Mήπως σας αρρωσταίνει το σπίτι σας;

Μούχλα

Τα σπόρια της μπορεί να προκαλέσουν βουλωμένη μύτη, βήχα, πονόλαιμο και φαγούρα. Εάν έχετε αλλεργίες στη μούχλα, προβλήματα στους πνεύμονες ή αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, αυτά τα σπόρια μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρή λοίμωξη των πνευμόνων. Η μούχλα αναπτύσσεται όπου υπάρχει υγρασία, επομένως προσέξτε για διαρροές σε υδραυλικά, τοίχους και στέγη. Χρησιμοποιήστε κλιματισμό ή αφυγραντήρα για να διατηρήσετε τα επίπεδα υγρασίας κάτω από 50%. Καθαρίστε τη μούχλα με σαπούνι και νερό ή χρησιμοποιήστε 1 φλιτζάνι οικιακή χλωρίνη σε 1 γαλόνι νερό.

Ραδόνιο

Οι βράχοι και το έδαφος απελευθερώνουν αυτό το αέριο. Υπάρχει λίγος αέρας γύρω μας, αλλά είναι επικίνδυνο αν παγιδευτεί πάρα πολύ στο σπίτι σας. Τα ραδιενεργά σωματίδια του προκαλούν ζημιά κατά την εισπνοή ή την κατάποση. Μπαίνει στα κτίρια μέσω ρωγμών και οπών σε δάπεδα και τοίχους, και γύρω από υδραυλικές εγκαταστάσεις και καλωδιώσεις. Δεν μπορείτε να μυρίσετε ή να δείτε ραδόνιο, αλλά μια απλή δοκιμή μπορεί να σας πει αν το σπίτι σας έχει πάρα πολύ. Εάν το κάνετε, προσλάβετε έναν πιστοποιημένο εργολάβο για να κάνει διορθώσεις.

Χαλί

Μπορεί να παγιδεύσει σκόνη, μούχλα, ακάρεα σκόνης, βρωμιά και άλλους ερεθιστικούς παράγοντες. Όταν το καθαρίζετε ή περπατάτε πάνω του, αυτά τα σωματίδια μπορούν να εισέλθουν στον αέρα. Οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή και την τοποθέτηση κάποιων χαλιών μπορεί να είναι κακές και για εσάς. Σκεφτείτε αντ ‘αυτού το σκληρό δάπεδο ή χρησιμοποιήστε χαλιά που μπορείτε να καθαρίσετε έξω από το σπίτι σας. Εάν δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από το χαλί σας, χρησιμοποιήστε ηλεκτρική σκούπα με φίλτρο HEPA τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα και καθαρίστε το με ατμό κάθε χρόνο.

Kατσαρίδες

Τα κακά τους και μέρη του σώματός τους μπορούν να εγκατασταθούν στη σκόνη στα πατώματα, τα κλινοσκεπάσματα και τα έπιπλά σας. Όταν εισπνέετε αυτά τα ερεθιστικά, μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του άσθματος. Βοηθά να διατηρήσετε το σπίτι σας όσο το δυνατόν πιο καθαρό και στεγνό, ειδικά τα υφάσματα και το χαλί.

Μονοξείδιο του άνθρακα

Φούρνοι, τζάκια, θερμοσίφωνες, στεγνωτήρια και αυτοκίνητα μπορούν να κάνουν αυτό το αέριο που δεν μπορείτε να μυρίσετε ή να δείτε. Μπορεί να είναι θανατηφόρο εάν δεν εξαεριστεί και συσσωρευτεί στο σπίτι σας. Τοποθετήστε ανιχνευτές μονοξειδίου του άνθρακα στο εσωτερικό και χρησιμοποιήστε τις συσκευές σωστά. Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα είναι πονοκέφαλος, δύσπνοια, θολή όραση και αίσθημα ζάλης, σύγχυσης, αδυναμίας και ναυτίας. Εάν τα έχετε, πάρτε αμέσως καθαρό αέρα και καλέστε τις Πρώτες Βοήθειες.

Υγραντήρας

Προσθέτει υγρασία στον αέρα. Αλλά μην το ρυθμίσετε και ξεχάστε το. Η υγρασία άνω του 50% μπορεί να προκαλέσει βακτήρια, μύκητες και άλλα μικρόβια. Και το νερό αρχίζει να συμπυκνώνεται στα παράθυρα και σε άλλες επιφάνειες του σπιτιού γύρω στο 60%. Επιπλέον, ο ίδιος ο υγραντήρας μπορεί να δημιουργήσει μούχλα και βακτήρια που φυσούν στον αέρα, εκτός εάν τον καθαρίζετε και στεγνώνετε καθημερινά. Μπορείτε να μετρήσετε τα επίπεδα υγρασίας με ένα εργαλείο που ονομάζεται υγρόμετρο από το κατάστημα υλικού.

Κουρτίνες

Μπορούν να κρατήσουν ακάρεα σκόνης, τρίχωμα κατοικίδιων ζώων, μούχλα και άλλα αλλεργιογόνα. Το ίδιο ισχύει για τις κουβέρτες, τα ρούχα, τα χαλιά, τα σεντόνια και άλλα υφάσματα γύρω από το σπίτι σας, αλλά οι κουρτίνες είναι συχνά πιο δύσκολο να καθαριστούν. Χρησιμοποιήστε στόρια και ξεσκονίστε τα τακτικά. Ή πάρτε κουρτίνες που είναι ασφαλές να πλυθούν σε νερό 130 μοιρών για να περιορίσετε τη βρωμιά και τα αλλεργιογόνα στο ελάχιστο.

Προϊόντα Οικιακής Καθαριότητας

Τα συστατικά τους μπορεί να ερεθίσουν το λαιμό και τα μάτια σας, προκαλώντας πονοκεφάλους, αναπνευστικά προβλήματα και άλλες παθήσεις. Μερικοί μπορεί ακόμη και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου. Τα αερολύματα έχουν πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs) — χημικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη. Και η αμμωνία και η χλωρίνη μπορεί να είναι επιβλαβή αν δεν τα χειριστείτε σωστά. Χρησιμοποιήστε προϊόντα που έχουν λιγότερα ή καθόλου ΠΟΕ, αρώματα και εύφλεκτα συστατικά. Όταν τα χρησιμοποιείτε, κρατήστε τις πόρτες ή τα παράθυρα ανοιχτά.

Κλιματισμός και Θέρμανση

Αυτά τα συστήματα αλλάζουν το επίπεδο υγρασίας, σκόνης και μικροβίων στο σπίτι σας. Βεβαιωθείτε ότι το δικό σας έχει εγκατασταθεί και συντηρηθεί σωστά και αλλάζετε τακτικά τα φίλτρα. Μπορείτε ακόμη να δοκιμάσετε ένα ειδικό φίλτρο HEPA που αφαιρεί μικρότερα σωματίδια από τον αέρα του σπιτιού σας. Μπορεί να θέλετε να εξετάσετε τον επαγγελματικό καθαρισμό εάν συσσωρευτεί μούχλα μέσα στους αεραγωγούς, εάν η σκόνη και τα υπολείμματα τους φράξουν ή εάν παράσιτα όπως ποντίκια ή άλλα τρωκτικά τους κάνουν το σπίτι τους.

Χρώμα μολύβδου

Εάν το σπίτι σας χτίστηκε πριν από το 1978, είναι πιθανό να υπάρχει βαφή με βάση το μόλυβδο στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό. Εάν είναι σε εξαιρετική κατάσταση, μπορεί να μην είναι πρόβλημα. Αλλά όταν αρχίσει να θρυμματίζεται, να ξεφλουδίζει, να σπάει ή να φθείρεται, μπορεί να σχηματίσει σκόνη, η οποία μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλό σας και άλλα όργανα εάν το απορροφήσει το σώμα σας. Στα παιδιά, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα συμπεριφοράς και μάθησης. Ένας επαγγελματίας μπορεί να ελέγξει το σπίτι σας για μόλυβδο και να σας πει τι να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τυχόν προβλήματα.