Μήπως τρώτε πάρα πολλούς ξηρούς καρπούς;

Η κατανάλωση ξηρών καρπών είναι ευεργετική για την υγεία, καθώς μπορεί να προστατεύει από παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και άλλες καταστάσεις υγείας. Ωστόσο, είναι πιθανό να τρώτε πάρα πολλούς ξηρούς καρπούς.

Οι ξηροί καρποί είναι πολύ πλούσιοι σε θερμίδες, επομένως η κατανάλωση μεγάλου αριθμού ξηρών καρπών κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τη στοχευμένη πρόσληψη θερμίδων χωρίς να το καταλάβουν. Κάνοντάς το τακτικά μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

Οι ξηροί καρποί είναι επίσης πλούσιοι σε υγιεινά λιπαρά, τα οποία είναι καλά για τον οργανισμό με μέτρο, αλλά μπορούν να προκαλέσουν διάρροια και άλλα προβλήματα σε υπερβολικό βαθμό.

Οι καβουρδισμένοι, αλατισμένοι ξηροί καρποί μπορούν να προσθέσουν τουλάχιστον τόσο νάτριο στη διατροφή όσο άλλα αλμυρά σνακ. Όποιος τρώει παστούς ξηρούς καρπούς θα πρέπει να προσέξει την ετικέτα για να δει πόσο νάτριο τρώει. Οι ωμοί ή οι καβουρδισμένοι ξηροί καρποί είναι μια πιο υγιεινή εναλλακτική.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να διαπιστώσουν ότι οι ξηροί καρποί διαταράσσουν το πεπτικό τους σύστημα. Σε αυτή την περίπτωση, η κατανάλωση πολλών ξηρών καρπών μπορεί να τους προκαλέσει αέρια, κράμπες ή πρήξιμο. Οι ξηροί καρποί είναι επίσης μια κοινή διατροφική αλλεργία.

Πότε να δείτε γιατρό

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ξηροί καρποί είναι μια ασφαλής και υγιεινή προσθήκη στη διατροφή. Το μέτρο είναι το κλειδί, καθώς οι ξηροί καρποί έχουν πολλές θερμίδες.

Όποιος αντιμετωπίζει πεπτικές διαταραχές από την κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να θέλει να δει έναν γιατρό. Μπορεί να έχουν δυσανεξία ή να είναι ευαίσθητα σε συγκεκριμένα συστατικά των ξηρών καρπών. Οι ξηροί καρποί είναι ένα κοινό αλλεργιογόνο και είναι πιθανό οι άνθρωποι να αναπτύξουν μια αλλεργία που δεν είχαν πριν.

Όποιος έχει αλλεργική αντίδραση, όπως πρήξιμο ή φαγούρα στο λαιμό ή στο πρόσωπο, θα πρέπει να σταματήσει να τρώει ξηρούς καρπούς και να λάβει επείγουσα ιατρική φροντίδα. Οι σοβαρές αλλεργίες στους ξηρούς καρπούς μπορεί μερικές φορές να αποβούν θανατηφόρες.

παχυσαρκίαξηροί καρποί