Λίγο κρασί το βράδυ για καλή καρδιά; Τι έδειξε νέα έρευνα

Σε έρευνα παρατήρησης έχει αποδειχθεί, ότι η ελαφριά κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία της καρδιάς, αλλά σε μια μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, η κατανάλωση αλκοόλ σε όλα τα επίπεδα συνδέθηκε με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Τα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύονται από ομάδα με επικεφαλής ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης (MGH) και του Ινστιτούτου Broad του ΜΙΤ και του Χάρβαρντ, υποδηλώνουν ότι τα υποτιθέμενα οφέλη από την κατανάλωση αλκοόλ μπορεί στην πραγματικότητα να αποδίδονται σε άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής που είναι κοινοί μεταξύ των ελαφρών έως μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ.

Η μελέτη συμπεριέλαβε 371.463 ενήλικες — με μέση ηλικία 57 ετών και μέση κατανάλωση αλκοόλ 9,2 ποτών την εβδομάδα — οι οποίοι συμμετείχαν στη βρετανική βιοτράπεζα, μια μεγάλης κλίμακας βιοϊατρική βάση δεδομένων και ερευνητική πηγή που περιέχει λεπτομερείς γενετικές πληροφορίες και πληροφορίες για την υγεία. Σε συμφωνία με προηγούμενες μελέτες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ελαφροί έως μέτριοι πότες είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, ακολουθούμενοι από τα άτομα που απείχαν από την κατανάλωση αλκοόλ. Οι άνθρωποι που έπιναν πολύ είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο. Ωστόσο, η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι οι ελαφροί έως μέτριοι πότες έτειναν να έχουν πιο υγιεινό τρόπο ζωής από τους αποστάτες – όπως περισσότερη σωματική δραστηριότητα και πρόσληψη λαχανικών και λιγότερο κάπνισμα. Η συνεκτίμηση μερικών μόνο παραγόντων του τρόπου ζωής μείωσε σημαντικά το όποιο όφελος σχετιζόταν με την κατανάλωση αλκοόλ.

Η μελέτη εφάρμοσε επίσης τις πιο πρόσφατες τεχνικές μιας μεθόδου που ονομάζεται Μεντελική τυχαιοποίηση, η οποία χρησιμοποιεί γενετικές παραλλαγές για να καθορίσει εάν μια παρατηρούμενη σύνδεση μεταξύ μιας έκθεσης και ενός αποτελέσματος συνάδει με ένα αιτιώδες αποτέλεσμα — στην προκειμένη περίπτωση, εάν η ελαφριά κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί προστασία ενός ατόμου από καρδιαγγειακές παθήσεις. “Οι νεότερες και πιο προηγμένες τεχνικές στη “μη γραμμική μεντελική τυχαιοποίηση” επιτρέπουν πλέον τη χρήση ανθρώπινων γενετικών δεδομένων για την αξιολόγηση της κατεύθυνσης και του μεγέθους του κινδύνου ασθένειας που συνδέεται με διαφορετικά επίπεδα έκθεσης”, λέει ο επικεφαλής συγγραφέας Krishna G. Aragam, MD, MS, καρδιολόγος στο MGH και συνεργαζόμενος επιστήμονας στο Broad Institute. “Ως εκ τούτου, αξιοποιήσαμε αυτές τις νέες τεχνικές και εκτεταμένα γενετικά και φαινοτυπικά δεδομένα από πληθυσμούς βιοτραπεζών για να κατανοήσουμε καλύτερα τη σχέση μεταξύ της συνήθους κατανάλωσης αλκοόλ και των καρδιαγγειακών παθήσεων”.

Όταν οι επιστήμονες διεξήγαγαν τέτοιες γενετικές αναλύσεις δειγμάτων που ελήφθησαν από τους συμμετέχοντες, διαπίστωσαν ότι τα άτομα με γενετικές παραλλαγές που προέβλεπαν μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ είχαν πράγματι περισσότερες πιθανότητες να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ και περισσότερες πιθανότητες να έχουν υπέρταση και στεφανιαία νόσο. Οι αναλύσεις αποκάλυψαν επίσης σημαντικές διαφορές στον καρδιαγγειακό κίνδυνο σε όλο το φάσμα της κατανάλωσης αλκοόλ τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, με ελάχιστη αύξηση του κινδύνου όταν πηγαίνουμε από το μηδέν στα επτά ποτά την εβδομάδα, πολύ μεγαλύτερη αύξηση του κινδύνου όταν προχωράμε από τα επτά στα 14 ποτά την εβδομάδα, και ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο όταν καταναλώνουμε 21 ή περισσότερα ποτά την εβδομάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ευρήματα υποδηλώνουν αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου ακόμη και σε επίπεδα που θεωρούνται “χαμηλού κινδύνου” σύμφωνα με τις εθνικές κατευθυντήριες γραμμές του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (δηλαδή κάτω από δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες και ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες).

Η ανακάλυψη ότι η σχέση μεταξύ της πρόσληψης αλκοόλ και του καρδιαγγειακού κινδύνου δεν είναι γραμμική, αλλά μάλλον εκθετική, υποστηρίχθηκε από μια πρόσθετη ανάλυση δεδομένων για 30.716 συμμετέχοντες στη Mass General Brigham Biobank. Επομένως, ενώ η μείωση της κατανάλωσης μπορεί να ωφελήσει ακόμη και τα άτομα που πίνουν ένα αλκοολούχο ποτό την ημέρα, τα οφέλη για την υγεία από τη μείωση της κατανάλωσης μπορεί να είναι πιο σημαντικά – και, ίσως, πιο κλινικά σημαντικά – σε όσους καταναλώνουν περισσότερο.

“Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ δεν πρέπει να συνιστάται για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας- μάλλον, ότι η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ θα μειώσει πιθανότατα τον καρδιαγγειακό κίνδυνο σε όλα τα άτομα, αν και σε διαφορετικό βαθμό ανάλογα με το τρέχον επίπεδο κατανάλωσης”, λέει ο Aragam.

 

front-stories