Μήπως έχουν αυξηθεί οι εφιάλτες που βλέπετε κατά την διάρκεια της καραντίνας;

Έχετε παρατηρήσει πως τελευταία βλέπετε πιο έντονα όνειρα και εφιάλτες; Δεν είστε οι μόνοι, σύμφωνα με τους ειδικούς. Μάλιστα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυριαρχεί ο τίτλος “όνειρα του lockdown” για να περιγράψει αυτό το φαινόμενο.

Καθημερινά, η πληροφόρηση, που παρέχεται από τα μέσα, σχετικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κοροναϊού είναι απεριόριστη. Ακόμη και αν κάποιος θελήσει να αποστασιοποιηθεί για λίγο, αυτό είναι σχεδόν αδύνατο. Οι περισσότεροι, αναφέρουν πως τα όνειρα που βλέπουν διακατέχονται από άγχος, πανικό, δυσκολία στην αναπνοή και άλλα τέτοια χαρακτηριστικά, τα οποία μπορούν να ερμηνεύσουν την επίδραση που έχει η κατάσταση που ζούμε, στη σκέψη μας.

H Δρ Μέρι-Έλεν Λάιναλ, νευροεπιστήμονας και ψυχίατρος στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, εξηγεί στην Guardian, ότι στη διάρκεια της καραντίνας αντιμετωπίζουμε μεγαλύτερη δυσκολία διαχείρισης του άγχους και του στρες. Επιπλέον, καθώς οι περισσότεροι εργάζονται από το σπίτι, υπάρχει περισσότερος ελεύθερος χρόνος για σκέψη και επεξεργασία των πληροφοριών που δεχόμαστε κατά την διάρκεια της ημέρας.

Είναι γνωστό πως το άγχος επηρεάζει και σε κανονικές συνθήκες σημαντικά τα όνειρά μας. Για παράδειγμα, ακόμα και 14 μήνες μετά τη μεγάλη έκρηξη του διαστημικού σκάφους NASA Challenger το 1986, που είχε συνταράξει όλο τον πλανήτη, υπήρχαν αναφορές για επαναλαμβανόμενα διαταραγμένα όνειρα συνδεδεμένα με το άγχος.

Η Δρ. Λάιναλ διευκρινίζει ότι το τωρινό φαινόμενο είναι διαφορετικό από τους χρόνιους εφιάλτες της διαταραχής του μετατραυματικού στρες. Τι ισχύει όμως στην περίπτωση των ονείρων που βλέπουμε τώρα;

Διαβάστε επίσης : Κοροναϊός: Σε διεθνή αξιολόγηση πρωτοποριακή μελέτη του Ινστιτούτου Παστέρ με τη συνεργασία του Σωτήρη Τσιόδρα

Η ειδικός απαντά ότι τα όνειρα γεννιούνται στη φάση του ύπνου REM (rapid eye movement). Ο ύπνος REM γνωστός και ως ύπνος γρήγορων κινήσεων των ματιών είναι το πέμπτο στάδιο του ύπνου και χαρακτηρίζεται από γρήγορες κινήσεις των ματιών, από εγκεφαλικά κύματα, που δείχνουν ενεργοποιημένα και μοιάζουν με πολύ ελαφρύ ύπνο ή με την εγρήγορση. Αν ξυπνήσουμε στη διάρκεια αυτής της φάσης, είναι πολύ πιθανότερο να θυμόμαστε τα όνειρα που είδαμε. Μάλιστα, σε πειράματα σε ποντίκια, οι επιστήμονες παρατήρησαν, ότι όταν τα τρωκτικά βρίσκονται σε ανεξέλεγκτες και απρόβλεπτες καταστάσεις, αυξάνεται η διάρκεια της REM φάσης, άρα και των ονείρων.

Η ειδικός επισημαίνει πως «Τα παράξενα όνειρά μας είναι η κορυφή του ψυχολογικού παγόβουνου».

Καταλήγει, αναφέροντας ότι «Είτε μας αρέσει είτε όχι, συμμετέχουμε σε ένα τεράστιο πείραμα για τις συνέπειες του αυξημένου στρες σε συνδυασμό με τη δραματικά μειωμένη κοινωνική επαφή. Αυτή είναι μια ευκαιρία να μάθουμε πώς ανταποκρινόμαστε στη διπλή επίθεση, ποιοι παράγοντες επηρεάζουν διαφορετικούς ανθρώπους και τι μας βοηθάει να το διαχειριστούμε. Το στρες και η κοινωνική απομόνωση ήταν δύο προβλήματα που υπήρχαν και προτού ο κορονοϊός εξαπολύσει επίθεση – η συγκεκριμένη κρίση όμως μπορεί να εμπλουτίσει τις γνώσεις μας για το πώς θα βοηθήσουμε εκείνους που θα παραμείνουν απομονωμένοι ακόμα και μετά την καραντίνα».

Τέλος, η Δρ Λάιναλ υποστηρίζει, ότι για τους περισσότερους από εμάς τα έντονα αυτά όνειρα δεν θα κρατήσουν πολύ. Προτείνει όμως, να αποφεύγουμε να διαβάζουμε ειδήσεις πριν τον ύπνο, σε μια προσπάθεια περιορισμού του στρες που αυτές προκαλούν.

Δείτε επίσης

Κοροναϊός: Ο φόβος για μετάδοση του ιού, έχει οδηγήσει σε μείωση των περιστατικών με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο στα νοσοκομεία

Πηγή: Guardian

άγχοςΚοροναϊόςεφιαλτης