Μελέτη: Γλουκοζαμίνη και χονδροϊτίνη μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο θνησιμότητας

Η γλουκοζαμίνη και η χονδροϊτίνη είναι δύο άκρως δημοφιλή συμπληρώματα που βοηθούν τα άτομα που αντιμετωπίζουν πόνους στις αρθρώσεις. Μια νέα μελέτη, ωστόσο, έρχεται να μας πει ότι η λήψη των δύο σκευασμάτων για περισσότερο από έναν χρόνο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θνησιμότητας. 

Τι είναι η γλυκοζαμίνη και η χονδροϊτίνη;

Η γλυκοζαμίνη και η χονδροϊτίνη είναι δύο ουσίες που λιπαίνουν τις αρθρώσεις. Συγκεκριμένα, η γλυκοζαμίνη είναι ένα αμινοσάκχαρο που παράγεται από τον οργανισμό, τον βοηθά να διατηρεί τις αρθρώσεις του υγιείς αλλά και να τις διορθώνει όταν κάτι δεν πάει καλά. Με την πάροδο του χρόνου ο οργανισμός δυσκολεύεται ή αδυνατεί να συνθέσει την γλουκοζαμίνη. Δυστυχώς δεν πρόκειται για μια ουσία που μπορεί να αναπληρωθεί μέσω της διατροφής. Κάπως έτσι, η χρήση σκευασμάτων κρίνεται απαραίτητη για την καλή λειτουργία των αρθρώσεων. Από την άλλη πλευρά, η χονδροϊτίνη συμβάλλει στην ελαστικότητα και πυκνότητα του χόνδρου. Όμοια με την γλυκοζαμίνη, η χονδροϊτίνη δεν αναπληρώνεται μέσω της διατροφής. Ο συνδυασμός των δύο ουσιών είναι δυνατόν να διατηρήσει τη δομή των αρθρώσεων σε καλά επίπεδα προκειμένου το άτομο να μην αντιμετωπίσει προβλήματα όπως είναι οι χρόνιοι πόνοι εξαιτίας της οστεοαρθρίτιδας ή ακόμη και κινητικά προβλήματα. 

Τι αναφέρει η νέα μελέτη για τη γλυκοζαμίνη και την χονδροϊτίνη…

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο “The Journal of the American Board of Family Medicine” η λήψη των δυο ουσιών για περισσότερο από έναν χρόνο μπορεί να μειώσει 39% τον κίνδυνο θνησιμότητας από οποιαδήποτε αιτία και 69% τον κίνδυνο θνησιμότητας από προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά. Ωστόσο, για τη λήψη των δύο ουσιών καλό είναι να υπάρχει η έγκριση του γιατρού καθώς μπορεί να είναι αρκετά δημοφιλή συμπληρώματα για άτομα που υποφέρουν από οστεοαρθρίτιδα αλλά αμφότερες οι ουσίες συνδέονται με την εμφάνιση γλαυκώματος καθώς και προβλημάτων πήξης του αίματος. 

γλυκοζαμίνηχονδροϊτίνη