Κοροναϊός: Εξαπλώνεται δραματικά χωρίς γεωγραφικές και ηλικιακές διακρίσεις

Καλπάζει η επιδημία κοροναϊού στη χώρα με τις περιοχές εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης να εμφανίζουν πάνω από το 50% των νέων διαγνώσεων. Μπορεί λοιπόν το επίκεντρο της επιδημίας να εντοπίζεται στα δυο μεγάλα αστικά κέντρα της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, όμως η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή και σε πολλές περιοχές της περιφέρειας.

Την ίδια στιγμή βλέπουμε ότι όσο αυξάνουν τα κρούσματα τόσο διαπιστώνονται και σοβαρά περιστατικά σε μικρότερες ηλικίες. Μάλιστα το τελευταίο 24ωρο σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ διασωληνώθηκαν  επιπλέον 2 άτομα κάτω των 39 ετών, 9 μεταξύ 40 και 65 και περίπου 45 άτομα άνω των 65. Την ίδια στιγμή υπάρχουν υπέργηρα άτομα που νοσούν από κοροναϊό και μάλιστα ηλικίας 104 ετών.

Όπως επεσήμανε και ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας, πλέον όλη η χώρα αποτελεί μία ενιαία Υγειονομική Περιφέρεια και οι δομές υγειονομικής περίθαλψης πλέον θα λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία. Αυτό σημαίνει ότι πολύ γρήγορα το εθνικό σύστημα υγείας θα φτάσει σε οριακά σημεία παντού και πως όποιο δραστικό επιπλέον μέτρο λαμβάνεται για μία περιοχή θα ισχύει για το σύνολο της χώρας.

Χθες η περιφέρεια Θεσσαλονίκης εμφάνισε το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό ημερήσιων νέων κρουσμάτων ήτοι 828, αριθμός αρκετά υψηλός μετά από 9 ημέρες καραντίνας. Ακολούθησε η Αττική με ρεκόρ νέων διαγνώσεων στις 756. Φυσικά δε γνωρίζουμε πόσα τεστ έγινα στις δυο αυτές περιοχές ώστε να δούμε και το ποσοστό θετικότητας. Πάντως σε σύνολο χώρας χθες το 13% των τεστ που έγιναν “αποκάλυψε” νέα κρούσματα.

Πέραν όμως των δυο μεγάλων αστικών κέντρων, εκείνο το οποίο προβληματίζει, είναι η εξάπλωση του ιού σε άλλες 52 περιφερειακές ενότητες, στις οποίες μάλιστα διαπιστώθηκε το 52% των νέων κρουσμάτων. χαρακτηριστική δε είναι και η περιφέρεια των Σερρών, όπου ακόμη και μετά από τόσες μέρες επιβολής μέτρων, εξακολουθεί και έχει αυξημένα περιστατικά -συγκεκριμένα χθες 87.

Πλέον το αφήγημα ότι η Αττική τα πηγαίνει καλύτερα σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη ή ακόμη και το ότι η Κρήτη έχει καλούς επιδημιολογικούς δείκτες και λιγότερο πιεσμένο σύστημα υγείας, δεν ισχύει. Η χώρα βρίσκεται συνολικά σε κόκκινο συναγερμό και δυστυχώς οι αντοχές είναι λίγες.

Οι περίπου 500 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ του ΕΣΥ φαίνεται πλέον να έχουν ένα περιθώριο το πολύ 130-140 νέων νοσηλειών κι αυτό τρομάζει, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται. Η Κυβέρνηση μιλά για κρίσιμο δεκαήμερο, όμως αν συντηρηθεί ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σε επίπεδα της τάξης των 3000, τότε σε 3-4 μέρες δεν θα υπάρχουν καθόλου διαθέσιμα κρεβάτια.

Δραματική εξέλιξη αποτελεί και η καταγραφή νέων θανάτων. Χθες στην σχετική έκθεση του ΕΟΔΥ αναφέρθηκαν 50 νέοι θάνατοι φτάνοντας το σύνολο στους 959 δηλαδή, 333 θάνατοι μέσα στις πρώτες 12 ημέρες του Νοεμβρίου! Δυστυχώς όπως επισημαίνεται από τους εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας η τάση αυτή θα συνεχιστεί, αναδεικνύοντας τον μήνα αυτό ως τον πλέον “θανατηφόρο”.

ΕΣΥΜΕΘκρούσματακορονοϊός