Μεγάλο πρωινό εναντίον μεγάλου δείπνου για απώλεια βάρους (μελέτη)

Η έρευνα που σχετίζεται με την παχυσαρκία διαδραματίζει μεγάλο ρόλο στον εντοπισμό αποτελεσματικών στρατηγικών διατήρησης απώλειας βάρους και απώλειας βάρους, καθώς επίσης βοηθά στην καθοδήγηση των κλινικών γιατρών και της φροντίδας των ασθενών.

Μια μελέτη του 2013 διερεύνησε εάν η ώρα της ημέρας και η πρόσληψη θερμίδων επηρέασαν τις προσπάθειες απώλειας βάρους σε μια περίοδο 12 εβδομάδων. Στη μελέτη συμμετείχασν ενενήντα τρεις υπέρβαρες/παχύσαρκες γυναίκες με μεταβολικό σύνδρομο αλλά χωρίς καμία άλλη σοβαρή ιατρική κατάσταση.  Κάθε συμμετέχων τυχαιοποιήθηκε σε μία από τις δύο ομάδες: πρωινό με πολλές θερμίδες (BF) ή δείπνο με πολλές θερμίδες (D) . Ανεξάρτητα από την ομάδα, κάθε γυναίκα έλαβε οδηγίες να ακολουθήσει μια δίαιτα απώλειας βάρους 1400 θερμίδων – υψηλή πρωτεΐνη (41%), χαμηλούς υδατάνθρακες (32%) – και της παρασχέθηκαν προγράμματα συντονισμού γευμάτων.

Το πρόγραμμα γεύματος BF προέβλεπε: πρωινό με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες 700 θερμίδων (54 γραμμάρια), μεσημεριανό γεύμα 500 θερμίδων και δείπνο 200 θερμίδων.

Το πρόγραμμα γευμάτων D προέβλεπε το αντίθετο: πρωινό 200 θερμίδων, μεσημεριανό με 500 θερμίδες και δείπνο με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (54 γραμμάρια) 700 θερμίδων.

Όσοι δεν συμμορφώθηκαν με τις καθορισμένες απαιτήσεις σε θερμίδες και γεύματα σε εβδομαδιαίο μέσο όρο 42,9% ή περισσότερο (ή περίπου 3 ημέρες την εβδομάδα) αποσύρθηκαν από τη μελέτη.

Δεδομένα

Μετρήσεις όπως η αρτηριακή πίεση και το βάρος καταγράφονταν κάθε δύο εβδομάδες, ενώ η περίμετρος της μέσης λαμβανόταν κατά την έναρξη, την εβδομάδα 6 και την εβδομάδα 12. Βιοδείκτες αίματος – γλυκόζη ορού, ινσουλίνη, λιπίδια και γκρελίνη πλάσματος – ελήφθησαν στην έναρξη και στις 12 εβδομάδες .

Τα ποσοστά εγκατάλειψης κυρίως λόγω μη συμμόρφωσης ήταν υψηλότερα στην ομάδα D, υποδεικνύοντας πιθανώς λιγότερη βιωσιμότητα αυτής της κατανομής θερμίδων-χρόνου.

Αποτελέσματα

Και οι δύο ομάδες έχασαν βάρος , ωστόσο, όσοι έτρωγαν πρωινό με πολλές θερμίδες (BF) έχασαν σημαντικά περισσότερο από την ομάδα D, 19 και 8 λίβρες, αντίστοιχα – μια αύξηση 2,5 φορές για όσους τρώνε BF. Η περίμετρος της μέσης μειώθηκε επίσης περισσότερο στην ομάδα BF. Η αρτηριακή πίεση βελτιώθηκε παρόμοια και στις δύο ομάδες.

Οι βιοδείκτες βελτιώθηκαν επίσης περισσότερο στην ομάδα BF . Τα επίπεδα τριγλυκεριδίων βελτιώθηκαν κατά 33% στην ομάδα BF ενώ αυξήθηκαν κατά 13% στην ομάδα D. Η γλυκόζη νηστείας, η ινσουλίνη και το HOMA-IR – ένας δείκτης ευαισθησίας στην ινσουλίνη – όλα έδειξαν πιο σημαντικές βελτιώσεις στην ομάδα BF.

Μηχανισμοί ή θεωρίες που εξηγούν τα βιολογικά πλεονεκτήματα για ένα μεγαλύτερο, πλούσιο σε θερμίδες, πλούσιο σε πρωτεΐνες πρωινό και μικρότερο δείπνο περιλαμβάνουν: κιρκάδιους ρυθμούς, βιολογικά ρολόγια που επηρεάζονται από την πρόσληψη τροφής, βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη το πρωί, καθυστερημένη λιπόλυση (διάσπαση λίπους) σε όσους παραλείπουν πρωινό και την ικανότητα της πρωτεΐνης πρωινού να μειώνει τις ορμόνες της πείνας και να επεκτείνει τα αισθήματα πληρότητας.

Μια μελέτη του 2015 τόνισε ότι οι γυναίκες που τρώνε τακτικά πρωινό και αρχίζουν να παραλείπουν το πρωινό παρουσιάζουν σημάδια επιδείνωσης των μεταβολικών αποκρίσεων στο μεσημεριανό γεύμα και μεταβολική δυσλειτουργία. Αυτό μπορεί να έπαιξε ρόλο στα μεταβολικά μειονεκτήματα που παρατηρήθηκαν στις γυναίκες της ομάδας D.

Η ιδανική δίαιτα, ή τι τρώτε , συζητείται έντονα από ειδικούς σε όλο τον κόσμο, συχνά εις βάρος της εξέτασης του πόσο επηρεάζει την υγεία όταν τρώτε . Αυτή η μελέτη φαίνεται να απάντησε στην ερώτηση: «Οι θερμίδες, τα θρεπτικά συστατικά και η ώρα της ημέρας έχουν σημασία για το βάρος και την υγεία;» Σύμφωνα με αυτά τα ευρήματα, η κατανάλωση ενός μεγάλου πρωινού με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες + ενός μικρού δείπνου αντί ενός μικρού πρωινού + μεγάλου δείπνου με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι μια πιο αποτελεσματική στρατηγική τόσο για την απώλεια βάρους όσο και για τη βελτίωση της μεταβολικής υγείας.

front-stories