Νέα εξέταση αίματος θα μπορούσε να εντοπίσει τον «μη ανιχνεύσιμο» καρκίνο των ωοθηκών

Όταν εμφανίζονται όγκοι στο σώμα, απελευθερώνουν κάποιες ουσίες, που κυκλοφορούν στο αίμα, οι οποίες μπορούν να εντοπιστούν.

Χρησιμοποιώντας μια τεχνική, ικανή να εντοπίσει σε δείγματα αίματος μεμονωμένα μόρια κάποιων πρωτεϊνών, κρυμμένων υπό άλλες συνθήκες, οι επιστήμονες ελπίζουν να δημιουργήσουν μια νέα, εξαιρετικά ευαίσθητη μέθοδο αναγνώρισης του καρκίνου.

Στις αρχικές μελέτες, η ομάδα του Πανεπιστημίου Johns Hopkins βρήκε πρωτεΐνες σε ασθενείς με καρκίνο των ωοθηκών, που δεν υπήρχαν σε άλλες γυναίκες. Μεταξύ των ουσιών, οι οποίες ανιχνεύθηκαν, ήταν η μεταλλαγμένη ουσία p53 – μια γνωστή πρωτεΐνη που συνδέεται με όγκους, που ποτέ ξανά δεν είχαν βρεθεί στο αίμα.

Αυτό πιθανόν συμβαίνει, εκτιμούν οι ερευνητές, επειδή οι τρέχουσες μέθοδοι δεν είναι σε θέση να καταγράψουν τις απίστευτα χαμηλές συγκεντρώσεις τους στο αίμα.

Οι επιστήμονες βρήκαν, επίσης, στοιχεία για το PD-L1, έναν χημικό δείκτη, που βρέθηκε στην επιφάνεια κάποιων καρκινικών κυττάρων, που έχει, ήδη, αποδειχθεί αποτελεσματικός στόχος για θεραπείες για τον καρκίνο. Αν το PD-L1 μπορεί να εντοπιστεί σε χαμηλά επίπεδα νωρίς, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να επιταχύνει αυτές τις θεραπείες.

Η εξέταση αίματος προσδιόρισε μόρια, που σχετίζονται με τον καρκίνο, που ελέγχθηκαν με συμβατικές εξετάσεις.

Ο Chih-Ping Mao, ένας από τους δύο μεταπτυχιακούς φοιτητές, που ανέπτυξαν την εξέταση αίματος, δήλωσε σχετικά: “Με την απεικόνιση και με την εξέταση μεμονωμένων μορίων, που απελευθερώνονται από τα άρρωστα κύτταρα στο αίμα, στοχεύουμε να ανιχνεύσουμε τις ασθένειες με μεγαλύτερη ακρίβεια και να αποκτήσουμε νέες ιδέες για τους μηχανισμούς τους”.

Η ομάδα παρουσίασε την έρευνά της στην ετήσια συνάντηση των μελών της Βιοφυσικής Εταιρείας στη Βαλτιμόρη.