Κοροναϊός: Ο προβληματισμός για το ΕΣΥ και η είσοδος Κικίλια στην τακτική ενημέρωση

Προκειμένου να παρέχεται επίσημη ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση των νοσοκομείων κατά τη διάρκεια της κορύφωσης του δεύτερου κύματος της επιδημίας κορονοϊού αλλά και της επάρκειας των δομών του ΕΣΥ από την αύξηση των κρουσμάτων, μία φορά την εβδομάδα ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας θα παραθέτει τα σχετικά στοιχεία. Ο προβληματισμός για τις αντοχές των δομών τους Εθνικού Συστήματος Υγείας λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της επιδημίας, πολλές φορές δείχνει να γίνεται αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που διακινούνται πληροφορίες δείχνοντας ότι η κατάσταση είναι πολύ πιο δραματική.

Στο πλαίσιο αυτό έγιναν αλλαγές όσον αφορά στη διαδικασία της τακτικής ενημέρωσης. Όπως ανακοινώθηκε χθες λοιπόν, κάθε Τετάρτη, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας θα ενημερώνει για την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ειδικά για αυτή την εβδομάδα, η ενημέρωση από τον Υπουργό Υγείας θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τρίτη 10 Νοεμβρίου και ώρα 18:00, στο Υπουργείο Υγείας.

Στην ενημέρωση Δευτέρας και Παρασκευής θα συμμετέχουν ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Μάλιστα όπως σημείωσε η κα Παπαευαγγέλου “Εφόσον τα μέτρα εφαρμοστούν από όλους, αναμένουμε μέσα στις επόμενες 15 μέρες να δούμε μια μείωση των νέων κρουσμάτων. Αρχικά στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες, ήδη σήμερα, βέβαια είναι Δευτέρα, ο αριθμός της Θεσσαλονίκης ήταν μειωμένος. Στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες σας θυμίζω είχαμε lockdown λίγες μέρες νωρίτερα από ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η μείωση νοσηλευόμενων ασθενών. Αντίθετα, δεν αναμένουμε άμεσα αποτελέσματα αναφορικά με τους διασωληνωμένους ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Και αυτό γιατί, όπως πολλές φορές έχει ειπωθεί, η διάρκεια νοσηλείας στη ΜΕΘ είναι κατά μέσο όρο δύο εβδομάδες, συνεπώς οι ασθενείς μας αθροίζονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Έτσι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος και δυστυχώς αναμένουμε συνεχή αύξηση του αριθμού των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ στις επόμενες μέρες”.

Να επισημανθεί ότι μέσα σε λίγες μέρες υπερδιπλασιάστηκαν οι νοσηλείες στα νοσοκομεία καθώς είχαμε περί τις 250 νέες εισαγωγές ημερησίως. Πλέον οι νοσηλευόμενοι έχουν φτάσει στους περίπου 2400 καλύπτοντας σχεδόν το 60% των διαθέσιμων κλινών.

Επισημαίνεται δε πως σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα το απόγευμα ο κ. Κικίλιας θα αναφερθεί στην επέκταση των ΜΕΘ αλλά και στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο προβλέπει τη διαχείριση των σοβαρών περιστατικών covid σε όλη την επικράτεια με μετακινήσεις και διακομιδές ασθενών από περιοχή σε περιοχή εφόσον αυτό χρειάζεται καθώς και στη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα.

Ήδη κάτι τέτοιο  εφαρμόζεται στη Βόρειο Ελλάδα και ήδη το νοσοκομείο Άγιος Παύλος έχει διαμορφωθεί σε νοσοκομείο αποκλειστικά για περιστατικά covid, αν και διαθέτει μόνο 8-10 κλίνες ΜΕΘ.

δημόσια νοσοκομείαΜΕΘΒασίλης Κικίλιαςνοσηλείακρούσματακορονοϊός