Kombucha: Τι είναι, πως φτιάχνεται και τι οφέλη έχει για την υγεία;

Πιθανότατα το έχετε δει σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα με είδη υγιεινής και ακόμη και εστιατόρια: Kombucha. Eίναι ένα τσάι που έχει υποστεί “ζύμωση”. Συχνά αναφέρεται ως «ελιξήριο ζωής».

Τι είναι όμως και πώς φτιάχνεται; Και από πού μπορεί να προέρχονται αυτά τα οφέλη για την υγεία;

Το κλειδί για τη δημιουργία της kombucha είναι η ζύμωση.  Είναι η διαδικασία χρήσης μικροοργανισμών -ειδικά μαγιάς και βακτηρίων- για τη μετατροπή των υδατανθράκων σε αλκοόλη ή οργανικά οξέα. Οι άνθρωποι ανέκαθεν χρησιμοποιούσαν τη ζύμωση για τη διατήρηση ψαριών, κρέατος και λαχανικών. Μερικές από τις διαδικασίες που χρησιμοποιήθηκαν αρχικά στην Ασία έχουν γίνει μια παγκόσμια γαστρονομική τάση από την αλλαγή της χιλιετίας. Η kombucha παράγεται με την προσθήκη βακτηρίων και ζυμομυκητών σε ζάχαρη και σε μαύρο ή πράσινο τσάι, το οποίο μετά το αφήνουμε για λίγο χρόνο ώστε να ζυμωθεί από αυτά τα βακτήρια.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η Kombucha έχει αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και ακόμη και αντικαρκινικές ιδιότητες

Υπάρχουν διάφορες φήμες σχετικά με το πώς η kombucha είναι καλή για την υγεία των ανθρώπων  για τους ανθρώπους:

  • Βοηθά στην πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης.
  • Δίνει ενέργεια
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
  • Μειώνει την κακή χοληστερόλη και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών.

Οπως λένε οι ειδικοί, πρέπει να γίνουν περαιτέρω μελέτες για τις επιπτώσεις στην υγεία στον άνθρωπο. Ακόμα, ορισμένες μελέτες έχουν αναφέρει ακόμη και περιπτώσεις τοξικότητας που σχετίζονται με την κατανάλωση kombucha .

Γι’ αυτό το λόγο η κομπούχα δεν ταξινομείται ως φάρμακο: είναι ένα δροσιστικό ρόφημα που φαίνεται ότι έχει οφέλη για την υγεία.

Αλλά προσέξτε: Ορισμένες παρασκευές Kombucha μπορεί να περιέχουν από 0,1 έως 2 τοις εκατό αλκοόλ.

Για να διασφαλιστεί ότι η κομπούχα είναι ασφαλής για κατανάλωση, απαιτούνται βιομηχανικά πρότυπα για τη διαδικασία παρασκευής.  Στις ΗΠΑ, η Kombucha Brewers International έχει καθιερώσει οδηγίες βέλτιστης πρακτικής για να εγγυηθεί την ασφάλεια και την ποιότητα αυτών των προϊόντων. Στην Ευρώπη, τέτοιος οργανισμός δεν υπάρχει ακόμη.