Κοροναϊός: Το νοσηλευτικό προσωπικό η πιο “ευάλωτη” ομάδα

Το 1 στα 10 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της επιδημίας στην Ελλάδα αφορούσε σε εργαζόμενους στο ΕΣΥ. Την παραπάνω διαπίστωση έκανε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρης Τσιόδρας μιλώντας στην πρώτη από μια σειρά διαδικτυακών συζητήσεων της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης. Με δεδομένο ότι τα συνολικά κρούσματα έχουν διαμορφωθεί στα 2.918, υπολογίζεται λοιπόν ότι περίπου 300 υγειονομικού προσβλήθηκαν από τον ιό.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το 0,2% των υγειονομικών προσβλήθηκε από τον νέο κορονοϊό, που σε αναλογία με το σύνολο των θετικών κρουσμάτων της χώρας, αποτελούν το 10%. Είναι σημαντική η παραμονή στο σύστημα υγείας όσων εντάχθηκαν εν μέσω της πανδημίας, εκτίμησε ο κ. Τσιόρας, σχολιάζοντας τις κινήσεις που έγιναν από το Υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση της απουσίας επαρκούς εκπαιδευμένου προσωπικού.

θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το ποσοστό αυτό είναι ιδιαίτερα χαμηλό αν αναλογιστεί κανείς το τι συνέβη σε άλλες χώρες και ιδίως στην Ιταλία όπου είχε νοσήσει πολλαπλάσιος αριθμός σε μία κρίσιμη για την πανδημία περίοδο.

Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε ότι πλέον προετοιμαζόμαστε για το δεύτερο κύμα της επιδημίας και ότι αυτή τη στιγμή το ΕΣΥ είναι αρκετά ενδυναμωμένο για να το αντιμετωπίσει. Για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις προσελήφθησαν 4.150 άτομα, όπως γιατροί και νοσηλευτές καθώς και λοιπό προσωπικό.Ειδικότερα όσον αφορά στις προσλήψεις ανέφερε ότι πρόκειται για 495 γιατρούς, 2085 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες και 1570 άτομα διαφόρων άλλων ειδικοτήτων.

Όπως εξήγησε ο κ Τσιόρας, για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι ανάγκες των ασθενών με COVID-19 που θα χρειαστούν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δημιουργήθηκε ένα «διπλό σύστημα». Συστήθηκαν λοιπόν κλίνες ΜΕΘ COVID-19 που αυξήθηκαν σε αριθμό, μετατρέποντας κρεβάτια από άλλες κλινικές, όπως καρδιολογικές ή άλλων τομέων των νοσοκομείων, σε κλίνες COVID-19. Άλλου είδους κλίνες (όπως ΜΑΦ ή ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα) χρησιμοποιήθηκαν για τη νοσηλεία ασθενών με άλλα προβλήματα υγείας. Έτσι από 5,5 κλίνες ανά 100.000 άτομα πληθυσμού στα τέλη Απριλίου φθάσαμε στις 9,4 κλίνες ανά 100.000 άτομα.

Η αποτελεσματικότητα των μέτρων περιορισμού (lockdown) οδήγησε στην αξιοποίηση τελικά μόνο 2,6 κλινών ΜΕΘ ανά 100.000 άτομα πληθυσμού. Στόχος όμως είναι ο αριθμός των διαθέσιμων κρεβατιών ΜΕΘ να αυξηθεί περισσότερο έως το τέλος του έτους φθάνοντας τις 11,1 ανά 100.000 άτομα, κοντά δηλαδή στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Αποτελεσματικά τα μέτρα

Η χώρα μας κατάφερε με τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα να μειώσει τη διασπορά του κορονοϊού κατά 80% και πλέον ο δείκτης αναπαραγωγής βρίσκεται στα χαμηλά επίπεδα του 0,31. Όμως τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων εκτιμούν ότι θα επιστρέψει. Παράλληλα έδωσε και τον απαραίτητο χρόνο στο ΕΣΥ να προετοιμαστεί όπως αποδεικνύεται και από την αύξηση των κλινών ΜΕΘ αλλά και τις προσλήψεις.

ΕΣΥΜΕΘκορονοϊόςΣωτήρης Τσιόδρας