Κορονοϊός: Πόσο πιθανό είναι να προκαλέσει ψύχωση; 

Η ψύχωση δεν ανήκει ούτε στα συμπτώματα ούτε στα προβλήματα υγείας που αφήνει ο Κορονοϊός σε κάποιον που θα νοσήσει. Ο βήχας, ο πυρετός, το συνάχι, οι γαστρεντερικές διαταραχές είναι ενδείξεις ότι ο ιός έχει μπει σε έναν οργανισμό. Ωστόσο, οι σπάνιες αναφορές ότι κάποια από τα άτομα που νόσησαν εμφάνισαν ψύχωση, κάνει την επιστημονική κοινότητα να ερευνά και αυτό το ενδεχόμενο, περισσότερο για να μπορέσει να διευκρινίσει ποιες είναι οι επιπτώσεις του Κορονοϊού ακόμη και αρκετό καιρό μετά την είσοδό του στον οργανισμό. 
 
Συγκεκριμένα, ένα δημοσίευμα των New York Times, στις 20 Δεκεμβρίου 2020, έκανε λόγο για την εμφάνιση ψυχωσικών επεισοδίων σε άτομα που είχαν νοσήσει από Κορονοϊό ακόμη και 3 μήνες νωρίτερα. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι τα άτομα αυτά δεν είχαν ποτέ, νωρίτερα στη ζωή τους εμφανίσει κάποιο ψυχωσικό επεισόδιο ή ψυχική διαταραχή. Μια από τους ασθενείς εμφάνισε σύνδρομο καταδίωξης, πιστεύοντας ότι κάποιος προσπαθεί να απαγάγει τα παιδιά της. Άλλος ασθενής είχε παραισθήσεις, βλέποντας γύρω του λιοντάρια και μαϊμούδες ενώ κάποιος τρίτος είχε την αίσθηση ότι κακά πνεύματα είχαν καταλάβει το σπίτι του. Την ίδια ώρα, ψυχίατροι έκαναν λόγο για βίαιες συμπεριφορές ατόμων που νωρίτερα είχαν νοσήσει από Κορονοϊό χωρίς στο παρελθόν να έχουν διαγνωστεί με ψυχική ασθένεια. 
 
Σύμφωνα, πάλι, με άλλο δημοσίευμα στο Lancet Psychiatry τον Ιούνιο του 2020, 153 άτομα που νοσηλεύθηκαν λόγω του Κορονοϊού, εμφάνισαν σοβαρότατα νευρολογικά και ψυχολογικά προβλήματα. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, όταν κάποιος νοσεί από μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια είναι πολύ πιθανό να αναπτύξει αργότερα μια ψυχική διαταραχή. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι λόγοι δεν έχουν απαραίτητα να κάνουν μόνο με την αγωνία για τη ζωή τους και τη θλίψη για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται αλλά και εξαιτίας του υψηλού πυρετού ή ακόμη και ως αντίδραση σε φαρμακευτικά σχήματα και θεραπευτικές αγωγές. 
 
Τέλος, όπως υπογραμμίζεται από τα ως σήμερα δεδομένα, υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που αναφέρουν ότι από την ημέρα που νόσησαν και για αρκετό καιρό μετά ένιωθαν σύγχυση, ζάλη, δυσκολία να σκεφτούν, σοβαρότατη αδυναμία συγκέντρωσης και γενικά αισθάνονταν ότι τίποτα στο μυαλό τους δεν ήταν πια ίδιο. 
ψυχωσικό επεισόδιοκορονοϊόςψύχωση