Μικρόβια: κι όμως κρύβονται στο πλυντήριό σας.

Laundry Day = Ημέρα μικροβίων;

Μερικοί άνθρωποι αφήνουν τα ρούχα να κάθονται στο κενό για εβδομάδες πριν τα καθαρίσουν. Μερικά μικρόβια μπορεί να επιβιώσουν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι ιοί και οι μύκητες μπορεί να πεθάνουν μέσα σε λίγες μέρες. Όμως το E. coli και η σαλμονέλα, που μπορεί να προκαλέσουν διάρροια, μπορεί να επιβιώσουν μερικές εβδομάδες. Ο Staphylococcus aureus , που προκαλεί λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο στο δέρμα, μπορεί να επιβιώσει ένα μήνα. Εάν τα ρούχα είναι υγρά — σκεφτείτε ιδρωμένα ρούχα γυμναστικής — μπορεί να αναπτυχθούν μικρόβια στο εμπόδιο.

Ίσως προσπαθήσετε να αποφασίσετε εάν κάτι είναι αρκετά βρώμικο για το πλύσιμο λόγω της μυρωδιάς του. Αλλά η μύτη σας δεν μπορεί να ανιχνεύσει το άρωμα των μικροβίων. Αν τα ρούχα μυρίζουν άσχημα, πιθανότατα είναι από τον ιδρώτα και τα λάδια του σώματος. Ο ίδιος ο ιδρώτας δεν έχει μυρωδιά, αλλά η μυρωδιά του σώματος μπορεί να είναι το αποτέλεσμα όταν τα βακτήρια στο δέρμα διασπούν τα οξέα στον ιδρώτα. Είναι τα απόβλητα βακτηριδίων που παράγουν τη μυρωδιά. Σε περίπτωση αμφιβολίας, πλύντε το.

Ποια ρούχα έχουν τα περισσότερα μικρόβια

Τα εσώρουχα περιέχουν τα περισσότερα μικρόβια. Αυτό συμβαίνει επειδή έρχεται σε επαφή με τα γεννητικά σας όργανα και τον πρωκτό. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να περιέχει βακτήρια κοπράνων και μικρόβια από λοιμώξεις των γεννητικών οργάνων, όπως μαγιά.

Τα παιδικά ρούχα μπορούν να είναι ιδιαίτερα μικροβιακά

Τα παιδιά μπορούν να πάρουν μικρόβια από πολλά μέρη που μπορεί να μην περιμένετε, όπως καθίσματα αυτοκινήτου, το κινητό ή το τάμπλετ σας, αθλητικός εξοπλισμός (συμπεριλαμβανομένων χαλάκια), κουτιά γεύματος, σακίδια πλάτης και παιχνίδια για κατοικίδια.  Για να ελαχιστοποιήσετε την εξάπλωση αυτών των μικροβίων στην οικογένειά σας, πλύνετε τα ρούχα του παιδιού σας ξεχωριστά. Το ίδιο κάντε αν κάποιος στο σπίτι  έχει διάρροια ή κρυολόγημα.

Κρατήστε τις πετσέτες χωριστά

Μπορεί να μην θέλετε να πετάξετε τις χρησιμοποιημένες πετσέτες με τα βρώμικα ρούχα σας: Οι πετσέτες τείνουν να περιέχουν περισσότερα μικρόβια από τα ρούχα. Δεδομένου ότι οι πετσέτες είναι τόσο χοντρές, παραμένουν υγρές περισσότερο. Αυτό μπορεί να επιτρέψει στα μικρόβια να επιβιώσουν. Οι πετσέτες πιάτων που έρχονται σε επαφή με ωμό κρέας μπορεί να έχουν σαλμονέλα και E. coli . Οι πετσέτες μπάνιου μπορούν να μαζέψουν E. coli και άλλα βακτήρια των κοπράνων.

Πλύνετε τα χέρια σας

Όταν τοποθετείτε βρώμικα ρούχα στο πλυντήριο ή μετακινείτε υγρά αντικείμενα στο στεγνωτήριο, κολλάτε μικρόβια στα χέρια σας. Πλένετε τα χέρια σας κάθε φορά που αγγίζετε ρούχα. Αυτό θα μειώσει την πιθανότητα να αρρωστήσετε. Θα έχετε επίσης λιγότερες πιθανότητες να μεταδώσετε τα μικρόβια γύρω από το σπίτι σας, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε την οικογένειά σας ασφαλή από ασθένειες.

Το φως του ήλιου μπορεί να σκοτώσει μικρόβια

Εάν χρειάζεται να στεγνώσετε με γραμμή ορισμένα πράγματα, το καλύτερο μέρος για να τα κρεμάσετε είναι σε εξωτερικούς χώρους, όχι σε μια εσωτερική απλώστρα ρούχων. Οι υπεριώδεις ακτίνες από το ηλιακό φως θα πρέπει να σκοτώσουν τυχόν μικρόβια που υπάρχουν ακόμα στα ρούχα σας. Αλλά το στέγνωμα των ρούχων σας έξω μπορεί να φέρει γύρη πάνω τους. Αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα εάν έχετε αλλεργίες.

Ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσετε τα ρούχα

Για να σκοτώσετε τα μικρόβια στα ρούχα σας, πλύνετε τα ρούχα σας με ζεστό κύκλο και μετά βάλτε τα όλα στο στεγνωτήριο για 45 λεπτά. Πλύνετε τα λευκά με χλωρίνη και χρησιμοποιήστε υπεροξείδιο ή χλωρίνη για χρώματα. Πλένετε τα ρούχα σας σε νερό που είναι τουλάχιστον 140 F για να σκοτώσετε τυχόν ιούς ή βακτήρια.

Καθαρίστε το πλυντήριό σας

Τα μικρόβια από τα ρούχα σας μπορεί να παραμείνουν στο πλυντήριό σας και να εξαπλωθούν στο επόμενο φορτίο των ρούχων σας. Εάν λιμνάζει νερό στο μηχάνημά σας μεταξύ των φορτίων, μπορεί να αναπαραχθούν και εκεί μικρόβια.  Περίπου μια φορά το μήνα, για να σκοτώσετε τα μικρόβια που καραδοκούν, λειτουργήστε το μηχάνημα χωρίς να έχετε τίποτα μέσα εκτός από χλωρίνη. Εάν τα ρούχα που πλένετε είναι πολύ βρώμικα ή ζείτε σε ζεστό, υγρό χώρο, μπορεί να θέλετε να το κάνετε πιο συχνά.  Εάν το επόμενο φορτίο ρούχων σας είναι χρώματα, θέστε ξανά το μηχάνημα άδειο, αυτή τη φορά χωρίς τίποτα άλλο εκτός από νερό, έτσι ώστε τυχόν υπολείμματα χλωρίνης να μην καταστρέψουν τα χρωματιστά ρούχα σας.

 

μικρόβια