Κοντοζαμάνης: «Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το τρίτο κύμα»

Στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Ηράκλειο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να συναντήσει διοικητές νοσοκομείων και προσωπικό, σήλωσε ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει ούτε βεβαίως και η μάχη που δίνεται.

Σχετικά με το πρόγραμμα εμβολιασμού ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε:  «Με βάση το σχεδιασμό που έχει γίνει, θα αναπτυχθούν 1.018 εμβολιαστικές γραμμές σε όλη την Επικράτεια και 73 στην Κρήτη. Όσο έρχονται εμβόλια τόσο θα ανοίγουν τα εμβολιαστικά κέντρα, δεν υπάρχει θέμα έλλειψης εμβολίων και μάλιστα το έχουμε πει σε ό,τι αφορά το εμβόλιο που έχουμε ξεκινήσει να κάνουμε, για κάθε πρώτη δόση που γίνεται, κρατάμε και τη δεύτερη, για να είμαστε σίγουροι ότι ο συμπολίτης μας θα θωρακιστεί πλήρως, ακόμη και στο ενδεχόμενο να υπάρξει μελλοντικό πρόβλημα σε σχέση με την παράδοση εμβολίων»

Στόχος σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη είναι μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού να έχει εμβολιαστεί το κρίσιμο ποσοστό του πληθυσμού που θα δώσει τη δυνατότητα να χτιστεί το τοίχος ανοσίας και, όπως και στην Κρήτη, έτσι και στην υπόλοιπη Ελλάδα να ανοίξει η τουριστική περίοδος και η οικονομική δραστηριότητα να επιστρέψει στην κανονικότητα.

«Προτεραιότητά μας είναι, στο σύνολο της χώρας να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν συντομότερα οι εμβολιασμοί. Αυτό εξαρτάται από τις παραδόσεις των εμβολίων. Όπως γνωρίζετε, υπήρχαν ζητήματα με κάποιες παραδόσεις όπου εξομαλύνθηκαν. Χθες παραλάβαμε τα εμβόλια της AstraZeneca και έρχονται και άλλα εμβόλια κατόπιν έγκρισης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και με τον τρόπο αυτό μεγαλώνει και η παραγωγική δυνατότητα των φαρμακευτικών εταιρειών, έτσι ώστε τους επόμενους μήνες να περιμένουμε αυξημένες παραδόσεις εμβολίων. Υπάρχει συγκεκριμένος καθορισμός προτεραιοτήτων στο ποιος θα κάνει το εμβόλιο και ο καθορισμός αυτός γίνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Υπάρχει σχέδιο για το ποιες ομάδες κατά προτεραιότητα θα εμβολιάζονται και θέλουμε ο προγραμματισμός αυτός να συνεχιστεί και μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού να έχει εμβολιαστεί το κρίσιμο αυτό ποσοστό του πληθυσμού, για να ανοίξει ο τουρισμός» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Βασίλης Κοντοζαμάνηςεμβολιασμός κατά του κορονοϊού