Κορονοϊός: η τριχόπτωση και άλλα περίεργα συμπτώματα

Τα συνήθη συμπτώματα του Κορονοϊού είναι περισσότερο από γνωστά πια αφού όλη μας η ζωή κατακλύζεται από την πανδημία. Βήχας, πυρετός, συνάχι, πονόλαιμος, με πιο παράξενο σύμπτωμα την ανοσμία. Η βρετανική εφημερίδα The Sun, ωστόσο, δημοσιεύει μια λίστα με συμπτώματα του Κορονοϊού που μάλλον δύσκολα θα φανταζόμασταν. Ποια είναι αυτά; 

-Η γλώσσα “χάρτης”

Σύμφωνα μια εφαρμογή που δημιούργησε ο καθηγητής Επιδημιολογίας του King’s College του Λονδίνου, Τιμ Σπέκτορ, για την μελέτη των συμπτωμάτων του Κορονοϊού, γνωστή ως Zoe app, υπάρχουν αλλαγές στη γλώσσα των ασθενών που νοσούν από Covid-19. «Παρατηρούμε αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων γλώσσας Covid και περίεργα έλκη στη στοματική κοιλότητα. Η γλώσσα θυμίζει λίγο χάρτη, μπορεί να πονά πολύ αν και τα συμπτώματα σε κάποια άτομα φεύγουν και επανέρχονται. Μπορεί να διαρκέσουν από λίγες μέρες έως λίγους μήνες», αναφέρει η ερευνητική ομάδα που συνεργάζεται με τον καθηγητή. 

-Αλλαγές στην όσφρηση και στη γεύση

«Τον περασμένο Μάιο ανακαλύψαμε ότι η ανοσμία και η αγευσία μπορεί να είναι ενδείξεις της Covid-19 και αργότερα όντως προστέθηκαν στον κατάλογο των επίσημων συμπτωμάτων. Αλλά ενώ ορισμένα άτομα δεν βιώνουν ανοσμία, βρίσκουν ότι όλα έχουν περίεργη γεύση, που συχνά περιγράφεται ως μεταλλική γεύση στο στόμα”, αναφέρει ο καθηγητής. 

-Τριχόπτωση

«Ένα από τα σπανιότερα και πιο περίεργα συμπτώματα που ανέφεραν ορισμένοι άνθρωποι είναι η τριχόπτωση. Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε μετά βεβαιότητας αν πρόκειται για κάτι σημαντικό. Το μελετούμε κι είναι κάτι που ίσως προσθέσουμε στον κατάλογο [των συμπτωμάτων] στο μέλλον», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Επιδημιολόγος Τιμ Σπέκτορ. 

-Σύγχυση 

Σύμφωνα πάλι με τον ίδιο, ορισμένες φορές κάποια άτομα βιώνουν σύγχυση ή παραληρηματικές καταστάσεις μετά τη νόσησή τους από την Covid-19, κάτι που είναι συνηθέστερο ιδίως στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες. Κι ίσως αυτός να είναι ένας από τους καλύτερους δείκτες πρόβλεψης της Covid-19 στους μεγαλύτερους ανθρώπους, ενώ ενίοτε έπονται και στομαχικά προβλήματα και διάρροια.

 

κορονοϊόςσυμπτώματα κορονοϊού