Κορονοϊός: Συναγερμός στην Αττική από τις 84 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία

Στους 113 ανήλθαν οι ασθενείς με κορονοϊό οι οποίοι εισήχθησαν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ χθες, με τους 84 από αυτούς να εντοπίζονται στην  Αττική. Βέβαια περίπου 40 εισαγωγές προήλθαν από το γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα, όμως αυτό δεν απομειώνει την κρισιμότητα της κατάστασης. Χθες επίσης ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 89 διασωληνωμένο ασθενείς, αριθμός ιδιαίτερα υψηλός ο οποίος προκαλεί τις άσχημες αναμνήσεις από την κορύφωση του πρώτου κύματος της επιδημίας την Άνοιξη.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, παρακολουθεί στενά την πορεία της επιδημίας, ειδικά στην Αττική όπου διατηρείται ο υψηλός αριθμός των 200 αι πλέον νέων κρουσμάτων σε ημερήσια βάση, χαρακτηρίζοντας ως ιδιαίτερα κρίσιμο το ερχόμενο τριήμερο.

Όπως είχε επισημάνει ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για τον κορονοϊό, απαιτείται ένα εύλογο χρονικό διάστημα 10-14 ημερών για να φανεί αν αποδίδουν τα μέτρα ενώ για η επίπτωση στον αριθμό των διασωληνωμένων, χρειάζονται 20-30 ημέρες.

Χθες δέκα ημέρες μετά την αυστηροποίηση των μέτρων στην Αττική, διαπιστώθηκε ότι σημειώθηκε νέο ρεκόρ κρουσμάτων, εκ των οποίων βέβαια τα 59 αποδίδονται σε γνωστές συρροές με τα 40 εξ αυτό στο γηροκομείο. Αφαιρώντας τόσο τις συρροές όσο και τα σχετιζόμενα με ταξίδι κρούσματα, διαπιστώνουμε ότι έχουμε πάνω από 200 τα οποία φορούν σε μια αυξημένη διασπορά στην κοινότητα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις επιδημιολόγων θα έπρεπε να έχουμε ήδη δει μια σχετική μείωση ή αποκλιμάκωση της επιδημίας στην Αττική εάν τα μέτρα είχαν τηρηθεί. Όμως ως τροχοπέδη σ’ αυτό λειτουργεί κυρίως η μη επίτευξη μείωσης της κυκλοφορίας ειδικά με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αλλά και οι συναθροίσεις.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες, στα νοσοκομεία της ευρύτερης περιφέρειας της Αττικής, νοσηλεύονται σε απλές κλίνες covid 370 σε σύνολο 475 νοσηλευομένων, και σε υπόλοιπες κλίνες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, Ειδικών Λοιμώξεων, Αρνητικής Πίεσης) 125 σε σύνολο 197. Δηλαδή σε σύνολο 672 νοσηλευόμενων οι 495 είναι στην Αττική. 

Με βάση τα χθεσινά επιδημιολογικά στοιχεία τα οποία ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ,  διαπιστώθηκε δραματική άνοδος στις διασωληνώσεις συμπολιτών μας που νοσούν από κορονοϊό. Ο αριθμός θεωρείται ιδιαίτερα υψηλός καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στο ρεκόρ των περίπου 90-100 διασωληνωμένων κατά την περίοδο της κορύφωσης του πρώτου κύματος της επιδημίας την Άνοιξη. Μάλιστα τότε είχαμε και την επιβολή της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Της επόμενες μέρες αναμένεται να δούμε ξεκάθαρα εάν θα υπάρξει κάποια ύφεση, με εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας να μην είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι. Κρίσιμο μέγεθος είναι οι νοσηλευόμενοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες αν και είναι σε καλό επίπεδο προετοιμασμένες δεν παύει να έχουν αποφύγει το ενδεχόμενο ισχυρής πίεσης.

Υπενθυμίζουμε ότι χθες, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 411 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 68 συνδέονται με γνωστές συρροές και 26 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Επίσης 272 κρούσματα αφορούσαν στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 59 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 7 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας. Επίσης ανακοινώθηκαν 2 νέοι θάνατοι, αν και το απόγευμα σημειώθηκε άλλος ένας με το σύνολο να ανέρχεται πλέον στους 394.

 

δημόσια νοσοκομείαΕΣΥΜΕΘκορονοϊόςεπιπλέον μέτραγηροκομείαΑττικήδιασωλήνωσηΕΟΔΥ