Κορονοϊός: Σε πίεση το ΕΣΥ – Αναστολή των απογευματινών ιατρείων και μείωση 40% των χειρουργείων

Η σημερινή έναρξη του ολικού lockdown στην Αττική βρίσκει το ΕΣΥ σε απόλυτη πίεση. Μετά το ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων μόνο για την Αττική, το οποίο καταγράφηκε χθες Τετάρτη 10/2, όπου επιβεβαιώθηκαν 795 νέα κρούσματα Κορονοϊού τα πράγματα γίνονται ασφυκτικά για τη διαχείριση της πανδημίας στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα οι νοσηλείες και εισαγωγές σε ΜΕΘ στο σύνολο του λεκανοπεδίου αυξάνονται δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι ήδη από την περασμένη Παρασκευή έως χθες εισήχθησαν για νοσηλεία 716 νοσούντες με τα νούμερα είναι πάντα αυξημένα από την πλευρά των εισαγωγών έναντι των εξιτηρίων. Συγκεκριμένα, χθες έλαβαν εξιτήριο 157 άτομα ενώ εισήχθησαν 238. Όμοια αυξημένη και η εισαγωγή στις ΜΕΘ όπου χθες καταγράφηκαν 284 ασθενείς δηλαδή 38 επιπλέον μέσα σε μόλις 6 μέρες.
Οι παραπάνω πιέσεις αλλά και η ανησυχία για αύξηση των κρουσμάτων τις προσεχείς μέρες παρά το ολικό lockdown στην Αττική, αναγκάζει το ΕΣΥ να αναστείλει τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων και των χειρουργείων κατά 40%. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα αντικαρκινικά νοσοκομεία ή στα νοσοκομεία τραύματος ο περιορισμός των χειρουργείων θα μειωθεί όσο λιγότερο είναι εφικτό. Μάλιστα, με στόχο να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στο ΕΣΥ, εξετάζεται το ενδεχόμενο συνεργασίας με ιδιωτικές κλινικές. Χθες, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων από μεγάλες ιδιωτικές κλινικές με τον γενικό γραμματέα υπηρεσιών Υγείας, κ. Ιωάννη Κωτσιόπουλο. 

Μπροστά στο τρίτο κύμα της πανδημίας και με το ΕΣΥ σε σοβαρή επιβάρυνση, οι εμβολιασμοί συνεχίζονται με την πλατφόρμα των 60-64 να έχει ανοίξει από χθες προκειμένου οι εμβολιασμοί τους να ξεκινήσουν στις 15 Φεβρουαρίου. Αύριο Παρασκευή 12/2 ανοίγει η πλατφόρμα και για τις ηλικίες 75-79. Αμφότερες οι ηλικιακές ομάδες θα εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca.

 

ΕΣΥΜΕΘκορονοϊόςlockdownΑττική