Μόλις 15% των ΜΕΘ για κορονοϊό είναι πλέον διαθέσιμες

Η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θέλει να ανοίξει οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες, όπως λιανεμπόριο και σχολεία, όμως τη διάθεση αυτή σκιάζει η δραματική πίεση στο ΕΣΥ. Συνολικά αυτή τη στιγμή υπάρχουν 735 διασωληνωμένοι ασθενείς και μόνο το 15% των κρεβατιών σε ΜΕΘ είναι διαθέσιμο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ με βάση το μέσο όρο ημερήσιων κρουσμάτων και τεστ σε επίπεδο 7 ημερών, η θετικότητα, δηλαδή το ποσοστό των τεστ που επιβεβαιώνουν κρούσμα είναι 6%. Η θετικότητα είναι ιδιαίτερα κρίσιμος δείκτης και σύμφωνα με τη μέχρι σήμερα τακτική δεν μπορεί να ανοίγουν δραστηριότητες με θετικότητα πάνω από 4%.

Μην ξεχνάμε ότι το Σάββατο είχαμε πάνω από 3100 νέα κρούσματα ενώ ο μέσος όρος των τελευταίων ημερών είναι στα 2450 ελαφρά μειωμένος αλλά ιδιαίτερα υψηλός.

Νοσοκομεία
Σύμφωνα με την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου “Αυτό που ενδιαφέρει είναι ο δείκτης θετικότητας, δηλαδή πόσα από τα 100 τεστ που διενεργήθηκαν συνολικά ήταν θετικά. Και την εβδομάδα που μας πέρασε, για πρώτη φορά, ο δείκτης θετικότητας παρέμεινε σταθερός στο 6%. Εμείς που ασχολούμαστε καθημερινά με την εκτίμηση της πανδημίας, παρακολουθούμε στενά τη διακύμανση του δείκτη θετικότητας. Μας ενδιαφέρει η θετικότητα στα Νοσοκομεία, όπου προσέρχονται άνθρωποι με συμπτώματα. Αλλά ακόμα περισσότερο, μας ενδιαφέρει η θετικότητα της τυχαίας δειγματοληψίας. Δηλαδή, σε μία πλατεία όπου εξετάζουμε ασυμπτωματικούς ανθρώπους που έχουν κινητικότητα, αλλά και την πιθανότητα να διασπείρουν τη λοίμωξη σε άλλους”.

Την ίδια στιγμή η καθηγήτρια σημειώνει ότι η κατάσταση στα Νοσοκομεία μας είναι ιδιαίτερα πιεσμένη. Την εβδομάδα που μας πέρασε έγιναν καθημερινά κατά μέσο όρο 470 εισαγωγές στα Νοσοκομεία μας. Συνολικά στην επικράτεια, οι νοσηλευόμενοι λόγω κορονοϊού ασθενείς ξεπέρασαν τις 5.000, ενώ οι 7 στους 10 νοσηλευόμενους είναι ηλικίας άνω των 55 ετών.

Να τονίσουμε εδώ ότι πλέον οι εφεδρείες τελειώνουν. Στην Αττική αναμένεται να ανοίξουν άλλα 55 κρεβάτια ΜΕΘ σε αίθουσες ανάνηψης και χειρουργεία φτάνοντας συνολικά τις 470. Όμως μετά δεν υπάρχουν περιθώρια, παρά κάποιες ελάχιστες δεκάδες από τον ιδιωτικό τομέα.

Η κα Παπαευαγγέλου παράλληλα προειδοποίησε ότι “τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε να πιεστούν και τα Νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας, αφού το επιδημιολογικό φορτίο στην Κεντρική Μακεδονία είναι υψηλό, με 45 νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού την ημέρα και περίπου 3.000 ενεργά κρούσματα, ενώ σχεδόν τα 2/3 αυτών βρίσκονται μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Στη διάρκεια του τρίτου αυτού κύματος, η επιβάρυνση της Κεντρικής Μακεδονίας έπεται αυτής της Αττικής. Σήμερα όμως, ακόμα και μετά την αύξηση των διαθέσιμων κλινών, έχουμε ήδη μία κάλυψη κλινών ΜΕΘ-COVID στην Κεντρική Μακεδονία στο 77%”.

Από τα λεγόμενα της καθηγήτριας διαπιστώνεται η ισχυρή επιφυλακτικότητα των επιστημόνων οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες θα κληθούν να εξετάσουν τα επιδημιολογικά στοιχεία. Το νωρίτερο που μπορεί να γίνει αυτό είναι την Τετάρτη καθώς τα στοιχεία της Τρίτης και Τετάρτης θα είναι αντιπροσωπευτικά κι όχι τα χθεσινά και σημερινά.

νοσοκομείαΕΟΔΥΕΣΥΜΕΘκρούσματακορονοϊός