Κορονοϊός: Τα χθεσινά κρούσματα “χαλάνε” την καλή εικόνα της επιδημίας

Μετά από πολλές ημέρες χθες Δευτέρα ανακοινώθηκε μεγάλος αριθμός νέων κρουσμάτων τα μισά από τα οποία μάλιστα φαίνεται να επιβεβαιώθηκαν το προηγούμενο 24ωρο. Το γεγονός αυτό σήμανε συναγερμό για την Κυβέρνηση σε μια περίοδο που τα μέτρα έχουν χαλαρώσει και επίσης αναμένονται και εισροές τουριστών.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν το γεγονός με ψυχραιμία, καθώς τα 2/3 των νέων κρουσμάτων έχουν προσδιορισμένη προέλευση και δεν ανήκουν στην κατηγορία εκείνων που δε συνδέονται με ταξίδι ή άλλο αναγνωρισμένο κρούσματα. Από την άλλη μεριά δεν παραβλέπεται το γεγονός ότι τα κρούσματα συνδέονται με πτήσεις αλλά και το ευρύτατο άνοιγμα της  κοινωνίας εδώ και μερικές εβδομάδες.

Τα νέα λοιπόν κρούσματα κρούουν ένα συναγερμό στην Κυβέρνηση, η οποία μάλιστα τόνισε ότι “παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και διεθνές και βρίσκεται σε ετοιμότητα να παρέμβει, ανά πάσα στιγμή, αν χρειαστεί“. Θα πρέπει επίσης να πούμε ότι όπως προκύπτει από τα στοιχεία που συλλέγει το Johns Hopkings η Ελλάδα είχε το τριήμερα 5-7 Ιουνίου 45 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, γεγονός που σημαίνει ότι το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν άλλα 52.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις μια εβδομάδα πριν το άνοιγμα των πτήσεων προς τη χώρα μας από 29 άλλα κράτη, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού με 30 εξ αυτών να είναι “εισαγόμενα” βάζει σε δεύτερες σκέψεις την Κυβέρνηση. Το ενδεχόμενο αύξησης των κρουσμάτων λόγω των τουριστών δεν είχε φυσικά αποκλειστεί και ήταν ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων, όμως εκείνο που ανησυχεί περισσότερο είναι η συμπεριφορά των επαγγελματιών του ευρύτερου τουριστικού κλάδου.

Χθες ανακοινώθηκαν 97 νέα κρούσματα με περίπου 1 στα 3 να αφορά σύμφωνα με πληροφορίες σε ταξιδιώτες από τη Γερμανία. Δεν έχει διευκρινιστεί η υπηκοότητα των ταξιδιωτών, αλλά το γεγονός ότι προήλθαν από αεροδρόμια χώρας η οποία ανήκει μεταξύ των 29 κρατών που θα επιτρέπονται οι πτήσεις προς την Ελλάδα με δειγματοληπτικούς ελέγχους ταξιδιωτών, αποτελεί ένα αρνητικό προηγούμενο. Αναμένεται η αντίδραση της Κυβέρνησης όπως συνέβη και με την πρόσφατη πτήση από τη Ντόχα, όπου εντοπίστηκαν 12 κρούσματα με αποτέλεσμα να απαγορευτούν μέχρι τις 15 Ιουνίου οι πτήσεις από εκεί.

Κύκλοι της επιστημονικής κοινότητας σημειώνουν ότι δεν είναι τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων που ανησυχεί, αλλά το πως θα συμπεριφέρονται οι επαγγελματίες, ειδικά στις εκτός Αττικής περιοχές. Εκεί τονίζουν είναι απόλυτα αναγκαία η συνείδηση της ατομικής ευθύνης, ειδικά όταν μέσω των δειγματοληπτικών ελέγχων η πιθανότητα να ξεφύγει κάποιο κρούσμα σε ταξιδιώτη είναι πολύ πιθανή.

κρούσματακορονοϊός