Κορονοϊός: Ανησυχία από τον ΠΟΥ για τις μεταλλάξεις του ιού – Έκτακτη συνεδρίαση

Να συνεδριάσει εκτάκτως σχετικά με τις μεταλλάξεις που εμφανίζει ο Κορονοϊός αποφάσισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), σήμερα Πέμπτη 14 Ιανουαρίου. Η ανησυχία είναι εύλογη καθώς τόσο η βρετανική όσο και η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του ιού εξαπλώνονται με ταχύτατο ρυθμό ως άκρως μεταδοτικές. Ήδη 50 χώρες έχουν ανακοινώσει κρούσματα του ιού που φέρουν τη βρετανική μετάλλαξη και άλλες 20 χώρες που φέρουν τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του ιού. Την ίδια ώρα ο ΠΟΥ κάνει λόγο και για μια τρίτη μετάλλαξη του ιού προερχόμενη από τη Βραζιλία και η οποία θα μπορούσε -σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή η Ιαπωνία- να έχει επίπτωση στην ανοσολογική απόκριση. Ο ΠΟΥ αναφερόμενος στην συγκεκριμένη τρίτη μετάλλαξη την χαρακτήρισε: “Ένα ανησυχητικό μεταλλαγμένο στέλεχος”. 
 
Μετά το τέλος της έκτακτης συνεδρίασης αναμένεται να δοθούν συστάσεις από τον ΠΟΥ σε όλες τις χώρες προκειμένου να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα. Παράλληλα, θα συνυπολογιστεί ο τρόπος που επηρεάζουν την πανδημία τα ταξίδια και τα μέτρα που έχουν λάβει οι χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εν λόγω επιτροπή συμμετέχουν 31 επιστήμονες, εκ των οποίων οι 19 είναι τακτικά μέλη της επιτροπής και οι 12 ειδικοί σύμβουλοι. 
 
Μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία από την πλευρά της Γερμανίας, είναι η δωρεά 200 εκατομμυρίων ευρώ με σκοπό την έρευνα πάνω στην αλληλουχία γονιδίων, τα αποτελέσματα της οποίας αξιολογούνται ως πολύτιμα για τη μελέτη των μεταλλάξεων του Κορονοϊού. Στόχος της χώρας είναι να αναζητηθούν οι άκρως μεταδοτικές μεταλλάξεις αυτού του τόσο επικίνδυνου ιού. 
μεταλλάξειςμεταλλάξεις του κορονοϊούΠΟΥΠαγκόσμιος Οργανισμός Υγείαςκορονοϊός