Κοροναϊος: Αυξημένος ο κίνδυνος για νόσο Πάρκινσον σε ασθενείς με Covid-19

Mία από τις επιπλοκές της COVID-19 μπορεί να είναι η ανάπτυξη της νόσου του Πάρκινσον, σύμφωνα με νέα στοιχεία

Έχουν δημοσιευτεί τουλάχιστον τρεις αναφορές περιπτώσεων σχετικά με νέους ασθενείς με COVID-19 οι οποίοι εμφάνισαν νόσο του Πάρκινσον, είτε μόνη της, είτε με άλλα συμπτώματα, εντός 2 έως 5 εβδομάδων από την έναρξη της νόσου.

Οι τρεις δημοσιευμένες περιπτώσεις και η πιθανή εξήγηση για το πώς η COVID-19 θα μπορούσε να προκαλέσει τη νόσο Πάρκινσον συζητούνται σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 21 Οκτωβρίου στο Trends in Neurosciences.

“Εάν αυτή η συσχέτιση ισχύει, ενδέχεται να βρισκόμαστε μπροστά σε μία επιδημία της νόσου του Πάρκινσον”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας του άρθρου, Patrik Brundin, MD, στο Medscape Medical News, διευθυντής του Κέντρου Νευροεκφυλιστικών Επιστημών στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Van Andel στο Grand Rapids, MI. 

Αναφέρουν ότι οι τρεις ασθενείς στις δημοσιευμένες περιπτώσεις ήταν 35, 45 και 58 ετών. Όλοι είχαν σοβαρή αναπνευστική λοίμωξη που απαιτούσε νοσηλεία. Για δύο από τους τρεις ασθενείς, τα συμπτώματα του Πάρκινσον μειώθηκαν όταν χορηγήθηκε τυπική φαρμακευτική αγωγή κατά του Parkinson. Ο τρίτος ασθενής ανάρρωσε χωρίς φάρμακα.

Σε όλες τις περιπτώσεις, η απεικόνιση του εγκεφάλου αποκάλυψε κλασικά σημάδια της νόσου του Πάρκινσον

Κανένας δεν είχε οικογενειακό ιστορικό νόσου Parkinson ή προδρόμου Πάρκινσον, κατ΄α το οποίο οι ασθενείς δεν έχουν παραδοσιακά συμπτώματα του Πάρκινσον, αλλά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να το αναπτύξουν. Ένας ασθενής υποβλήθηκε σε γενετικούς ελέγχους και δεν βρέθηκε να φέρει παραλλαγές για κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.

Δείτε επίσης: Η μακροχρόνια άσκηση συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο πτώσεων στους ηλικιωμένους

“Αυτές οι περιπτώσεις οξείας νόσου Πάρκινσον σε ασθενείς με COVID-19 είναι πραγματικά αξιοσημείωτες”, δήλωσε ο Brundin. “Εμφανίστηκαν σε σχετικά νέους – πολύ νεότερους από τη μέση ηλικία ανάπτυξης του Πάρκινσον – και κανένας δεν είχε οικογενειακό ιστορικό ή πρώιμα σημάδια του προδρόμου Parkinson. Αυτή είναι μια πολύ εντυπωσιακή παρατήρηση.”

Πρόσθέτει: “Το Πάρκινσον είναι συνήθως μια πολύ αργά αναπτυσσόμενη ασθένεια, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις, κάτι συνέβη γρήγορα.”

Ο Brundin πιστεύει ότι η COVID-19 μπορεί να κάνει τους ασθενείς πιο πιθανό να αναπτύξουν τη νόσο του Πάρκινσον, είτε αργά είτε γρήγορα.

“Ίσως ένας νεότερος ασθενής να αναρρώσει από τη μόλυνση, αλλά να παραμείνουν σε αυτόν νευρολογικά συμπτώματα, όπως η ομίχλη του εγκεφάλου και η κατάθλιψη – γνωρίζουμε ότι αυτό μπορεί να συμβεί σε μακροχρόνια COVID. Αυτό συμβαδίζει με τη βλάβη στον εγκέφαλο και ίσως με τη νόσο του Πάρκινσον. Η ασθένεια θα αναπτυχθεί αργότερα”.

Επιπλέον υποστηρίζει, ότι τα ολοένα αυξανόμενα στοιχεία δείχνουν ότι η COVID-19 μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων νευρολογικών προβλημάτων, ένα από τα οποία θα μπορούσε να είναι η νόσος του Πάρκινσον.

“Δεν φαίνεται να είναι απλώς μια οξεία κατάσταση που επιβιώνεις ή δεν επιβιώνεις”, σχολίασε.

  • Εάν αποδειχθούν τόσο σοβαρές καταστάσεις όπως το Πάρκινσον ως επιπλοκή του COVID-19, είναι ακόμη πιο σημαντικό για τον πληθυσμό να αποφύγει τη μόλυνση του ιού, σημειώνει.

“Αυτό πρέπει πραγματικά να αποθαρρύνει την ιδέα της προσπάθειας επίτευξης της ασυλίας της αγέλης. Είναι πολύ κακή ιδέα να εκθέσουμε ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού σε έναν ιό που δεν καταλαβαίνουμε”, δήλωσε ο Μπρούντιν. Στο άρθρο, οι συγγραφείς λένε ότι αυτό θα μπορούσε να έχει «καταστροφικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις».

Ωστόσο, οι συγγραφείς αναφέρουν, ότι αυτές οι περιπτώσεις δεν αποδεικνύουν ότι η COVID-19 προκαλεί τη νόσο Πάρκινσον.

“Ενδεχομένως, οι αναφερόμενοι ασθενείς επρόκετιο να αναπτύξουν τη νόσο Πάρκινσον … και η ιογενής λοίμωξη επιτάχυνε μόνο μια συνεχιζόμενη νευροεκφυλιστική διαδικασία γύρω από ένα κρίσιμο χρονικό σημείο.”

Οι συγγραφείς λένε ότι υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών ασθενών που ανέπτυξαν Parkinson’s και αργότερα πέθαναν από  COVID-19. Μία τέτοια μελέτη σε 43 ασθενείς διαπίστωσε σημάδια που σχετίζονται με τη νόσο του Πάρκινσον.

Πηγή: Webmd

Διαβάστε ακόμη

Υπουργείο Υγείας: Άμεση πρόσληψη 300 μόνιμων γιατρών στις ΜΕΘ

Πώς τρεις κουταλιές ελαιόλαδο την ημέρα αποτελούν ασπίδα προστασίας από το Alzheimer

νόσος πάρκινσονεπιπλοκές κοροναϊούΠάρκινσονΚοροναϊόςCovid-19