Μπορεί η υπεριώδης ακτινοβολία της λάμπας του μανικιούρ να προκαλέσει καρκίνο; 

Συνηθίζουμε να συζητάμε για τους κινδύνους από τη χρήση σολάριουμ, ωστόσο, σπάνια μιλάμε για την υπεριώδη ακτινοβολία που εκπέμπει η λάμπα σταθεροποίησης του μανικιούρ. Η συζήτηση για το αν προκαλεί καρκίνο του δέρματος ή όχι ανακύπτει σε συζητήσεις μεταξύ γυναικών αλλά μπροστά στο ωραίο αποτέλεσμα των νυχιών ξεχνιέται και μπαίνει στην άκρη για μια άλλη φορά…
 
Η αλήθεια είναι ότι η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να διαπεράσει το δέρμα σε βάθος. Κάπως έτσι, καταστρέφει το κολλαγόνο του δέρματος και μπορεί να προκαλέσει τη γήρανση του δέρματος στην περιοχή που εφαρμόζεται καθώς το δέρμα μαζί με το κολλαγόνο χάνει και την ελαστικότητά του. Σε ό,τι αφορά τον καρκίνο του δέρματος, ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει ότι τα πάντα εξαρτώνται από το μέγεθος της ακτινοβολίας που εκπέμπει η λάμπα που χρησιμοποιείται. Σε γενικές γραμμές, οι λάμπες είναι ακίνδυνες εφόσον η ακτινοβολία που εκπέμπουν είναι μικρή. Από την άλλη πλευρά, ο χρόνος που χρειάζεται να μείνουν τα χέρια κάτω από τη λάμπα είναι μικρός. Τέλος, συνηθίζεται οι γυναίκες που κάνουν τέτοιες τεχνικές στα νύχια τους να μην τις κάνουν καθημερινά αλλά σε ένα διάστημα περίπου 10 ημερών -συχνά και περισσότερο- συνεπώς η έκθεση δεν είναι καθημερινή, είναι σύντομη και δεν είναι μεγάλης έντασης. 
 
Τι μπορείς να κάνεις για να είσαι ακόμη πιο ασφαλής με την υπεριώδη ακτινοβολία της λάμπας του μανικιούρ;
 
Ένα έξυπνο και μάλλον αποδοτικό tip σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να βάλεις μια αντηλιακή κρέμα χεριών πριν πας για μανικιούρ. Μάλιστα, καλό είναι να το φορέσεις πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία και αφού έχεις πλύνει τα χέρια σου ώστε να είσαι σίγουρη πως έχει παραμείνει στη θέση του. 
Μανικιούρκαρκίνος του δέρματοςυπεριώδης ακτινοβολία