Μείωση των νοσηλειών με κοροναϊό πάνω από 50% σε μια βδομάδα

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία της πορείας της επιδημίας κορονοϊού στη χώρα μας, καθώς πέρα από το χαμηλό αριθμό κρουσμάτων και θανάτων, έχουν επίσης μειωθεί σημαντικά και τα κρούσματα που παραμένουν αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με πληροφορίες 139 άτομα νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή, όταν πριν από μία εβδομάδα ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 330 άτομα. Από τα 139 άτομα, 105 είναι σε απλές κ΄λίνες ενώ τα 34 βρίσκονται στην εντατική.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε το απόγευμα της Κυριακής 6 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τα 2716. Δεν καταγράφτηκε κανένας νέος θάνατος το τελευταίο 24ωρο με τους νεκρούς να παραμένουν στους 151. Μάλιστα μέσα σε μία εβδομάδα σημειώθηκαν μόνο 7 επιπλέον θάνατοι.

Από το σύνολο των κρουσμάτων τα 603 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 1364 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Επίσης 1374 άτομα που είχαν προσβληθεί από τον ιό έχουν ήδη αναρρώσει.

Επίσης 30 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 10 (33%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 96,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Θετικό είναι το γεγονός ότι 87 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Σχετικά με τους θανάτους οι 40 ήταν γυναίκες (26,5%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη και το 93,4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 98.877 κλινικά δείγματα.

Με βάση τους επιδημιολόγους, η μικρή αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων αλλά και η χαμηλή χρήση ΜΕΘ, αφήνουν σημαντικά μηνύματα αισιοδοξίας για την υποχώρηση της επιδημίας, όμως μένει να δούμε σε περίπου 5 ημέρες αν υπάρχουν επιπτώσεις από την άρση των μέτρων στις 4 Μαΐου. ¨Όπως έχει αναφερθεί κρίσιμο είναι το νούμερο της κάλυψης κλινών σε ΜΕΘ. Αυτή τη στιγμή από τι υπάρχουσες κλίνες ΜΕΘ χρησιμοποιείται το 10% όταν το “σήμα κινδύνου” για την εξάπλωση της επιδημία δίνεται σε ποσοστό κάλυψης από 50% και πάνω.

Τεστ

Τη χαμηλή διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα αποδεικνύει η στρατηγική της διενέργειας των ελέγχων σε μεγάλες ομάδες πληθυσμού χωρίς συμπτώματα, που σε συνδυασμό με τη μείωση των θανάτων και των εισαγωγών σε ΜΕΘ δημιουργούν σχετική αισιοδοξία. Όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την ενημέρωση του Υπουργείου για την πορεία του νέου κορονοϊού στην Ελλάδα, «Τα νούμερα είναι αδιαμφισβήτητα και φαίνονται από τον αριθμό των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες, σε ΜΕΘ και των διασωληνωμένων, καθώς και στον αριθμό των θανάτων»

Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη, σε επιστημονική δημοσίευση ένας εκ των δεικτών που παρουσιάστηκε τοποθετούσε την Ελλάδα πρώτη σε αριθμό τεστ ανά θετικό κρούσμα. Επιπλέον, πρόσφατα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εντάχθηκε και μια μεγάλη προσφορά από τα «Ελληνικά Πετρέλαια», δυο μηχανήματα με μεγάλη παραγωγική δυνατότητα στο νοσοκομείο «Αττικόν» και στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, που αυξάνουν ακόμα περισσότερο την παραγωγική δυνατότητα της χώρας.

Την ίδια στιγμή οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ)του ΕΟΔΥ, πραγματοποιούν στοχευμένες εξορμήσεις σε όλη την επικράτεια, με προτεραιότητα σε ευπαθείς ομάδες και κλειστές δομές και ανάλογα με τις οδηγίες της Επιτροπής των Ειδικών διεξαχθούν τεστ όπου κριθεί αναγκαίο, όπως διευκρίνισε ο κ. Κοντοζαμάνης. Βάσει των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα από τα 2.903 τεστ που έχουν διενεργηθεί από τις ΚΟΜΥ, τις πέντε πρώτες μέρες λειτουργίας τους, μόλις 2 ήταν θετικά.

Επίσης στα Κέντρα Υγείας Covid-19 της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας της Αττικής, δηλαδή στα ΚΥ Αλεξάνδρας, Καλυβίων και Ραφήνας τον τελευταίο μήνα έχουν διενεργηθεί 333 τεστ, με μόλις 11 θετικά. Στα δε Κέντρα Υγείας Covid-19 της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιά και νήσων, από τα 220 τεστ που έχουν διενεργηθεί, 10 ήταν τα θετικά.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον Λοιμωξιολόγο και Διευθυντή Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, Υποπτέραρχο Δημήτρη Χατζηγεωργίου, στις ένοπλες δυνάμεις, μόλις το 0,05% του συνόλου του στρατεύματος βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό.

Τεστ αντισωμάτων
Ο Υφυπουργός Υγείας ανέφερε πως σε αυτή τη φάση που έχουμε περάσει απαραίτητη είναι η επιδημιολογική επιτήρηση κα σε αυτή την κατεύθυνση θα ξεκινήσουν και τεστ αντισωμάτων στον πληθυσμό, ώστε να καταγραφεί η πορεία κορονοϊού. Ο κ. Χατζηγεωργίου από την πλευρά του ανέφερε πως το τεστ αντισωμάτων είναι το ζητούμενο. «Όταν θα έχουμε αξιόπιστο τεστ που θα ανιχνεύει την ανοσία θα εφαρμοστεί άμεσα», διευκρίνισε. Πρόσθεσε, πάντως, πως εντάχθηκαν περισσότερες ομάδες πληθυσμού στις ενδείξεις για τα μοριακά διαγνωστικά τεστ.

Προεγχειρητικός έλεγχος
Όπως ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης, έχουν συνολικά διεξαχθεί 2.200 τακτικά χειρουργεία στην επικράτεια. Προκειμένου, όμως, να αποσαφηνιστεί το πλαίσιο για τη διενέργεια των τεστ, δηλαδή ποιους ασθενείς και για ποιες ιατρικές πράξεις θα πρέπει να περιλαμβάνεται στον έλεγχο, το Υπουργείο Υγείας πρόκειται να εκδώσει σχετική εγκύκλιο. Κατά τον Υφυπουργό, πάντως, ακόμη και αν αφορά επέμβαση σε ιδιωτική δομή, το διαγνωστικό τεστ θα μπορεί να διεξάγεται και σε δημόσια δομή πριν τον προεγχειρητικό έλεγχο. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, το τεστ θα προβλέπεται σε συγκεκριμένες επεμβάσεις.

 

ΜΕΘΒασίλης ΚοντοζαμάνηςκρούσματακορονοϊόςΤεστ αντισωμάτων