Μπορεί ο οφθαλμίατρος να δει ότι έχετε Αλτσχάιμερ, πριν εμφανιστούν συμπτώματα;

Το Αλτσχάιμερ δεν αποκλείεται στο άμεσο μέλλον να μπορεί να εντοπίζεται μέσω μιας απλής οφθαλμολογικής εξέτασης, καθώς επιστήμονες ανακάλυψαν ενδεικτικές αλλοιώσεις στον αμφιβληστροειδή και στα αιμοφόρα αγγεία του, σε άτομα που είχαν άνοια.

Όπως αναφέρει το περιοδικό Ophthalmology Retina, Αμερικανοί ερευνητές από το Οφθαλμολογικό Κέντρο Duke στη Βόρεια Καρολίνα εξέτασαν πάνω από 200 άτομα. Είδαν ότι η απώλεια αιμοφόρων αγγείων στον αμφιβληστροειδή θα μπορούσε να σηματοδοτήσει τη νευροεκφιλιστική ασθένεια – η δουλειά του αμφιβληστροειδούς είναι να μετατρέπει το φως σε νευρικά σήματα, που στέλνει στον εγκέφαλο, ώστε να μετατρέπονται σε κατανοητές εικόνες.

Στα άτομα με υγιείς εγκεφάλους, τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία σχηματίζουν έναν πυκνό ιστό στο πίσω μέρος του οφθαλμού, μέσα στον αμφιβληστροειδή, όπως φάνηκε σε 133 από τους συμμετέχοντες.

Στα μάτια των 39 ανθρώπων, που είχαν Αλτσχάιμερ, ο ιστός αυτός ήταν λιγότερο πυκνός, ακόμη και αραιός σε κάποια σημεία. Οι διαφορές στην πυκνότητα ήταν στατιστικά σημαντικές, δεδομένου ότι οι ερευνητές έλεγξαν παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο και το επίπεδο εκπαίδευσης, δήλωσε η χειρουργός οφθαλμίατρος Sharon Fekrat, καθηγήτρια και κύρια συγγραφέας της μελέτης.

“Η έγκαιρη διάγνωση του Αλτσχάιμερ είναι μια τεράστια ανάγκη, που δεν καλύπτεται. Δεν είναι δυνατόν με τις υπάρχουσες τεχνικές, όπως η σάρωση του εγκεφάλου ή η οσφυϊκή παρακέντηση, να βρούμε όλους όσοι πάσχουν. Είναι πιθανόν αυτές οι αλλαγές στην πυκνότητα των αιμοφόρων αγγείων στον αμφιβληστροειδή να αντικατοπτρίζουν τι συμβαίνει στα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου, ίσως προτού μπορέσουμε να ανιχνεύσουμε οποιεσδήποτε αλλαγές στη γνωστική λειτουργία.

Αν μπορούμε να ανιχνεύσουμε αυτές τις μεταβολές στα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς πριν από οποιεσδήποτε αλλαγές στη γνωστική λειτουργία, αυτό θα άλλαζε τους όρους του παιχνιδιού”, είπε η Dharon Fekrat.

Η μελέτη διαπίστωσε διαφορές στους αμφιβληστροειδείς των ασθενών με Αλτσχάιμερ σε σύγκριση με υγιείς ανθρώπους και με ασθενείς με ήπια γνωστική εξασθένηση, που, συχνά, είναι πρόδρομος της νόσου.

“Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αλλαγές, που συμβαίνουν στον εγκέφαλο, στα μικρά αιμοφόρα αγγεία, σε άτομα με Αλτσχάιμερ. Επειδή ο αμφιβληστροειδής είναι μια επέκταση του εγκεφάλου, θέλαμε να διερευνήσουμε εάν αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να εντοπιστούν στον αμφιβληστροειδή, χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνολογία, που είναι λιγότερο επεμβατική και πιο εύκολο να την αποκτήσουμε”, δήλωσε ο Dilraj S. Grewal, χειρουργός οφθαλμίατρος και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Η μελέτη Duke χρησιμοποίησε μια μη επεμβατική τεχνολογία, που ονομάζεται OCTA.