Κορονοϊός: Πάνω από 3500 τα κρούσματα σήμερα

Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα κινήθηκαν τα κρούσματα το προηγούμενο διήμερο, προβληματίζοντας έντονα τις υγειονομικές αρχές. Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, εκτιμάται ότι σήμερα τα νέα κρούσματα κορονοϊού θα κινηθούν σε υψηλά επίπεδα, ήτοι πάνω και από τα 3500.

Να υπενθυμίσουμε ότι χθες (05/04)ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε ότι τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα του κορονοϊού είναι 1.866, εκ των οποίων τα 783 εντοπίστηκαν στην Αττική. Επίσης στην Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 245 και στην Αχαΐα 112.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 438 (ημερήσια μεταβολή -22.06%), με 759 να είναι οι διασωληνωμένοι, αριθμός ρεκόρ. Επίσης οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 73.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα η εβδομάδα που διανύουμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και αναμένονται σημαντικές εξελίξεις. Όμως το θέμα που έχει ανακύψει είναι κατά πόσο οι αποφάσεις τις Κυβέρνησης  λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τα επιδημιολογικά στοιχεία και τις απόψεις των ειδικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες  η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, την προηγούμενη Τετάρτη, τοποθετήθηκε και εισηγήθηκε τον τρόπο που πιστεύει ότι μπορεί να ανοίξει το λιανεμπόριο με ασφάλεια και διατήρησε σημαντικές επιφυλάξεις για το χρόνο ανοίγματος. Όπως σημειώνει μάλιστα στο healthmag.gr μέλος της Επιτροπής, με στοιχεία μόνο μέχρι την Τρίτη (30/3), οπότε και σημειώθηκε ρεκόρ κρουσμάτων και χωρίς να γνωρίζουν τι ακολουθεί, επ’ ουδενί δεν θα τοποθετούνταν για τόσο άμεσο άνοιγμα.

Να επισημάνουμε ότι η Επιτροπή ναι μεν συμφώνησε να ανοίξει το λιανεμπόριο, όμως δεν ξεκαθάρισε ως ημερομηνία ανοίγματος, δηλαδή την χθεσινή, 5η Απριλίου.

Τεστ και εμβόλια

Η Κυβέρνηση παλεύει να προλάβει την επιδημία μέσω των εμβολιασμών και των self test. Με το άνοιγμα δύο ακόμα mega-centers εμβολιασμού και την παραλαβή περισσοτέρων δόσεων εμβολίων από όλες τις εταιρείες. Το σχέδιο της κυβέρνησης για αποσυμπίεση του lockdown και της κοινωνίας, στηρίζεται στη χρήση των self test. Σύμφωνα με το σχέδιο, όποιος τομέας «ανοίγει», θα βασίζεται στη διεξαγωγή self test .  

Ήδη από το Σάββατο η χώρα παρέλαβε την πρώτη δόση με ένα εκατ. self test, τα οποία την Τρίτη, θα διανεμηθούν στα φαρμακεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι πολίτες θα μπορούν να τα προμηθευτούν από την Τετάρτη ή την Πέμπτη στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα και από την Παρασκευή στην περιφέρεια, ώστε να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της διανομής στα φαρμακεία.

ΕΟΔΥκρούσματακορονοϊόςτεστ ανιχνευσης κοροναιουεμβόλιο κατά του Κορονοϊού