Λοιμώξεις που δεν είναι μεταδοτικές από άτομο σε άτομο

Μερικά μικρόβια είναι μεταδοτικά. Αυτό σημαίνει ότι εξαπλώνονται από άτομο σε άτομο. Αλλά υπάρχουν πολλοί τύποι λοιμώξεων που δεν θα λάβετε από άλλο άτομο. Μπορεί να πάρετε τα μικρόβια αγγίζοντας επιφάνειες ή τρώγοντας ή πίνοντας πράγματα που περιέχουν βακτήρια ή ιούς. Ορισμένες ασθένειες μεταδίδονται μόνο μέσω μολυσμένων εντόμων ή άλλων ζώων. Μερικές φορές, τα μικρόβια που ζουν μέσα ή πάνω στο σώμα σας μπορεί να αρχίσουν να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα και να προκαλέσουν μόλυνση.

Νόσος των Λεγεωνάριων: Είναι ένας τύπος πνευμονίας που παθαίνεις όταν εισπνέεις σταγόνες νερού ή όταν εισπνέεις κατά λάθος νερό που έχει βακτήρια Legionella. Οι Legionella ζουν σε λίμνες και ρυάκια. Αλλά οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν εάν τα βακτήρια εισχωρήσουν στα συστήματα νερού και αρχίσουν να αναπτύσσονται εκεί, όπως σε κεφαλές ντους, βρύσες νεροχύτη, τζακούζι, θερμοσίφωνες ή σωλήνες.

Λοιμώξεις αυτιών:  Συνήθως συμβαίνουν όταν μια ασθένεια ή αλλεργίες προκαλούν συμφόρηση στη μύτη, το λαιμό και τις ευσταχιανές σάλπιγγες, οι οποίες εκτείνονται από κάθε αυτί στο πίσω μέρος του λαιμού. Το υγρό που συσσωρεύεται στο μέσο αυτί σας,  επιτρέπει την ανάπτυξη μικροβίων. Ενώ τα μολυσματικά κρυολογήματα και η γρίπη, μερικές φορές οδηγούν σε μόλυνση του αυτιού, που όμως δεν μπορείτε να κολλήσετε από κάποιον άλλο.

Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος:  Η ουρολοίμωξη ξεκινά όταν τα βακτήρια από το ορθό ή κάπου αλλού στο δέρμα εισέρχονται στο ουροποιητικό σύστημα μέσω της ουρήθρας. Οι γυναίκες παθαίνουν ουρολοίμωξη πιο συχνά από τους άνδρες, κυρίως επειδή η ουρήθρα τους βρίσκεται πιο κοντά στο ορθό. Μερικοί άνθρωποι παθαίνουν αυτές τις λοιμώξεις μετά το σεξ, όταν βακτήρια από έναν σύντροφο εισχωρούν στην ουρήθρα. Μπορείτε να το αποτρέψετε κάνοντας ούρηση αμέσως μετά το σεξ.   Δεν μεταδίδεται.

Κολπική μόλυνση:  Συμβαίνει όταν η φυσιολογική ισορροπία των μικροβίων διαταράσσεται. Μπορεί να προκαλεί φαγούρα, κάψιμο και ερεθισμό. Ίσως είναι πιο πιθανό να προκληθεί  εάν παίρνετε αντιβιοτικά, είστε έγκυος, έχετε μη ελεγχόμενο διαβήτη ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Μερικά αντισυλληπτικά χάπια μπορούν επίσης να τα προκαλέσουν. Δεν μεταδίδεται.

Παραρρινοκολπίτιδα (ιγμορίτιδα): Όπως μια λοίμωξη του αυτιού, οι μολύνσεις των κόλπων συμβαίνουν όταν συσσωρεύεται βλέννα στα ιγμόρειά σας και αρχίζουν να αναπτύσσονται μικρόβια εκεί. Το κοινό κρυολόγημα, που είναι μια ιογενής λοίμωξη, είναι τις περισσότερες φορές η αιτία των λοιμώξεων των κόλπων. Μερικές φορές, μια βακτηριακή λοίμωξη βρίσκεται πίσω από την ιγμορίτιδα. Εάν η αιτία είναι ένας ιός, η μόλυνση είναι μεταδοτική. Όμως, είναι πιο πιθανό να μεταδώσετε το κρύο παρά την ίδια τη μόλυνση του κόλπου

Σαλμονέλα: Αυτός ο τύπος βακτηρίων μπορεί να προκαλέσει μόλυνση στα έντερα σας. Εάν τρώτε ωμά ή μη μαγειρεμένα τρόφιμα που περιέχουν βακτήρια σαλμονέλας – συχνά κρέας, αυγά ή πουλερικά – μπορεί να πάθετε μόλυνση από σαλμονέλα. Η σαλμονέλα μπορεί να βρεθεί σε πάγκους και συσκευές κουζίνας και στη συνέχεια να μολύνει άλλα τρόφιμα. Το σχολαστικό μαγείρεμα σκοτώνει αυτά τα βακτήρια. Τα συμπτώματα της λοίμωξης από σαλμονέλα μπορεί να περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο, διάρροια, κράμπες, πυρετό, ρίγη και πονοκέφαλο.

Ε. coli: Είναι φυσιολογικό να έχετε αυτό το είδος βακτηρίων στα έντερα σας. Αλλά ορισμένα στελέχη του E. coli αρρωσταίνουν τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι συνήθως τα παθαίνουν τρώγοντας φαγητό ή πίνοντας νερό που έχει τα βακτήρια. Είναι πιο συνηθισμένο με ωμά λαχανικά ή με μη μαγειρεμένο μοσχαρίσιο κιμά. Η μόλυνση μπορεί να προκαλέσει σοβαρή, αιματηρή διάρροια, ναυτία, έμετο και κράμπες στο στομάχι.

Αμοιβάδες (Naegleria fowleri): Μπορεί να έχετε ακούσει ότι ονομάζεται αμοιβάδα που τρώει τον εγκέφαλο. Η Naegleria fowleri προκαλεί μια σπάνια θανατηφόρα λοίμωξη του εγκεφάλου. Αυτός ο μικροσκοπικός οργανισμός, ή αμοιβάδα, εισέρχεται στον εγκέφαλό σας μέσω της μύτης σας. Ζει σε ζεστές λίμνες ή ποτάμια ή φυσικά ζεστά νερά. Οι πισίνες χωρίς αρκετό χλώριο μπορούν επίσης να τις φιλοξενήσουν. Η μόλυνση, η οποία προκαλεί επιληπτικές κρίσεις, σύγχυση και παραισθήσεις, μπορεί να σκοτώσει ανθρώπους σε μόλις 5 ημέρες.

Λύσσα: Λύσσα παθαίνεις όταν σε δαγκώνει ένα ζώο που είναι φορέας του ιού. Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν μολυσμένες νυχτερίδες, κογιότ, σκύλους και γάτες. Η λύσσα είναι θανατηφόρα, αλλά είναι σπάνιο να την κολλήσουν οι άνθρωποι. Εάν σας δαγκώσει ή σας γρατσουνίσει ένα ζώο που μπορεί να έχει λύσσα, ένας γιατρός μπορεί να σας δώσει ένα εμβόλιο για να σας προστατεύσει από τον ιό.

Λοιμώξεις από τσιμπούρια: Τα τσιμπούρια μπορούν να περάσουν πολλά διαφορετικά βακτήρια και ιούς στους ανθρώπους μέσω ενός δαγκώματος.   Εάν ένα τσιμπούρι τρυπώσει στο δέρμα σας, αφαιρέστε το με ένα τσιμπιδάκι και όχι με ένα αναμμένο σπίρτο. Εάν είναι δυνατόν, σφραγίστε το τσιμπούρι σε ένα δοχείο και παγώστε το. Εάν αρρωστήσετε τις επόμενες ημέρες, επισκεφθείτε έναν γιατρό. Εάν είναι δυνατόν, πάρτε μαζί σας το τσιμπούρι.

Λοιμώξεις από κουνούπια: Τα κουνούπια που μεταφέρουν ιούς, συμπεριλαμβανομένης της ελονοσίας,  του Δυτικού Νείλου, του κίτρινου πυρετού, του δάγγειου πυρετού και της chikungunya, μπορούν να τους μεταδώσουν στους ανθρώπους μέσω ενός τσιμπήματος. Αυτές οι λοιμώξεις τείνουν να συμβαίνουν σε συγκεκριμένα μέρη του κόσμου.

Λοιμώξεις από τρωκτικά:  Αυτά συμβαίνουν συνήθως όταν οι άνθρωποι έρχονται σε επαφή με απόβλητα από μολυσμένους αρουραίους, ποντίκια ή άλλα τρωκτικά. Μπορείτε επίσης να αναπνεύσετε σκόνη που φέρει κηλίδες περιττωμάτων τρωκτικών ή ούρων. Μπορείτε να κολλήσετε hantavirus, αιμορραγικό πυρετό και άλλες ασθένειες. Εάν χρειάζεται να καθαρίσετε τα περιττώματα, μην ανακατεύετε τη σκόνη με σκούπα ή ηλεκτρική σκούπα. Φορέστε γάντια, ψεκάστε την περιοχή με απολυμαντικό και σκουπίστε την. Στη συνέχεια, φροντίστε το τρωκτικό που άφησε τα περιττώματα.

 

προκαλούν λοιμώξειςεποχικές λοιμώξειςμικροβιακές λοιμώξειςΛοιμώξεις