Κορονοϊός: Smartwatch ανιχνεύει τον ιό έως και 7 ημέρες πριν τη διάγνωση

Μια νέα μελέτη με την ονομασία Warrior Watch η οποία εκπονήθηκε από επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή Mount Sinai και δημοσιεύθηκε στο Journal of Medical Internet Research, αναφέρει ότι κάποιες wearable συσκευές όπως είναι το smartwatch, μπορούν να ανιχνεύσουν συμπτώματα που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι το άτομο νοσεί από Κορονοϊό. 
 
Σύμφωνα με τη μελέτη οι μικρές αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό του ατόμου που φορά μια τέτοια συσκευή μπορεί να σηματοδοτεί την έναρξη της νόσου ενώ όπως αναφέρουν οι επιστήμονες αυτό μπορεί να γίνει ακόμα και 7 ημέρες πριν την εμφάνιση της λοίμωξης με τα γνωστά συμπτώματα. Ο επίκουρος καθηγητής Γαστρεντερολογίας στην ιατρική σχολή Mount Sinai, Robert P. Hirten ο οποίος μεταξύ άλλων υπογράφει τη μελέτη, αναφέρει σχετικά: «Η μελέτη αναδεικνύει το μέλλον της ψηφιακής υγείας, καθώς δείχνει ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις τεχνολογίες για να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις εξελισσόμενες ανάγκες υγείας, πράγμα που ευελπιστούμε ότι θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε τη διαχείριση της νόσου. Στόχος μας είναι να λειτουργήσουμε αυτές τις πλατφόρμες προς βελτίωση της υγείας των ασθενών και η μελέτη αυτή κάνει ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Η ανάπτυξη ενός τρόπου εντοπισμού των ανθρώπων που μπορεί να νοσούν ακόμα και πριν το αντιληφθούν οι ίδιοι θα ήταν φοβερή καινοτομία στη διαχείριση της COVID-19».
 
Για τους σκοπούς της μελέτης οι επιστήμονες ενέταξαν εκατοντάδες επαγγελματίες υγείας στην ψηφιακή έρευνα που διενεργήθηκε μεταξύ Απριλίου 2020 και Σεπτεμβρίου 2020 κατά την οποία οι συμμετέχοντες φόρεσαν τα smartwatches της Apple. Σύμφωνα με τις μεταβολές που εμφανίστηκαν στον καρδιακό παλμό εντοπίστηκε και η πιθανότητα λοίμωξης από Κορονοϊό. 
«Η τεχνολογία αυτή μας επιτρέπει όχι μόνο να παρακολουθούμε και να προβλέπουμε τα αποτελέσματα υγείας, αλλά και να παρεμβαίνουμε με έναν έγκαιρο και απομακρυσμένο τρόπο, πράγμα ιδιαιτέρως σημαντικό κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας που απαιτεί από τους ανθρώπους είναι κρατούν αποστάσεις», καταλήγει ο επίσης συγγραφέας της μελέτης Δρ. Zahi Fayad.
κορονοϊόςsmartwatch