.
  • Προσφέρει πολλούς τρόπους για να κάψετε θερμίδες. Το κολύμπι προσφέρει επίσης πολλούς διαφορετικούς τρόπους για να κάψετε θερμίδες. Μπορείτε να εναλλάσσετε τους γύρους κολύμβησης χρησιμοποιώντας διαφορετικές πινελιές, προσθέτοντας αντίσταση με ζώνη νερού ή βάρη στον καρπό και τον αστράγαλο ή κάνοντας μια προπόνηση ολόκληρου του σώματος στην πισίνα.
  • Παρέχει μια προπόνηση για όλο το σώμα. Η κολύμβηση απαιτεί να χρησιμοποιείς πολλούς μύες στο σώμα σου, γεγονός που την καθιστά εξαιρετική προπόνηση για όλο το σώμα. Το τρέξιμο, αν και είναι ιδανικό για το κάτω μέρος του σώματός σας, δεν δουλεύει τους μύες στην πλάτη, το στήθος, τα χέρια ή τους ώμους σας στον ίδιο βαθμό που κάνει το κολύμπι.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του τρεξίματος;

  • Παρέχει υψηλή καύση θερμίδων. Το τρέξιμο είναι μια εξαιρετική επιλογή αν θέλετε να κάψετε πολλές θερμίδες . Όσο πιο γρήγορα τρέχεις, τόσο περισσότερο θα καις. Προσθέτοντας μερικά διαστήματα περπατήματος ή τζόκινγκ, μπορείτε να μετατρέψετε το τρέξιμό σας σε μια προπόνηση που καίει θερμίδες και κόβει λίπος. Για να ξεκινήσετε, δοκιμάστε μια αναλογία διαστημάτων 2 προς 1. Για παράδειγμα, τρέξτε με γρήγορο ρυθμό για 2 λεπτά και μετά περπατήστε ή τρέξτε για 1 λεπτό. Επαναλάβετε για 30 λεπτά.
  • Είναι μια άσκηση που φέρει βάρος. Το τρέξιμο σάς επιτρέπει να αυξήσετε την οστική σας πυκνότητα μέσω της δραστηριότητας που φέρει βάρος. Η κολύμβηση δεν το επιτρέπει. Οι ασκήσεις με βάρη όπως το τζόκινγκ, το περπάτημα και η πεζοπορία είναι οι καλύτερες δραστηριότητες για την οικοδόμηση των οστών , καθώς απαιτούν από εσάς να εργαστείτε ενάντια στη βαρύτητα.
  • Είναι εύκολο να ξεκινήσετε. Σε αντίθεση με το κολύμπι που απαιτεί πισίνα, το τρέξιμο απαιτεί μόνο ένα καλό ζευγάρι παπούτσια και πρόσβαση στην ύπαιθρο ή σε διάδρομο.
  • Θα λάβετε μια δόση βιταμίνης D. Το να βγείτε έξω για τρέξιμο μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα βιταμίνης D σας. Απλώς θυμηθείτε να φοράτε αντηλιακό και να αποφεύγετε να τρέχετε μεταξύ 10 π.μ. και 3 μ.μ., όταν οι ακτίνες του ήλιου είναι πιο δυνατές.

Κολύμπι ή τρέξιμο; Ποιο είναι το κατάλληλο για εσάς;

Τόσο το κολύμπι όσο και το τρέξιμο είναι εξαιρετικές καρδιαγγειακές δραστηριότητες, λέει ο Gatses, επομένως εξαρτάται κυρίως από τις προσωπικές σας προτιμήσεις, τις συνθήκες υγείας και τον τρόπο ζωής σας.

Λάβετε υπόψη αυτές τις ερωτήσεις όταν προσπαθείτε να αποφασίσετε ποιος τύπος άσκησης είναι κατάλληλος για εσάς.

6 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας

  1. Έχετε πόνο στις αρθρώσεις; Εάν έχετε αρθρίτιδα ή άλλους τύπους πόνου στις αρθρώσεις, μπορεί να θέλετε να επιλέξετε το κολύμπι αντί να τρέξετε. Το κολύμπι ασκεί λιγότερο άγχος στις αρθρώσεις σας, καθιστώντας το μια πιο ήπια μορφή άσκησης και λιγότερο πιθανό να επιδεινώσει τα προβλήματα των αρθρώσεων.
  2. Θέλετε να δυναμώσετε το πάνω μέρος του σώματός σας; Εάν η ενδυνάμωση και η τόνωση του άνω μέρους του σώματός σας είναι προτεραιότητα, το κολύμπι είναι πιθανώς μια καλύτερη επιλογή. Αυτό συμβαίνει επειδή η κολύμβηση προσφέρει μια προπόνηση για όλο το σώμα που στοχεύει τις περισσότερες από τις κύριες μυϊκές σας ομάδες.
  3. Θέλετε να βελτιώσετε την υγεία των οστών σας; Εάν προσπαθείτε να κάνετε περισσότερες προπονήσεις που βοηθούν στην πρόληψη της απώλειας οστικής μάζας , το τρέξιμο μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή.
  4. Έχετε πρόσβαση σε πισίνα; Εάν η πρόσβαση σε μια πισίνα είναι ένα πρόβλημα, επιλέξτε το τρέξιμο, το οποίο μπορεί να γίνει σχεδόν οπουδήποτε. Απλά φροντίστε να τρέχετε σε περιοχές που είναι ασφαλείς και μακριά από την κυκλοφορία.
  5. Έχετε τραυματισμό στο κάτω μέρος του σώματος; Εάν έχετε τραυματισμό στο γόνατο, στον αστράγαλο, στο ισχίο ή στην πλάτη, το κολύμπι μπορεί να είναι μια ασφαλέστερη επιλογή, επειδή υπάρχει μικρότερος αντίκτυπος στις αρθρώσεις σας.
  6. Έχετε τραυματισμό στον ώμο; Εάν έχετε τραυματισμό στον ώμο, το κολύμπι με επαναλαμβανόμενο ρυθμο μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, οπότε το τρέξιμο μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή με αυτόν τον τύπο τραυματισμού.