Κοροναϊός : Ευρωπαϊκές χώρες «χαλαρώνουν» τα μέτρα. «Είναι πολύ νωρίς» προειδοποιεί ο ΠΟΥ. Δείτε τι συμβαίνει στην Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη

Τον κώδωνα του κινδύνου προς τους  ηγέτες της Νορβηγίας, της Δανίας, της Τσεχίας και της Αυστρίας οι οποίοι, ο ένας μετά τον άλλον  ανακοινώνουν  σχέδια χαλάρωσης των περιορισμών, που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Είναι πολύ σημαντικό να μην αφήσουμε τα μέτρα πολύ νωρίς, έτσι ώστε να μην ξαναπέσουμε», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού, Κρίστιαν Λιντμάιερ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, ο εκπρόσωπος του Οργανισμού παρομοίωσε τη βιαστική χαλάρωση των μέτρων με το «να είσαι άρρωστος, να σηκώνεσαι από το κρεβάτι πολύ νωρίς και να αρχίσεις να τρέχεις πολύ νωρίς. Ρισκάρεις να ξαναπέσεις και να έχεις επιπλοκές», είπε χαρακτηριστικά. Απευθυνόμενος, δε, στους ηγέτες των χωρών που ετοιμάζονται να χαλαρώσουν τα αυστηρά μέτρα, επισήμανε ότι η Σιγκαπούρη και η Ιαπωνία θα έπρεπε να αποτελούν ως παραδείγματα προς αποφυγή

Σημειώνεται ότι και οι δύο ασιατικές χώρες καταγράφουν νέα κύματα κρουσμάτων  μετά την χαλάρωση των μέτρων, με την Ιαπωνία να αναγγέλλει μια μηνιαία κατάσταση έκτακτης ανάγκης χθες  για το Τόκιο και έξι άλλες περιοχές. Η Σιγκαπούρη άρχισε ένα νέο μερικό αποκλεισμό για διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα.

Οι ευρωπαϊκοί σχεδιασμοί για χαλάρωση των μέτρων 

Στη Δανία 

Τα σχολεία και τα κέντρα ημερήσιας φροντίδας αναμένεται να ανοίξουν εκ νέου στις 15 Απριλίου στη Δανία – η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αίρει ένα μέρος των περιοριστικών μέτρων – ενώ η Νορβηγία θα ακολουθήσει πέντε ημέρες αργότερα.

Η Δανία επέβαλε αυτά τα μέτρα στις 11 Μαρτίου, κλείνοντας σχολεία, εστιατόρια, καφετέριες, γυμναστήρια και σύνορα, καθιστώντας την μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που μπήκε σε καραντίνα.

Η Πρωθυπουργός, Μέττε Φρεντέρικσεν, έκανε την ανακοίνωση με προσοχή, λέγοντας: «Αυτό μάλλον θα είναι σαν περπάτημα σε τεντωμένο σχοινί. Αν παραμείνουμε στάσιμοι στη διαδρομή μπορούμε να πέσουμε και αν πάμε πολύ γρήγορα μπορεί να κάτι πάει στραβά. Ενα προσεκτικό βήμα κάθε φορά».

«Εάν ανοίξουμε τα πάντα εκ νέου στη Δανία πολύ γρήγορα, κινδυνεύουμε να αυξηθούν τα κρούσματα ραγδαία και τότε θα πρέπει να κλείσουμε ξανά όλα», εξήγησε.

Αλλοι περιορισμοί, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης συγκέντρωσης περισσότερων από 10 ατόμων, θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τις 10 Μαΐου και μεγαλύτερες συγκεντρώσεις δεν θα επιτρέπονται μέχρι τον Αύγουστο.

Η Δανία έχει καταγράψει 203 θανάτους από κοροναϊό και συνολικά 5.173 ασθενείς σε πληθυσμό 5,6 εκατομμυρίων.

Στη Νορβηγία 

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Νορβηγία θα άρει μέρος των περιορισμών που είχε επιβάλει για να αναχαιτίσει τη διασπορά του κοροναϊού, έγινε γνωστό από την πρωθυπουργό της χώρας.

«Σήμερα, θέσαμε υπό έλεγχο τον ιό, επομένως μπορούμε να ανοίξουμε λίγο λίγο την κοινωνία» είπε η Ερνα Σόλμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε.

Χθες, ο υπουργός Υγείας της χώρας ανακοίνωσε ότι η επιδημία «τέθηκε υπό έλεγχο» στη Νορβηγία, επισημαίνοντας τον χαμηλό ρυθμό μετάδοσης της νόσου.

Βάσει των μέτρων, που βρίσκονται σε ισχύ έως τη 13η Απριλίου, παραμένουν κλειστά παιδικοί σταθμοί και σχολεία, δεν επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα σε ξένους που δεν ζουν ούτε εργάζονται εκεί και απαγορεύεται στους πολίτες να εκδράμουν στα εξοχικά τους στο βουνό, εφόσον διαθέτουν.

Τα νηπιαγωγεία θα ανοίξουν πάλι το διάστημα μεταξύ 20-27 Απριλίου, τα δημοτικά, από την πρώτη έως την τετάρτη τάξη από τις 27 Απριλίου. Και οι Νορβηγοί θα μπορούν να ξαναπάνε στα σαλέ τους από τις 20 Απριλίου.

Την ίδια ώρα, η τηλεργασία πρέπει να συνεχιστεί και οι Νορβηγοί πρέπει να συνηθίσουν να ζουν με τα μέτρα κατά της επιδημίας «για μεγάλο χρονικό διάστημα», επισήμανε η Σόλμπεργκ.

Η ανακοίνωση της Νορβηγίας και της Δανίας ήρθε λίγο μετά την ανακοίνωση της Αυστρίας ότι στόχευσε για «ανάσταση» την Δευτέρα του Πάσχα.

Στην Αυστρία 

Η Αυστρία, η οποία μοιράζεται σύνορα με την Ιταλία, θα προσπαθήσει να ανοίξει ξανά ορισμένα καταστήματα, αλλά διευρύνει την απαίτηση να φορούν οι πολίτες μάσκες προσώπου από τις 14 Απριλίου.

Μιλώντας στη Βιέννη, ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπαστιάν Κούρτς προειδοποίησε ότι μπορεί να χρειαστεί ένα «φρένο έκτακτης ανάγκης» εάν ο αριθμός των κρουσμάτων αυξηθεί και πάλι. Όπως είπε πρώτα θα ανοίξουν τα μικρά μαγαζιά αλλά με περιορισμένο αριθμό πελατών κάθε φορά ενώ όλοι θα πρέπει να φορούν μάσκες προσώπου.

Τα μεγαλύτερα καταστήματα θα ακολουθήσουν την 1η Μαΐου.Τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία και τα σχολεία – όλα κλειστά από τις 16 Μαρτίου – θα μπορούσαν να ξανανοίξουν στα μέσα Μαΐου, ανάλογα με την πορεία του αριθμού των νέων κρουσμάτων. Η χρήση μασκών θα γίνει υποχρεωτική και στις δημόσιες συγκοινωνίες, όπως συμβαίνει σήμερα στα σούπερ μάρκετ της χώρας.

Η Αυστρία μετρά ήδη 243 θανάτους και 12.547 κρούσματα σε πληθυσμό 8,9 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Στην Τσεχία 

Η Τσεχία, η οποία κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 12 Μαρτίου και έκλεισε τα σύνορά της τέσσερις ημέρες αργότερα, επιδιώκει να ανοίξει εκ νέου τα περισσότερα καταστήματα από την ερχόμενη Πέμπτη.

Επί του παρόντος, επιτρέπεται να λειτουργούν σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και καταστήματα με είδη κηπουρικής.

Όλα τα καταστήματα, πάντως, θα πρέπει να έχουν απολυμαντικά και γάντια μίας χρήσης στην είσοδο για τους πελάτες, καθώς και να διασφαλίζεται η τήρηση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Η Τσεχία των 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων θρηνεί την απώλεια 80 ανθρώπων να ενώ μετρά τουλάχιστον 4.828 κρούσματα.

Πηγή: economico.gr

Για περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Παγκόσμιος Οργανισμός ΥγείαςΚοροναϊόςχαλάρωση μέτρων