Κορονοϊός: Νέα μετάλλαξη από την Καλιφόρνια προκαλεί ανησυχία

Μια νέα μετάλλαξη του Κορονοϊού απασχολεί την επιστημονική κοινότητα. Σύμφωνα με δύο νέες αμερικανικές μελέτες η νέα μετάλλαξη που ανιχνεύθηκε στην Καλιφόρνια το Δεκέμβριο με την ονομασία Β.1.427/Β.1.429 είναι πιο μεταδοτική σε σχέση με τις ως τώρα γνωστές μεταλλάξεις του Κορονοϊού. 
 
Πρόκειται για μετάλλαξη του Κορονοϊού η οποία εξαπλώνεται με σημαντική ταχύτητα στο Σαν Φρανσίσκο και άλλες περιοχές στην Καλιφόρνια. Η εν λόγω μετάλλαξη φαίνεται να έχει διπλάσιο ιικό φορτίο σε σύγκριση με τις άλλες ενώ έντονη είναι η ανησυχία σχετικά και με τη διαφυγή του από τα εμβόλια κατά του Κορονοϊού.
 
Όπως δηλώνει ο ιολόγος καθηγητής Τσαρλς Τσίου από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο που πρώτος ανακάλυψε την εν λόγω μετάλλαξη, αυτή τη στιγμή μπορούμε απλώς να ακολουθήσουμε τα επιστημονικά δεδομένα.  
 
Σύμφωνα με τις ως τώρα δημοσιευμένες μελέτες οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση με τα ως τώρα δεδομένα να απαντήσουν αν πρόκειται για μια αυξημένη απειλή για τη δημόσια υγεία. Ο επιδημιολόγος της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, αισιοδοξεί ότι η μετάλλαξη της Καλιφόρνιας δεν θα δημιουργήσει όμοιο πρόβλημα με αυτό της βρετανικής μετάλλαξης. 
 
Μέχρι τώρα η παραλλαγή έχει ανιχνευθεί σε 45 πολιτείες των ΗΠΑ αλλά και σε χώρες όπως η Αυστραλία, η Δανία και το Μεξικό. 
κορονοϊόςμετάλλαξη Καλιφόρνια