Κορονοϊός: Αυξάνουν τα κρούσματα στα παιδιά-Στο κόκκινο οι εντατικές στην Αττική

Στους 78 έφτασαν χθες Κυριακή οι διασωληνωμένοι λόγω κορονοϊού στα νοσοκομεία της χώρας με τον αριθμό αυτό να αποτελεί ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό στοιχείο για την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ παρά τη συγκυριακή μείωση των κρουσμάτων. Η Κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες είναι ιδιαίτερα προβληματισμένη για τον αντίκτυπο των νέων μέτρων που θα ισχύσουν από σήμερα στην πορεία της επιδημίας και φυσικά ένα νέο “απαγορευτικό” βρίσκεται ήδη στο τραπέζι.

Σημαντική παράμετρος η οποία θα μελετηθεί ιδιαίτερα αυτή την εβδομάδα είναι η επίπτωση του ανοίγματος των  σχολείων την προηγούμενη Δευτέρα. Ήδη ένας μικρός αριθμός σχολείων έχει κλείσει. Αυτό όμως που μπορούμε να σημειώσουμε είναι ότι ο ιός δείχνει αυξητικές τάσεις όσον αφορά στη μεταδοτικότητα στα παιδιά.

Με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ περίπου 140 παιδιά βρέθηκαν θετικά μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα. Κάποια από τα παιδιά αυτά βέβαια μπορεί να αφορούν σε συρροές όπως στο ΚΥΤ της Λέσβου, όμως πολλά βρίσκονται στην Αττική. Επίσης τα περισσότερα παιδιά από αυτά εννοείται ότι εκτέθηκαν στον ιό πριν ξεκινήσουν τα σχολεία όμως δεν παύει να ανησυχεί το γεγονός ότι μέσα σε μια βδομάδα τα κρούσμα στα παιδιά αυξήθηκαν κατά 17%, όταν συνολικά τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 14%. Επίσης 3 παιδιά νοσηλεύονται.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αναμένει τις επόμενες μέρες, στοιχεία για την μετακίνηση του πληθυσμού στην Αττική με τα Μέσα μαζικής Μεταφοράς. Ένας σημαντικό δείκτης είναι η μετακίνηση με το μετρό, δηλαδή ο αριθμός των μετακινούμενων. Αυτό μπορεί εύκολα να το έχει στη διάθεσή της εφόσον βέβαια τις δοθεί. 

Η επιβολή τηλεεργασίας στο 40% των υπαλλήλων αλλά και τα κυλιόμενα ωράρια προσέλευσης, λογικά πρέπει να αραιώσουν τις μετακινήσεις. Όπως επίσης και η μετακίνηση των ηλικιωμένων οι οποίες όμως μέχρι στιγμής περιορίζονται με τη μορφή συστάσεων.

 

Σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών από την πανδημία του κορονοϊού

 

Επίσης ο συνωστισμός στα μαγαζιά είναι ένα μεγάλο ζήτημα και γι’ αυτό ίσως να δούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα περισσότερα περιοριστικά μέτρα και δη στην εστίαση. Όπως βέβαια σημειώνουν κύκλοι των επιδημιολόγων, αυτό από μόνο του δεν πρόκειται να οδηγήσει σε κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα. Η εστίαση είναι ένας ελεγχόμενος χώρος με συγκεκριμένο ωράριο. Τo ζήτημα είναι τι γίνεται αφού κλείσουν τα μαγαζιά.

Θα πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι τα χαμηλότερα νούμερα νέων κρουσμάτων των τελευταίων ημερών δεν θα πρέπει να θεωρούνται ενθαρρυντικά. Απαιτείται αφενός μια διάρκεια στην επιβεβαίωση νέων κρουσμάτων και επίσης να σημειώσουμε ότι χθες Κυριακή 20/9 μπορεί να είχαμε 170 νέα κρούσματα αλλά όπως φαίνεται από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ έγιναν και σημαντικά λιγότερα τεστ. Ειδικότερα φαίνεται ότι χθες έγιναν μόνο 8200 τεστ.

Όσον αφορά στο σύστημα υγείας, όπως τονίσαμε η χθεσινή ανακοίνωση των 78 διασωληνωμένων είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Πλέον οι διαθέσιμες ΜΕΘ στην Αττική για περιστατικά covid είναι πολύ λιγότερες από 20. Αυτό δείχνει την πίεση στο σύστημα υγείας. Επίσης να μην ξεχνάμε και ότι χθες ανακοινώθηκαν 7 νέοι θάνατοι ενώ αργότερα κατέληξε και ένας 85χρονος στο νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας  μετά από 2 μέρες νοσηλείας με υποκείμενα νοσήματα.

κορονοϊόςlockdownάνοιγμα σχολείωνδιασωλήνωσηΕΟΔΥέκτακτα μέτρακρούσματα