Κοροναϊός: Στα 12,75 εκατομμύρια τα περιστατικά μόλυνσης, με 563.942 θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο

Περισσότερα από 12,75 εκατομμύρια άνθρωποι αναφέρεται ότι έχουν νοσήσει από το νέο κοροναϊό σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ 563.942 έχουν πεθάνει σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του Reuters.

Τα περιστατικά των μολύνσεων έχουν καταγραφεί σε περισσότερες από 210 χώρες και περιοχές, από τον εντοπισμό των πρώτων περιστατικών στην Κίνα, το Δεκέμβριο του 2019.

Ρεκόρ και πάλι στις ΗΠΑ

Νέο θλιβερό ρεκόρ σημειώθηκε και πάλι το Σάββατο 11 Ιουλίου στις ΗΠΑ,  όπου καταγράφηκαν 66.528 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Η χώρα υφίσταται μακράν το πιο σκληρό χτύπημα από την πανδημία του κοροναϊού στον πλανήτη, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έφθασε έτσι χθες τα 3.242.073, σύμφωνα με τα στοιχεία της σχολής αυτής ιατρικής της Βαλτιμόρης (ανατολικά). Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 αυξήθηκε κατά 760, στους 134.729, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τα κρούσματα μόλυνσης σε ημερήσια βάση ξεπέρασαν τα 60.000 για πέμπτο συνεχόμενο 24ωρο στις ΗΠΑ καθώς, κατά την άποψη των ίδιων των αμερικανικών υγειονομικών αρχών, η εξάπλωση του κορονοϊού έχει τεθεί εκτός ελέγχου σε πολλές πολιτείες.

Για πρώτη φορά, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε δημόσια εμφάνιση φορώντας μάσκα προστασίας χθες Σάββατο – μπλε σκούρα με τον θυρεό του Λευκού Οίκου τυπωμένο πάνω της – κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο στρατιωτικό νοσοκομείο Ουόλτερ Ριντ.

Ελλάδα

Σαράντα ένα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου covid 19 ανακοίνωσε χθες Σάββατο 11/7 ο ΕΟΔΥ, εκ των οποίων τα 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.772 (ημερήσια μεταβολή +1.1%), εκ των οποίων 54.6% είναι άνδρες.

Αιφνίδια αύξηση των κρουσμάτων σημειώθηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του συντονιστή ΕΟΔΥ Δυτικής Μακεδονίας, λοιμωξιολόγου Ιορδάνη Ρωμιόπουλου, υπάρχουν εννέα νέα θετικά κρούσματα στην Περιφέρεια. Από αυτά, ένας είναι κάτοικος Καστοριάς, τέσσερις δηλώνουν κάτοικοι της πόλης της Κοζάνης, τρεις είναι κάτοικοι των χωριών στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ένας ασθενής είναι Σερβικής καταγωγής, ο οποίος κατά την επιστροφή στην πατρίδα του είχε τροχαίο ατύχημα και μεταφέρθηκε για τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο Κοζάνης, όπου διαπιστώθηκε ότι είναι θετικός τον κορονοϊό.

Από την ιχνηλάτηση που έγινε στον Σέρβο πολίτη διαπιστώθηκε ότι ήταν διερχόμενος και δεν έμεινε σε κάποιο κατάλυμα της Δυτικής Μακεδονίας.

Τα θετικά κρούσματα στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, από τις 24 Ιουνίου 2020 μέχρι σήμερα, ανέρχονται συνολικά σε 36, εκ των οποίων τα 25 είναι κάτοικοι του νομού Καστοριάς, 10 κάτοικοι του νομού Κοζάνης και ένα είναι Σερβικής καταγωγής.

Περιοριστικά μέτρα για τις συναθροίσεις και τα πανηγύρια

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο επιβολής περιοριστικών μέτρων για τα πανηγύρια, σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης, Νίκου Παπαθανάση, στην πρωινή ενημερωτική ζώνη του τηλεοπτικού σταθμού OPEN.

«Τα ελεγκτικά κλιμάκια είναι κάθε μέρα στον δρόμο», τόνισε ο υφυπουργός και πρόσθεσε ότι εάν διαπιστωθούν αυτές τις ημέρες παραβάσεις, το αμέσως προσεχές διάστημα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει περιοριστικά μέτρα. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι όπου παρατηρείται συνωστισμός και δεν τηρούνται οι αποστάσεις, με αποτέλεσμα να εξελίσσονται σε εστίες διάδοσης του κορονοϊού, θα επιβάλλονται κυρώσεις.

Ο κ. Παπαθανάσης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανασταλούν τα πανηγύρια εάν δεν τηρούνται τα μέτρα και παραδέχτηκε πως είναι δύσκολος ο πλήρης έλεγχος της εφαρμογής τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ

 

 

ΕλλάδαΚοροναϊόςΗΠΑκρούσματαΝτόναλντ ΤραμπΕλλάδα κοροναϊόςπανηγύριαΠαπαθανάσης