Με 75,5 εκατ. ευρώ ενισχύεται το ΕΣΥ ενάντια στον κορονοϊό

Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς το Υπουργείου Υγείας κατά 75,5 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού αποφάσισε η Κυβέρνηση. Την ίδια ώρα γίνεται αναδιοργάνωση των νοσοκομείων προκειμένου να νοσηλευτούν επικείμενα κρούσματα του ιού, δημιουργώντας ειδικούς χώρους νοσηλείας, εξοπλίζοντας και αυξάνοντας τι εντατικές, προσλαμβάνοντας επιπλέον νοσηλευτικό προσωπικό.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει Κοινή Υπουργική Απόφαση των Θ. Σκυλακάκη και Β. Κικίλια το εν λόγω ποσό θα κατανεμηθεί ως εξής:
Ποσό 15 εκατ. ευρώ για την αγορά ατομικών ειδών προστασίας από τον COVΙD-19.
Ποσό 9 εκατ. ευρώ για την προμήθεια εξοπλισμού ΜΕΘ.
Ποσό 14 εκατ. ευρώ για την πρόσληψη προσωπικού για την στελέχωση των επιπλέον κλινών ΜΕΘ.
Ποσό 26 εκατ. ευρώ για την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού για την γενικότερη ενίσχυση των Νοσοκομείων.
Ποσό 10 εκατ. ευρώ για αποζημίωση πρόσθετης απασχόλησης του επιπλέον προσωπικού των Νοσοκομείων (εφημερίες – υπερωρίες).
Ποσό 1,5 εκατ. ευρώ για ανταλλακτικά, συντηρήσεις και επισκευές μέσων ξηράς.

«Η κατά τα ανωτέρω έκτακτη οικονομική ενίσχυση δεν περιλαμβάνει το κόστος φαρμάκων, υγειονομικού υλικού, αντιδραστηρίων, επίταξης κινητών και ακινήτων και λοιπών δαπανών που πιθανόν να προκύψουν», διευκρινίζεται.

Την ίδια στιγμή, συνολικά 2156 κλίνες έχουν δεσμευτεί για να δεχθούν περιστατικά του κορονοϊού, ενώ 180 είναι τα κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπεία και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας. Παράλληλα σχετικά με τους ελέγχους, ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα αναπτύσσει σύστημα επί πλέον εργαστηριακών ελέγχων.

Ειδικότερα, υπάρχει ένα σχέδιο σε εξέλιξη για τη λειτουργία νοσοκομείων αποκλειστικά για τον κορονοϊό, ανέφερε ο Υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης για τον Covid-19. Σήμερα 2156 κλίνες έχουν δεσμευτεί αποκλειστικά για να δεχθούν ήπια και μέτρια περιστατικά του κορονοϊού και 180 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ αποκλειστικά για τη νοσηλεία σοβαρών κρουσμάτων του Covid-19. Στο σχεδιασμό προβλέπεται και η λειτουργία νέων ΜΕΘ, καθώς και απλών κλινών για τον κορονοϊό.

«Οι κλίνες ΜΕΘ που αναπτύσσουμε είναι ήδη λειτουργούσες, αλλά και κρεβάτια που παρέμεναν κλειστά τα τελευταία χρόνια, ενώ υπάρχει σχεδιασμός για να ανοίξουν ακόμη περισσότερα», σημείωσε. Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη, τις επόμενες αλλάζει το σχέδιο εφημέρευσης για τα νοσοκομεία της Αθήνας. Ολόκληρα τα Νοσοκομεία Σωτηρία και Παμμακάριστος, θα είναι αποκλειστικά νοσοκομεία Κορονοϊού, καθώς και μια πτέρυγα του Νοσοκομείου Αγ. Βαρβάρα, με 56 κλίνες. Το ίδιο σχεδιάζεται και για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον, βάσει σχεδιασμού 6 Κέντρα Υγείας στην Αττική, αλλά και άλλα στην υπόλοιπη Ελλάδα, θα υποδέχονται ύποπτα περιστατικά για την αντιμετώπιση σε πρωτοβάθμιο επίπεδο κάθε περιστατικό και να αποσυμφορηθούν τα Νοσοκομεία.

Βασίλης ΚοντοζαμάνηςκορονοϊόςΕΣΥΜΕΘΒασίλης Κικίλιας